Her şey gibi seçim de farklı

Güncelleme Tarihi:

Her şey gibi seçim de farklı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2014 01:30

BODRUM başka bir dünya... Sıkıntılardan, yorgunluktan kaçıp herkesin kendine göre tatil, dinlenme, eğlenme, yeme, gezme seçeneği bulduğu bir dünya.

Haberin Devamı

Günlük yaşamın stresinden kaçıp geldiğinizde nasıl başka bir dünya buluyorsanız, seçim atmosferinin gerdiği ülkenin genel havasıyla ters düşen, yine ayrı havada Bodrum. Her kafadan bir ses çıkan, sokakların ve seçim meydanlarının def gibi gerildiği günlerde Bodrum’un havasını koklamaya gittik. Hürriyet Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi, Yazı İşleri Müdürü Nedim Bubik, Çevre İller Reklam Müdürü Fedai Ünal, DHA Bodrum Temsilcisi Yaşar Anter ile iki günlük turda hem yaza, hem seçime hazırlanan Bodrum’daki atmosferi yaşadık. Bodrum seçimde de aynı Bodrum...

Türkiye’nin gerilen seçim meydanlarından, kutuplaşan söylemlerden, rakiplerden eser yok. Kendi ruhuna uygun yarış yaşanıyor. Bodrum’da bu seçimin en büyük farkı Muğla’nın büyükşehir olması ve beldelerin kaldırılmasıyla belediyenin yetki sınırlarının genişlemesi. Bunun hem pozitif, hem de negatif etkileri olması bekleniyor. Görünen o ki üç aday da bunu çok sorun olarak görmüyor.

Haberin Devamı

Her şey gibi seçim de farklı

İşimiz henüz bitmedi

Mehmet Kocadon (CHP’li Bodrum Belediye Başkanı ve adayı)

MEHMET Kocadon, geçen dönem DP’den aday olmuştu. Aday belirleme süreci öncesi partisinden istifa edip, aile geleneği de olan CHP’ye geçti. Kocadon’un projeleri oldukça detaylı ve titizlikle hazırlanmış. Projelerinde “Gelecek Bodrum’un” mesajı öne çıkan Kocadon, seçim manifestosunda şöyle diyor:

Anayasa oluşturulacak

“(Gelecek Bodrum’un) felsefesi, Bodrum’un asırlara dayanan tarihi ve kültürel farklılığını devam ettirebilmek ve bu farklılığı günümüz özgün ve çağdaş değerleri ile buluşturarak, kültür, tarih, doğa ve turizm odaklı bir gelişme ekseni ile daha katılımcı bir yönetim modelini esas almıştır. Tüm bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak olan sosyo-ekonomik ve kültürel kazanımları, toplumun tüm kesimleriyle paylaşmak ve ortak payda haline dönüştürebilmek adına bu yeni yerel yönetim modelini başarılı kılmak için bir Anayasa oluşturulacaktır. Bodrum’un geleceğe dair hedeflerine ulaşabilmesi için yeni bir evrensellik anlayışı benimsiyoruz. Bu anlayış, kentsel, bölgesel hizmet ve yatırımlara farklı ve özgün bakışlar sunarak insan odaklı güçlü uluslararası marka olma hedefinde Bodrum’a güç katacaktır.”

Haberin Devamı

Gece gündüz demeden

Merkezdeki seçim bürosunda görüştüğümüz Kocadon, “Uzun yıllardır uykuya yatırılmış enerji yüklü bir kenti uyandırmanın, harekete geçirmenin oldukça zorlu bir süreç gerektirdiğini biliyorduk. Başkanlık dönemim, gece gündüz demeden çalışmalar ve ne Bodrum’un, ne de benim hak etmediğimiz acılarla yüklü bir süreci de içine alarak geçti. Bu dönemde Bodrum’un altyapı sorunları, yaptığımız yatırımlarla büyük ölçüde giderilirken, çevre düzenlemesi çalışmalarıyla da Antik Halikarnassos’un enerjisi Bodrum’u kapladı. Bodrum’da işimiz henüz bitmedi, Yarımada genelinde ise daha yeni başlıyor. Üzerinde akademisyenler ve uzmanlarla çalıştığımız büyük projeyi şimdi önümüze açıyoruz. Yarımada’yı kapsayan bu projeyi, yine gece gündüz demeden çalışarak gerçekleştireceğiz” diyor.

