Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler?’

Güncelleme Tarihi:

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2014 14:19

30 Mart’ta yapılacak yerel seçim öncesi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) İstanbul, Ankara ve İzmir’deki belediye başkanı adaylarına ‘işsizlik ve eğitim’, “trafik ve ulaşım” ve “engelliler”e yönelik projelerini sorduk. Mesleki eğitim ve istihdam yaratma hepsinin gündeminde. Trafik çilesine çözüm ise yol ve kavşak yapmakta değil, raylı sistemler, deniz ulaşımı ve trafik koordinasyon merkezleri. Bazı adayların hedefi ulaşımı başta öğrenciler için 1 TL’ye indirmek. İşte adayların gerçekletirmeyi vadettikleri projeleri.

Haberin Devamı

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
İSTANBUL ADAYLARI
İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş (AK Parti)
İşsizlik ve eğitim: İşsizliğin ilacı yatırım. İstihdama olan direkt katkımız 100 bin kişi. Sürekli yatırım yaparak ekonomiyi canlı tutuyoruz. Yatırımlarla beraber yüzlerce alt sektör canlanıyor.

Günümüzde tüm dünyada ortak şikâyet konuları var: Yoksulluk, kadın istihdamı, fırsat eşitliği… Dünya bunlara çare ararken biz onlara sayın Başbakanımızın belediye başkanlığı döneminde başlattığı İSMEK’i çözüm olarak sunduk. Bugün gelinen nokta ortada 38 ilçede 238 İSMEK kurs merkezi ve 28 ana dalda, 250 branşta eğitim veriyoruz. Mezun sayısı 1.8 milyonu aştı.

Bu insanlar işlerini kurdular. Firmalarda işe girdiler. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki, mezunlarımızın yüzde 85’i kadınlardan oluşuyor. Bu aynı zamanda cinsiyet eşitliği adına da önemli bir adım. Ayrıca, yakın zamanda imzalayacağımız İş Kapısı Projesi Protokolümüz var. İstanbul’da yaşayan, 19-30 yaş arası, en az ilkokul mezunu ve mesleği olmayan ya da değiştirmek isteyen gençler yararlanacak. Sektörlerin ihtiyaçları belirlenecek, gençlere istihdam amaçlı mesleki ve teknik eğitim verilecek. İş geliştirme ve uyum kursları açılacak. İstihdama büyük katkı sunacağına inandığım bir
proje, aynı zamanda ara eleman ihtiyacına çözüm olacak.

Trafik ve ulaşım: İstanbul’un tıkanan damarlarını açmak için tüneller, yollar ve kavşaklar yaptık. Metropol trafiğine metrobüs çözümü getirdik. Mevcut raylı sistem uzunluğunu katladık. Deniz ulaşımında vapurları, iskeleleri yeniledik. Şimdi de 700 yolcu kapasiteli 10 yeni gemi alacağız. Bu dönem ulaşımda büyük bir çığır açıyoruz. Havaraylar yapacağız, teleferikler kuracağız. Her mahalleye otopark projemiz var. 19 adet metro, havaray ve teleferik projesi ile 100 bin araçlık modern otopark projeleri Mecliste onaylandı. Şişhane Metrosu’ndan Mecidiyeköy’e, Kartal’dan E-5’e havaray kuruyoruz. Beykoz’da Karlıtepe ve Yuşa’ya, Kartal’da Kartal İstasyonu’ndan Aydos’a teleferik hattı kuruyoruz.

İstanbul’da ulaşım rayına oturuyor diyebiliriz. Karayollarında 286 tane kavşak bitirdik. 3 tünel yol açtık.

Entegre ulaşım hamlelerimiz devam ediyor. Bu şevkle raylı sistem uzunluğunu 141,5 kilometreye çıkardık. 110 kilometre raylı sistem inşaatı da devam ediyor. Tanıtım programımızda 2019 yılında hedefimiz 400’dü, yaptığımız son çalışmalarda bunu revize ettik ve hedefimizi 430 kilometreye çıkardık. 2019 sonrasında da 776 kilometre metro hattına da inşallah İstanbul kavuşmuş olacak. 2016’da 7 milyon insan metro kullanacak. 2019’da 11 milyon kişi yerin altından seyahat edebilecek. Bu hedefleri bilimsel olarak ortaya koyduk. Trafiğe her gün yaklaşık 600 araç eklenmesine rağmen, 2004’te 53 dakika olan ortalama yolculuk süresini 49 dakikaya indirdik.