Haberin Devamı

Projeler projeler

Kocadon’un öne çıkan projeleri ise şöyle: Halikarnassos sur duvarları çevre düzenlemesi ve aydınlatılması yapılarak turistlerin ziyaretine açılacak. Zihinsel engelli çocuklar okulu ve spor kompleksi, İçmeler’de Mavi Tur Gulet Parkı Projesi, tarih sanat ve kültür kenti olan ilçenin kent belleğinin tutulması, Bodrum Kent Müzesi, 3 bin kişilik kongre merkezi, çok amaçlı salonlar, Kent Bilgi Sistemi, tarihi yel değirmenleri ve su sarnıçlarının kültür turizmine kazandırılması, Göktepe’ye seyir terası, deve güreşi, mandalina, geleneksel el sanatları, Bodrum Haftası, Dereköy Tohum Takas, Yeldeğirmenleri, Turgutreis Denizcilik ve Halikarnas Balıkçısı festivalleri düzenlenmeye devam edilecek. Zeytincilik için Karaova bölgesinde geleneksel yöntem ve ekipmanlarla zeytinin dalından soframıza kadar gelişini öyküsünün sergilendiği zeytin müzesi. Yöresel ürünlerin satışa sunulduğu ekolojik ürün ve el sanatları pazarları.

Haberin Devamı


Her şey gibi seçim de farklı

Çalışmak için varız

Mehmet Tosun (MHP adayı)

İKİ dönem Konacık Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Tosun’la dev bir çadıra konuşlanan MHP Seçim İletişim Merkezi’nde konuştuk. Tosun, seçim sloganında “Çalışmak için varız!” diyor ve şöyle anlatıyor:

“Şeffaf, adil, dürüst. Sözümüzün arkasında duracağız. Zaten işin aslına baktığınızda belediyelerin yaptığı işlerin tamamı insanların hayatını kolaylaştırmak içindir. Biz de bugüne kadar bunu yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Yeni oluşacak Bodrum Belediyesi şu andaki belde belediyelerimizden hem fiziksel, hem iletişim anlamında daha yakın olacak. Bodrum yarımadası uzaktan bakıldığında sorunlarını çözmüş gibi görünse de altyapısından üst yapıya, ulaşımdan trafiğe çok fazla sorun var. Yeni bir planlama yapmamız lazım. Bodrum’un geleceğini teminat altına alan, kırmızı çizgileri olan bir planlama düşünüyoruz. Bunu yapmadığımız zaman sürekli bir takım inşaatlar ve uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Su baskınları da Bodrum’un kaderi olmamalı. Turizmin en az 6 ay aktif olması lazım, şu an 2 aya düşmüş durumda.”

Haberin Devamı

Harika görülecek

Bodrum için 15 proje hazırladıklarını da ekleyen Tosun, şöyle diyor:

“Bodrum’a yakışır bir pazaryeri ve otopark alanı yapılacak, sanayi sitesinin altında kalan tarihi hipodrom gün ışığına kavuşturulacak. Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nu başka yere taşıyıp, yerine etnografya müzesi yapacağız. Okulun arka kısmında kalan dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum’un sahilden görünmesi sağlayacağız.