Engelliler: Sayın Başbakanımız belediye başkanlığı döneminde, 1994 yılında Özürlü Koordinasyon Merkezini faaliyete geçirdi. Kurulmuş olan 2 engelli merkezi sayısını biz 25’e çıkardık.
Dünya Sağlık Örgütü’nün örnek aldığı projelere imza attık. Engelli Merkezleri’nde verdiğimiz eğitimlerle yaklaşık 1.500 engelli kursiyeri iş sahibi yaptık. Kamu kurum ve kuruşlarına, iş-kur, zabıta ve polis personellerine, üniversite öğrencilerine, din görevlilerine ve hemşirelere Türk İşaret Dili Eğitimi veriyoruz. 2008 yılında açılan Tuzla İş Atölyesi’nde Zihinsel Engelliler Eğitim ve Beceri Kazandırma Merkezleri’nde eğitimlerini tamamlayan engelliler için seramik, bilgisayar, okuma yazma, matbaa, ağaç işleri, galoş üretimi, seracılık, mum imalatı, bilgisayar, iş ve meslek ahlakı konularında eğitim veriyoruz. Engelliliğin erken yaşta fark edilmesini sağlamak amacıyla “Küçük Adımlar Erken Eğitim Projesi”ni başlattık.

İstanbul’daki belediye otobüslerimizi engellilerimize uygun olarak yeniledik. Yeni bir projemiz daha var. Duraklara koyacağımız bir buton olacak. Yaşlı veya engelli bir vatandaşımız bu durağa geldiğinde butona basacak. Durağa yaklaşan otobüs şoförü de durağa gelmeden buna göre hazırlık yapacak.

Çiroz Özürlü Yaz Kampı projemizin ünü sınırları aştı. Bu kampta özürlü vatandaşlarımız yakınları ile beraber ücretsiz tatil yapabiliyorlar. 2004 yılından bu yana bu hizmetten yararlanan kişi sayısı 35 bini geçti.

Alo 153 ulaşım servis hizmeti başlattık. Evinden çıkamayan ve toplu taşıma kullanamayanlar engelli vatandaşlarımıza yıllardır 70 araçla ile toplam 432.280 ücretsiz ulaşım servis hizmeti verdik.

Haberin Devamı

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı MUSTAFA SARIGÜL (CHP):
İşsizlik ve eğitim: Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimize büyük önem veriyorum. Ben de bir öğretmenim. Bu yüzden projelerimizin odak noktalarından biri, onların refahını arttırmak üzerine çözümler üretmek. Öğretmenevi bulunmayan her ilçede, sadece öğretmenlerimizin kullanacağı tam donanımlı öğretmenevleri yapılacak. Öğretmenlerimizin, uygun arsalar ve kredi imkânları temin edilerek, ucuz konut edinmeleri sağlanacak. Sadece öğretmenlerimiz için, okulların açık olduğu günlerde ve saatlerde toplu ulaşım ücretsiz olacak.

Öğrencilerimiz İstanbul’da yalnız ve çaresiz kalmayacak. Sponsorlar bularak, eğitim burslarını yaygınlaştıracağız. Öğrenci yurtlarının sayısını arttıracağız. Şişli Meslek Yüksek Okulu örneğini İstanbul’da yaygınlaştıracağız. Meslek eğitimi ve istihdam yoluyla gençlerimize güvenli bir gelecek sağlayacağız. İstanbul’un mümkün olan her noktasında ücretsiz ve özgür internet imkanı sağlayacağız.

“Tüm İstanbul Tam İstihdam” projemizle gençlerimize iş bulmak temel hedefimiz olacak. Kuracağımız veri bankası ile gençlerimize uygun iş imkânları sağlanacak. Şişli Meslek Yüksek Okulu örneğinde olduğu gibi, iş garantili meslek eğitimi güçlendirilecek ve yaygınlaştırılacak. Yaygın meslek eğitimi yoluyla “kentin ustaları” yetiştirilecek; kent tasarımında kentin ustaları görev alacak. Gençlerimize, özellikle turizmde part-time iş imkânları sağlanacak.

Gençlerimiz, İstanbul’un yönetimine mutlaka katılacak. Gençlerimizin, bilgisinden, becerisinden, düşüncesinden, enerjisinden mutlaka yararlanacağız. İstanbul gençlerimiz için özgür bir kent olacak.

Trafik ve ulaşım: Öncelikle ulaşım ana planını güncelleyeceğiz. Ulaşımda da her şey planlı olacak. Ulaşımı tek elden yöneteceğiz. Raylı sistem, deniz taşımacılığı ve karayolu toplu taşıma türleri ile desteklenecek. Raylı sistemin toplu taşımadaki payı dünyanın gelişmiş metropollerinde yüzde 70 ile 90 arasında değişmektedir. Bu oran İstanbul’da yüzde 20 civarındadır. Birçoğunun güzergâhı problemlidir; diğer toplu taşıma hatlarıyla bütünleşmesi zayıftır. Bugüne kadar İstanbul’da yapılan metro 68 km’dir. Diğer raylı sistemlerle birlikte toplam raylı sistem ağı 150 km civarındadır. Ancak Şangay’da 18 yılda 437 km, Yeni Delhi’de 10 yılda 190 km metro yapılabilmiştir. Başta metro olmak üzere raylı sistemler geliştirilerek, raylı sistemin toplu ulaşımdaki payı yüzde 50’ye çıkarılacak. Raylı sistemin deniz bağlantıları, yeni deniz ulaşım hatlarıyla güçlendirilecek. Doğu-Batı aksında ve tercihen yoğun yerleşim yerlerinden geçen yeni bir raylı sistem hattı oluşturulacak. Raylı sistemlerde havaray gibi yenilikçi teknolojilerden yararlanmak üzere gerekli etütler yapılacak. İstanbul’da raylı sistem ağının etkin kullanılması ve diğer türlerle bütünleşmesinin sağlanması için otopark kapasitesi büyük transfer merkezleri kurularak, “park et devam et” uygulaması teşvik edilecek.

İstanbul’da deniz ulaşımın toplu taşıma içindeki payı yüzde 4’ten yüzde 10’a çıkarılacak. Bunun için deniz ulaşımının diğer ulaşım türleriyle bütünleşmesi iyileştirilecek. Manevra yeteneği yüksek vapurlar ile sefer sıklığı arttırılacak. İki yaka arasındaki geçişler ile Boğaz ve Marmara Denizi kıyıları boyunca taşıma yapılabilecek yeni iskeleler kurulacak.

Yolcu taşımada özel girişimcilerin gücünden olabildiğince yararlanılacak. Özel taşımacılar (özel halk otobüsleri, minibüsler, taksiler, dolmuş taksiler, servisler vb.) yolcu taşımasında rakip olarak görülmeyecek, sundukları hizmetin kalitesinden ödün verilmeden çalışacakları hatlar, taşıma koşulları, araç nitelikleri, bilet fiyatları, denetimleri ve ödemeler gibi hususlarda teşvik edilecek.
Kent yolları daha etkin ve verimli kullanılarak mevcut kapasitede en az yüzde 10 iyileşme sağlanacak. Bu çerçevede, trafik işaretleri, sinyalizasyon, yağmur suyu drenajı, toplu taşıma ve taksi işletmesi için duraklama cepleri, aydınlatma sistemleri vb. gibi unsurların iyileştirilmesi, yükleme-boşaltmanın gece saatlerine alınması, köprü geçişlerinde ve otopark ücretlerinde saatlere göre ücretlendirme, sabah erken saatlerde ücretsiz toplu ulaşım gibi uygulamalarla hem kapasite hem de güvenlik başta olmak üzere hizmet kalitesi yükseltilecek.

Engelliler: Tüm mahallelerde yaşam merkezleri kurulacak. Yaşam merkezlerinde, kadınlar, emekliler, gençler, engelliler bir arada olacak. Dostluk, komşuluk, dayanışma güçlenecek. Engelli kardeşlerimiz sosyal projelerde önceliğimiz olacak. Ulaşımda, çevrede, istihdamda, sosyal ve ekonomik yaşamda engelli kardeşlerimize yönelik her tür erişim kısıdı kaldırılacak. Yaya yollarında, parklarda, sosyal yaşamda engelliler özgür ve rahat olacak. Mahallelerde kuracağımız engelli eğitim ve yaşam merkezlerinde engelli kardeşlerimiz toplumla bütünleşmelerine yönelik eğitim alacak. Engellilerin istihdama katılması için gerekli eğitim ve destek sağlanacak. Engellilerin ailelerine psikolojik ve sosyal destek sağlanacak. İstanbul’daki tüm engeller kaldırılacak; İstanbul her alanda engelsiz şehir olacak.

Haberin Devamı

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı RASİM ACAR (MHP)
İşsizlik eğitim: İşsizlik ile ilgili hem belediyenin imkanları, hem de belediyenin iktisadi teşekküllerinde ciddi anlamda bir istihdam oluşturacağız. Her vatandaşımız bizim kardeşimizdir, bizim insanımızdır. Engelli vatandaşlarımızın istihdamı için de sanayi, ticaret, meslek odalarının yanı sıra iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapacağız ve böylece daha fazla istihdam alanı oluşturmak için gayret edeceğiz. Meslek edindirme anlamında çok ciddi çalışmalarımız olacak. Gençlerimizin meslek erbabı olabilmeleri için ayrıca meslek liseleriyle de ortak projeler yürüteceğiz. İş ve eğitim dünyasında öğrencilerin staj yapmalarını, okul dönemi sonrasında da iş bulabilmeleri için çalışmalar yapacağız. Eğitimi çok önemsiyoruz ve bunun için yeni eğitim tesisleri inşa edeceğiz.
Başarılı olan öğrenicilere maddi anlamda destek olmak istiyoruz. Eğitim vakıfları ve dernekleri ile iş dünyası ile koordinasyon kurup bu başarılı öğrencilerimize destek çıkmak istiyoruz.
Başta öğrenciler olmak üzere bütün vatandaşlarımıza günde 1 TL’ye sınırsız ulaşım imkanı getiriyoruz.