Sanat bedesteni

Bodrum’un altyapı ve drenaj sistemi yenileneceğiz. Aya Nikola Kilisesi aslına uygun rekonstrüksiyon yöntemi ile ayağa kaldırılacak ve meydan düzenlemesi yapılacak. Bodrum Otogar alanı taşınacak ve bu alanda meydana dönüştürülecek. Bodrum Belediyesi önünde bulunan meydan da yeniden düzenlenecek. Kumbahçe Meydanı Denizcilik Açık Hava Müzesi olacak. Herodot Kongre Fuar ve Kültür Sarayı, yaşlılar için Begonvil Yaşam Köyü, spor salonu, olimpik yüzme havuzu, şehir stadı, gençlik merkezi ve geçici hayvan bakımevi inşa edilecek. Bodrum Otogarı Torba Kavşağı’na taşınacak. Yalıkavak ve Turgutreis’te belediye kompleksi yapılacak. Turgutreis’e kültür ve sanat bedesteni kazandıracağız. İçmeler bölgesinde tersaneler alanı düzenleyeceğiz. Bunların yanında daha birçok proje ilçenin ihtiyacına göre hayata geçirilecek. Halkımızın onaylamadığı, istemediği hiçbir projeyi de hayata geçirmeyeceğiz.”


Her şey gibi seçim de farklı

İnsana dokunan projeler

Ali Server Yazgan (AK Parti adayı)

BİR dönem siyasete ara veren geçmişin ANAP’lı Turgutres Belediye Başkanı Ali Server Yazgan’ı da Bodrumlular yakından tanıyor. Bu yüzden de partisinin muhafazakar çizgisinin etkisinin sandığa olumsuz olmayacağını vurgulayarak, “Bodrum halkı beni çok iyi tanıyor. Eşimi, çocuklarımı, ailemi, akrabalarımı, yaşam tarzımı çok iyi biliyor. Muhafazakâr demokrat çizgide olmakla beraber benim hiç kimsenin giydiğiyle, yediğiyle, içtiğiyle alakam yok. Ayrıca ben de alkol alan bir insanım, bunu da saklamıyorum” diye konuşuyor.

Geçim problemi çok

Yazgan projelerini anlatırken en çok Bodrum’un gerçek sahiplerine dokunacağı mesajını veriyor: “Dışarıdan bakıldığında Bodrum’da her şey dört dörtlük, herkes rahat, hiç kimsenin sıkıntısı yok gibi gözüküyor ama öyle değil. Nüfusun yüzde 60’ı zor şartlarda çalışıyor. Vatandaşın günlük geçim problemi çok. Bazı belediye hizmetlerinde yüksek rakamlar var. Örneğin; suyun tonu 7-8 lira. Aylık su faturası 80-100 lira, onun üzerine bir takım bedeller de geliyor. Ben de dedim ki, ‘Suyun tonu 1 lira olacak’. Servis ücretlerini ödeyemeyen, çocuklarını okula gönderemeyen aileler var. Ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarını hiçbir ücret almaksızın belediye okula götürüp, getirecek. Bakıma muhtaç yaşlılarla ilgili kalıcı bir sistem kurmak istiyoruz.

Hükümet destekli

Küçük esnafın dertli olduğu hipermarketlerin açılış kapanış saatlerini düzenleyeceğim. Belediye imkanlarıyla bunları yapmak mümkün değil. Hükümet desteğiyle olacak. Turizmciler isyan ediyor ’2-3 ay iş yapıyoruz sonra kimse kalmıyor’ diye. Bizim hedefimiz ilk etapta turizmi 6 aya çıkarmak. Bunun için ilk adım spor turizmi. Bodrum’un çok önemli kültürel yerleri var. 12 ay burada yaşayan insanlarız. 2 ay gelen turistlerdense burada sürekli yaşayan insanları mutlu etmemiz lazım. Bir de benim bir hayalim var, Bodrum Üniversitesi. Şehrin içerisinde, halkla iç içe fakülteler olacak. Çılgın proje diyoruz buna. Bu üniversite için bir yasal engel var. TBMM’den yasa çıkarılması lazım. Bakanların eteğine koluna yapışır çıkartırız biz. Sponsor da buluruz. Yurt dışından da çok öğrenci geleceğiniz düşünüyoruz.”