Trafik ve ulaşım: İstanbul’un hâlâ tek merkezden ulaşımı, trafiği yönetecek bir birimi yok. İstanbul’da plan, proje, yatırım, uygulama, bakım onarım, denetleme yapan 10’un üzerinde kamu, kuruluş ve birim mevcuttur. Bu birimler arası görev, yetki ve sorumluluklar anlamında karmaşa ve bu birimler arasında da koordinasyon eksikliği bulunmaktadır. UKOME denilen Ulaşım Koordinasyon Merkezi İstanbul ulaşım ve trafiğini yönetecek bir nitelik ve işleve sahip değildir. Öncelikle ulaşım ve trafik yönetimini tek merkezde toplayacağım.

Günde 25 milyon yolculuğunun ve kişi başı ortalama 1,7 hareketliğin olduğu İstanbul’da ulaşımın ağırlıklı yükü karayolu sistemlerindedir. Alternatif ulaşım sistemlerinin geliştirilmemiş olması ve mevcut sistemlerin ulaşılabilirlik ve entegrasyon yönünden zayıf olması, ulaşım ve trafiği karmaşa ve çözümü zor bir hale getirmektedir.

Ulaşım ve trafik çilesini ancak bir sistem ve master plan çerçevesinde çözebiliriz. Öncelikle noktasal çözümlere karşı olduğumu ve planlamayı tamamlamadan hiç bir şekilde yeni yol ve kavşak yapmayacağımı belirtmek isterim.

Master planda da önceliğim alternatif sistemlerin ulaşımdaki payını arttırmak olacaktır. Özellikle raylı sistem ve metro ağını genişleteceğiz. Ulaşım transfer merkezlerini şehrin ulaşım odak noktalarında oluşturacak ve bunları İstanbul genelinde yaygınlaştıracağız. Vatandaşımız özel aracını transfer merkezi otoparkına ücretsiz park edecek ve metro, tramvay, İETT otobüsüne toplu taşım araçlarından birine binip gideceği yere gidecek. Dönüşte de aracını alıp evine dönecek.

Başta öğrenciler olmak üzere bütün vatandaşlarımıza günde 1 TL’ye sınırsız ulaşım imkanı getiriyoruz.

Otopark alanlarını yaygınlaştıracağız. Özellikle transfer merkezlerinde büyük otopark alanları oluşturacağız. Ulaşımda deniz ulaşımının payını da arttıracağız.

Ulaşım ve trafiği yönetmek için “Trafik Yönetim Merkezi” kuracak ve bu merkezde hem İstanbul ulaşımı için vatandaşlarımıza nereye nasıl gidilir bilgisi ile bu merkezde mevcut ulaşım sistemlerinin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde yönetilmesi vatandaşlarımızın da bu ulaşım araçlarından da konforlu, hızlı hizmet almalarını ve ekonomik şartlarda faydalanmasını sağlayacağız.

Engelliler: Engelli vatandaşlarım için çok önemli bir adım da atıyoruz. 7 tane genel sekreter yardımcılığının birine engellilere tahsis ediyorum ve 2 tane daire başkanlığı ve 4 tane de müdürlük de aynı şekilde engelli vatandaşlarımıza tahsis ediyorum. Yeni bir birim daha kurulacak bu da Engelli Vatandaşlarımızın Koordinasyonu ile ilgili ve İstanbul’u engelli dostu bir şehir yapmak istiyorum. Bütün kentsel tasarım projelerimizi engelli vatandaşlarımıza uygun bir şekilde hazırlıyoruz. Kaldırımda rahat yürümeleri, engelli rampalarının yaygınlaştırılması, görme engelleler için yer işaretlendirmeleri, bütün binalara engellilerin girebileceği şekilde düzeneklerin kurulması, engellilerin bütün toplu taşıma araçlarına binişini kolaylaştırmak istiyoruz ve buna göre yeni düzenlemeler getireceğiz. Engelli vatandaşlarımızı dikkate almayan işletmelere ruhsat vermeyeceğiz. Yapı ve işletme ruhsatlandırmalarında engelli vatandaşlarımızı dikkate alan düzenlemelere tabi tutacağız.
Turizm, bilişim sektöründe ve yeni sanayi alanlarının oluşumunda işsizlikle mücadele, istihdam oluşturucu yeni proje alanları meydana getireceğiz.

Engelli vatandaşlarımızın problemlerinin çözümünde engelli vatandaşlarımıza hizmet veren derneklerle koordinasyon kurarak çözeceğiz ve yeni taleplerini de bu yolla öğrenip yeni çalışmalar yapacağız.

Haberin Devamı

ANKARA ADAYLARI

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı MELİH GÖKÇEK (AK Parti)
İşsizlik ve eğitim: Ankara Büyükşehir Belediyesi, mesleki eğitim alanında Gazi Üniversitesi ile 1999 yılından bu yana BELTEK projesini yürütüyor. BELTEK’te “Hayat Boyu Eğitim” ilkesiyle 10 ana bölüm ve 138 branşta eğitim veriliyor. Bugüne kadar 130 bine yakın mezun veren bu proje, yeni dönemde de istihdam açığı ve sektörlerin ihtiyacına göre büyüyerek devam edecek. Aynı şekilde Türkiye’nin en büyük yerel yönetim okulu olarak adlandırılan, kadınlara yönelik meslek edinme kursları BELMEK de yeni kurs yerleriyle çalışmalarını sürdürecek.
Bunun yanında istihdama yönelik, sanayi ve organize sanayi bölgelerinden alt yapı desteği karşılığında mutlaka istihdam artırma sözü alıyoruz. Bir de yeni kanunla Özel İdarelerin yetkileri artık bize veriliyor. Yeni dönemde tarım ve hayvancılığı teşvik projeleri için 12 şirketimizi görevlendireceğiz. Her ilçenin ihtiyacına göre tesisler, fabrikalar kurup, işletmeye açacağız. Sonra bunları köylülerin kuracağı kooperatiflere devredeceğiz. Bunun da Türkiye’ye örnek bir proje olacağına ve ters göç başlatacağına sonuna kadar inanıyorum.

Trafik ve ulaşım: Ankara, şu anda nüfusu 5 milyonu geçen kentler arasında trafiği en rahat büyükşehir unvanına sahip. Biz artan araç sayısını düşünerek bu unvanı korumak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yeni alt ve üst geçit, köprülü kavşak, yol genişletme ve tünel yol projelerimiz var. Sincan ve Çayyolu metrolarının ardından Keçiören metrosu yıl sonunda hizmete açılacak ve Sayın Başbakanımızın talimatı üzerine Havalimanı-Sıhhiye arası metro hazırlıkları da devam ediyor. Büyük projelerimizden biri de Adliye Sarayı’nın taşınması üzerine o alanı Ankara’nın toplu ulaşım kavşağı haline getirmek. Toplu taşımda örnek olacak 80-100 kişiyi taşıyacak otobüs teleferik projesinin merkezi de burası olacak. Teleferik haricinde; yeni metro, dolmuş ve otobüs duraklarına da merkez olacak olan bu bölge, şehir trafiğine nefes aldıracak.

Engelliler: Bugüne kadar fizyo-terapiden psikolojik desteğe, gezilerden ücretsiz ulaşıma, iz yollarından rampa düzenlemelerine kadar yürüttüğümüz tüm projeler, yeni dönemde de artarak devam edecek. Tüm otobüslerimiz engellilere uygun hale getirilecek.

Haberin Devamı

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı MANSUR YAVAŞ (CHP)
İşsizlik ve eğitim: İçi boş, hangi amaca hizmet ettiği anlaşılmayan merkezler yeni bir kimlik kazanacak, mevcutlara daha iyileri eklenecek. Teknokentleri, üniversiteleri, eğitimli insan kaynağı ile öne çıkan Ankara, girişimciliğin ve teknolojinin başkenti olacak. Gençlerimizi teknoloji ile buluşturacağız. Gençlerimizi iş dünyası ile bu merkezlerde bir araya getirip onları iş sahibi yapacağız. Eğitimler, seminerler, konferanslar düzenleyerek gençlerimizin hep yanında olacağız. KOSGEB eğitimleri, melek yatırımcı ağları gençlerimizle bu merkezlerde buluşacak, onları iş sahibi yapacak. Ankaralı kazanacak. Bu merkezler tüm ilçe ve semtlere yayılan sinir uçları olacak. Burada uç veren filizler kuluçka merkezlerinde yeni girişimlere dönüşecek. Gençlik ve teknoloji merkezleri mimarisi ve ruhu ile güler yüzlü çalışanları ile gençlerin ve tüm vatandaşlarımızın geleceğini aydınlatan, daha çok kazanca açılan kapısı olacak. Belediye ihtiyaçlarını, problemlerini tanımlayacak, girişimciler bu merkezlerde çözüm üretecek. Ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri gibi Ankara’nın istihdam kapılarına daha çok destek olacağı, maalesef şuan yoldan altyapıya kadar tamamlanmayı bekleyen birçok sorun var bu bölgelerimizde.

Trafik ve ulaşım: Dünyada bütün kentler toplu taşımayı özendirirken Ankara’da ulaşım sadece yapılan yeni yollarla çözülmeye çalışılıyor. Hafif raylı sistemlerle ve ek metro hatlarıyla, ulaşımı sorun olmaktan çıkaracağız. Ankara’nın bir ucunu diğer ucuna bağlayan Kayaş – Sincan banliyö tren hattını Yenikent-Elmadağ’a uzatarak toplu taşıma ağımıza dahil etmek kaydıyla yolcuları aktarma ücreti olmaksızın şehrin bir ucundan diğerine kısa sürede taşıyacağız. Bu sayede; Kızılay’a giren otobüs sayısı azalacak, trafik rahatlayacak ve buna bağlı çevre kirliliğinin önüne geçilecek. Ayrıca, metro olmayan bölgelerin ulaşım sorununu hafif raylı sistem ağı ile çözeceğiz. Yapılması planlanan yeni hatlar; Mamak-Beşevler 12 km., Çankaya-Kızılay 12 km., Etlik-Siteler-Kızılay 16 km, Etlik-Kuğulu park 12 km. , Mamak-Çankaya 22 km. Bu hatlarda günde yaklaşık 1.600.000 yolcu taşıma kapasitesini hedefliyoruz. Bugün bu hatlarda otobüsler günde yaklaşık 550.000 kişi taşıyor. ODTÜ, Bilkent, Hacettepe üniversitelerinin metro bağlantısını monorayla sağlayacağız. Aktarma noktaları arası, parklar, üniversite kampüslerine kullan-bırak bisikletler konulacak.