2009 YEREL SEÇİM
DP 45.4
CHP 44.6
AKP 6.5
MHP 2.5

2011 GENEL SEÇİM
CHP 56.2
AKP 22.1
MHP 15.6
DP 1.17

*****

Her şey gibi seçim de farklı

Saygılı yarışın özlem olmaktan çıktığı yer

BODRUM’daydık geçenlerde. Martı kaşlı Berkin Elvan’ı kaybettiğimiz gündü. Hüzün vardı, ortalık sessizdi, dışa vurulmayan ortak kararla müzik durdurulmuştu hemen yer yerde. Belediye başkan adaylarıyla görüştük. Tabii ki iddia var. Ama karşılıklı saygı ve düzeyli yarış da. Hep öyle olmalı değil mi zaten? Rakip politikacıların saygılı yarışının, özlem olmaktan çıkması gerekmez mi? Neyse... Hepsine “Kolay gelsin” diyor ve adaylara dönüyorum...

Birleştik güçlüyüz

Mehmet KOCADON (Belediye Başkanı ve CHP adayı)

* Aylar önce, daha CHP’ye geçmeden önce sohbet etmiştik. CHP’den adaylık sinyalini almıştım, çok da iddialıydı. “Kesin kazanırım” diyordu. Bu kez de öyle. 31 Mart ve sonrasını düşünüyor, konuşuyor.
* Bodrum’un huzurunu bozmadan, aynı şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz. 31 Mart sabahı ilk yapacağım iş, beldelerdeki belediyeleri gezip personellerine ‘merhaba’ demek.
* Eski düzenden tek fark, mega projelerin hepsinin bir yerde olması. Diğer her şey eskisi gibi devam edecek. Bu sayede mega projeler daha hızlı ilerleyecek. Yetkimizdeki en uzak alan 570 kilometre ötede, 152 kilometre de sahil sahil şeridi var.
* Başkanlık dönemimde gece gündüz demeden çalıştık. Ama Bodrum’un da, benim de hak etmediğimiz, acılarla dolu bir süreçtenr de geçtik.
* Bodrum’da işimiz daha bitmedi. Yarımada genelinde daha yeni başlıyor.
* Parolamız: Gelecek Bodrum’un...
* Birleştik güçlüyüz. Türkiye’nin birleştirici gücü CHP, Bodrum’un birleştirici gücü Kocadon.

Hayatı kolaylaştırmak

Mehmet TOSUN (MHP adayı)

* Şubat başında kurulan seçim çadırına günde ortalama bin kişi geliyormuş. “Belediyeyi mahallelere getireceğiz” diyor. Çevredeki afişlere göz gezdiriyorum: “Belediyecilik insan hayatını kolaylaştırma sanatıdır”, “Biz inandık, siz de inanın”, “Çalışmak için varız.”
* Turizm sezonunu uzatmaktan başkana çare yok. Önce 6, sonra da 8 ay hedeflenmeli. Kum-deniz-güneş üçgenini aşmamız gerek.
* Herkes işini zamanında, doğru yapacak. Hizmetle yatırım arasında kalite paralelliği gerek.
* Hedefimiz: Adil, dürüst, çalışkan belediyecilik.
* 31 Mart’ta begonviller Bodrum’da açacak.
* İnşallah Cumhuriyet Bayramı’nı, Bodrum Senfoni Orkestrası’yla kutlayacağız.


5 yıl iktidarla buluşalım

Ali Server YAZGAN (AK parti adayı)

* Rakipleri olan “İki Mehmet’le” baş edeceğine inanıyor. Ona göre, seçim heyecanı yok. Vatandaş izliyor, başını ellerinin arasına koyup genel siyaseti bekliyor. Rakiplerimizle birbirimize bir şey söyleme haddimiz yok. Herkes saygılı, ikisi de bana “abi” der.
* Öncelikle Bodrum’da 12 ay yaşayanları düşünmek gerekiyor. Çünkü dışarıdan bakıldığında herkesin tuzu kuru sanılıyor. Oysa buradakilerin yüzde 60’ı çok zor durumda.
* Bodrum marka değil. Markaları var. Halikarnas Balıkçısı, sandalet, mavi tur...Bunları parlatarak, bu değerlerle Bodrum kalkınacak.
* Bodrum akıllılık yapsın. 5 yıl iktidarla buluşsun, biz aracılık yapalım. Meseleye ideolojik bakmamak gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!