Engelliler: Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı nezdinde bir engelli danışman istihdam edilmesi ilk önemli adımı oluşturuyor. Danışmanımızın, Ankara için yapılacak çalışmaları bir engelli bakış açısıyla değerlendirip bütün projelerimizin engelli dostu hale gelmesi konusunda önemli katkılar sağlayacağını biliyoruz. Engelli vatandaşlarımızın toplum içerisinde daha aktif bireyler olabilmeleri için engellilik türleri ve derecelerine göre meslek edindirme kursları düzenleyeceğiz. Nitelikli bir şehir planlaması ile başkentimiz, alt ve üst yapısı ile engelli dostu bir şehir haline gelecek. AB Hibe Fonları, sosyal sorumluluk projeleri gibi kaynaklar araştırılarak engelli vatandaşlarımızın sosyal ve profesyonel yaşamda hak ettikleri yerleri almalarını sağlayacağız.

Haberin Devamı

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı MEVLÜT KARAKAYA (MHP)
İşsizlik ve eğitim: Ankara Kalkınma Ajansı göstergelerine göre Ankara’daki işsizlik oranı yüzde 12,1’dir. Bu oran ise yaklaşık 600.000 işsize tekâmül etmektedir. Asıl düşündürücü olan ise genç işsizlik oranıdır. Genç işsiz oranı toplam işsizlik oranının neredeyse iki katı, yüzde 18 kadardır. 30 Mart 2014 mahalli idareler seçimleriyle yürürlüğe girecek olan 6360 sayılı yasa, büyükşehir belediyesinin ukdesine geçen hizmetlerin yeknesak ve yerinden yürütülmesi için ciddi manada istihdamı öngörmektedir. Tam sayı söylemek uygun olmaz ama yaklaşık 25.000 yeni istihdama ihtiyaç hâsıl olacaktır. Kadir Mevla’nın nasip etmesi halinde hayata geçireceğimiz projelerle birlikte yine 20.000’e yakın istihdama ihtiyaç duyulacaktır. Bahsettiğimiz perspektiflerden bakıldığında;

‘Her yaşta inovasyon: Gençler için bilim merkezi’, ‘her semte spor kompleksi’, ‘her semte gençlik merkezi’, ‘marka yönetim koordinasyon merkezi’, ‘turizm koordinasyon merkezi’, ‘ticaret koordinasyon merkezi’, ‘HAVARAY’, ‘5 Yıldızlı lojistik tesis: Kamyon Terminali’, ‘büyük Ankara taraftarlarına muhteşem stadyum’, ‘220 km yeni metro hattı’, ‘uluslararası erişilebilirlik standartlarında engelsiz hizmet’, ‘Büyük Ankara Külliyesi’, ‘kimsesiz ve yaşlılara teknik hizmet acil bakım onarım ekibi’, ‘tüm mahallelerin alt yapı hizmetleri’, ‘modern meyve ve sebze hali’, ‘semtlerde yer altı otoparkları’, ‘merkezde robotik otoparklar’, ‘her mahalleye hizmet bürosu’, ‘kuzey-batı turizm havzası’, ‘kentli kırsal el ele’ projeleri ile başkent Ankara, istihdam problemlerinin çözüldüğü ve toplum huzurunun yakalanmış olduğu bir kent haline gelecektir.

Modern, engellemeyen, istihdam problemi çözülmüş, toplum sağlığı yerinde olan bir Ankara’nın inşasında elbette ki genç beyinlere ve usta ellere ihtiyaç duyulacaktır. Bir o kadar da önemli olan bu vizyona sahip başkentin kalıcılığını da sağlamaktır. Tabii ki bu durum için iyi eğitim almış işgücünün yanı sıra kendini yetiştirmiş meslek erbaplarına da ihtiyaç olacaktır. Her meslek temel bilgiler, ustalıklar ister. Büyükşehir olarak kalifiye eleman yetiştirecek mesleki eğitim verecek merkezlerimizin sayısı da çoğaltılacaktır.

Trafik ve ulaşım: Biz 24 saat “Yaşayan Ankara” vaat ediyoruz. Bu kapsamda; Başkentte 24 saat kesintisiz ulaşım, günlük 1 TL’ye öğrencilere sınırsız ulaşım, Engelsiz Durak Ve Kaldırım Projesi, HAVARAY Projesi, Halka Yollar Projesi, Ankara Şehirlerarası Otogar Projesi, Levhalandırma ve Numaralandırma Projesi, “Bütün Ankara” Alt Yapı Yatırımları Projesi, 5 Yıldızlı lojistik tesis: Kamyon Terminali projesi, 220 km yeni metro hattı, banliyo hatlarının modernizasyonu ve uzatılması projeleri ile trafik ve ulaşım problemleri ortadan kaldırılacaktır. Böylelikle Ankaralı hemşerilerimiz 24 saat kesintisiz ulaşım hizmeti alma imkanı elde edecek ve yaşam Başkentte 24 saat sürecek.

Engelliler: Ankara il genelindeki engelli vatandaşımızın sayısı yaklaşık 250.000 kişidir ve bu sayı Ankara nüfusun yüzde 5’ini oluşturmaktadır. Engelli doğmak kader olabilir ama engelli bir birey haline gelmek her vatandaş için an meselesidir. Engellilerimizin günlük hayatta karşılaştıkları sorunların başında ulaşım gelmektedir. Bu amaçla hazırladığımız projelerimiz, engelliler ve aileleri için büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu kapsamda, Engelli Takip Sistemi Projesi, Engelsiz Durak Ve Kaldırım Projesi, Engelsiz Yaşam Merkezi projeleri ile uluslararası erişilebilirlik standartlarında engelsiz hizmet tüm engelli/engelsiz Ankaralının kullanımına sunulacaktır.

İZMİR ADAYLARI

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı BİNALİ YILDIRIM (AK Parti)
İşsizlik ve eğitim: İzmir’in, İzmirlinin neye ihtiyacı var diye İzmirli hemşehrilerimizle bir araya geldik, her bir ilçenin, her bir köyün, her bir mahallenin ihtiyaçlarını, sorunlarını yerinde tespit ettik. 1414 projeyi Yüzyılın Şehircilik Hareketi Hayat İzmir Projeleri olarak ortaya koyduk. İzmir’deki işsizlik oranının diğer illere göre çok daha yüksek, yüzde 14,5 seviyelerinde. Ancak projelerimiz tamamlandığında en az 170 bin kişiye iş ve aş imkanı doğacak. Sanayi projeleri tamamlandığında İzmir ekonomisine her yıl toplam 3.4 milyar TL ilave katkı olacak. Projelerin başlangıcından itibaren ilk etapta yaklaşık 35 bin kişiye yeni iş imkanı olacak. Toplam 74 tarım ve tarıma dayalı sanayi projesi ile İzmir ekonomisine her yıl 11 milyar TL ilave katkı yapacak ve tarıma dayalı istihdam önümüzdeki 5 yılda yüzde 13 artarak 210 bine çıkacak. Toplam 109 turizm projesi ile İzmir’in Türkiye turizmindeki payı yüzde 4’den yüzde 13’e, turist sayısı 1 milyon 400 binden 6 milyona, yerli turist sayısı 500 binden 2 milyona çıkacak. Yerli ve yabancı turistin ortalama konaklama süresi 2,5 günden 4 güne, mevcut yatak kapasitesi 55 binden 75 bine yükselecek. Böylece İzmir ekonomisine 2019 yılına kadar yıllık ilave 9 milyar lira katkı sağlanacak. 30 bin kişilik ilave istihdam oluşacak. Toplam 9 kültür endüstrileri projesi tamamlandığında İzmir ekonomisine her yıl 2 milyar TL ilave katkı sağlanacak ve yaklaşık 15 bin kişilik istihdam oluşturacak. İzmir ekonomisine de yıllık 30 milyar lira katma değer gelecek. Yatırımların toplam miktarı 65 milyar.

Trafik ve ulaşım: İzmir’in geçmişten gelen ulaşım problemini çözmek için Bakanlığım döneminde birbirinden değerli projeleri hayata geçirdik. Biliyorsunuz, ulaşım benim işim. İlk etapta 26,5 km metro planlaması. İkinci etapta 65 km’lik tramvay hatları var. Düşey ve yatay hatlar birbiriyle birleştirilecek. Toplu ulaşımla entegre yapılacak. En önemli projelerden birisi de İZKARAY. 1200 m tüp geçit ve 6 bin metre köprü ile Çiğli, Çeşme otoyoluna bağlanacak. Raylı ve lastik tekerlekli geçişlerde kullanılacak İZKARAY, İZBAN hattına ve yeni tramvay hatlarına bağlanacak. 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş planlanan İZKARAY üzerinde çift hat raylı sistem bulunacak. İZBAN hattı 56 kilometrelik ilave ile Aliağa’dan Bergama’ya ve 26 kilometrelik ilave ile Torbalı’dan Selçuk’a bağlanarak bu ilçelerin turizm potansiyelleri artırılacak, İZBAN hattı 190 km’ye uzatılacak. Raylı sistem ağının toplam 26 kilometrelik metro ayağı 5 etapta örülecek. Bununla birlikte Ulaşım’da Hayat’ Kapsamında Trafik Kontrol Merkezi Kurulacak ve İzmir’in ulaşımı Akıllı Ulaşım Sistemleri ile koordine edilecek. Kent içerisinde toplu taşımanın yoğun olduğu aktarma merkezlerinde tansiyon ve şeker hastaları için ölçüm kioksları yerleştirilecek. İnternet ile ulaşımı entegre hale getireceğiz. Teknolojik hayat kapsamında deniz taksi aplikasyonu ile bulunduğunuz noktaya deniz taksiyi çağırabileceksiniz. Kent trafiğinin yoğun olduğu bölgelerden haberdar olunabilecek yoğun saatlerde alternatif ulaşım güzergahlarını gösterecek ‘ulaşım’da hayat’ aplikasyonu hazırlanacaktır.

Engelliler: Mevcut kamusal yapı ve mekanlarda erişilebilirlik tedbirleri alınıp engeller kaldırılacak. Engellilere yönelik eğitimler, meslek edindirme kursları, istihdam çalışmaları tiyatro etkinlikleri, sportif müsabakalar, kültürel ve sanatsal faaliyetler sayesinde İzmir hayatının engelli vatandaşlarca da yaşanması kolaylaştırılacak. Bununla birlikte engelli vatandaşlarımız toplu taşımayı ücretsiz kullanacaklar. Toplu taşıma araçlarının modifikasyonu ile engelli vatandaşlarımızca kullanımı yaygınlaştırılacak. Görme, işitme, bedensel engelli çocuklarımıza kreş hizmeti sunulacak. Ayrıca dijital arşiv ve dijital kütüphane projesi kapsamında görme engelliler için sesli kütüphaneler oluşturulacak.

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı AZİZ KOCAOĞLU (CHP)
İşsizlik ve eğitim: Kentte istihdamı doğrudan veya dolaylı olarak artırmaya yönelik uygulanması planlanan projelerimizden bazıları şunlar:
- Yapımı devam eden 400 milyon liraya mal olacak yeni fuar kompleksi, bünyesindeki kongre merkezi ve otelle birlikte kentteki fuarcılık ekonomisi 5 kat büyüyecek.
- Kültürpark’ta “Kongre ve sergi sarayı” kurulacak ve İzmir, kongre turizminin önemli destinasyonlarından biri haline getirilecek.
- İnciraltı’nda kurulacak içinde tıp fakültesi, sağlık araştırma merkezi, hastaneler, sağlık yüksek okulu, geriatri merkezi ve termal oteller bulunan Sağlık Bölgesi ile 20 bin kişiye istihdam sağlanacak.
- Tasarım bilgisinin ve ürünlerinin geliştirilmesini amaçlayan Tasarım Araştırmaları Laboratuvarı (TARLA) kurulacak.
- Kentin turizm potansiyelini geliştirmeye yönelik, Körfez’e Doğal Yaşam Adası kurulmasını da içeren 18 ayrı proje ile bu alandaki işgücü talebi artırılacak.
- Tarımsal kalkınmaya yönelik, seracılığın ve organik tarımın geliştirilmesini içeren çok sayıda proje hayata geçirilecek.
- Yarımada Bölgesi’nde Toskana ve Kaliforniya örneklerinde olduğu gibi Urla’da şarap vadisi oluşturularak butik şarapçılık geliştirilecek, tadım evleri kurulacak, ulaşım ve konaklama olanakları arttırılacak.
- Yarımada’da ekolojik sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ve bölgedeki pazar kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla üretici pazarı, ekopazar, kadın üretici pazarı, gece pazarı, antika pazarı, e-pazar kurulacak.
- Tarıma elverişsiz arazilerde badem üretimi teşvik edilerek verimli 80 bin ağaçtan 8 bin aileye geçim kaynağı olanağı sağlanacak.
- Kurslar, atölyeler ve hobi merkezlerinin yoğun olarak kullanıldığı, izleyici değil aktif katılımcıların olduğu, beceri geliştirmeye dayalı “Yaratıcı Turizm” potansiyelinin değerlendirilmesi için çalışmalar yapılacak.
- Kadınlarımızın meslek bilgisi ve becerilerinin artırılarak iş edinmelerinin kolaylaştırılması ve genel istihdam içindeki paylarının yükseltilmesi amacıyla açılan meslek kursları çeşitlendirilecek.
- Kent Koleji’nde, işsizlikle mücadeleye katkı sağlayacak şekilde farklı dallarda nitelikli eleman yetiştirilecek.

Trafik ve ulaşım: İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık verecek. 11 km. olarak devralınan ve 96 km’ye çıkarılan mevcut ağ, devam eden metro, banliyö, tramvay ve monoray hattı yatırımları ile 302,6 km’ye ulaşacak. 5 yeni metro hattının yapımına başlanacak. Üretimi devam eden 15 yeni yolcu vapurunun tamamı 2017 yılına kadar hizmete sunulacak. 3 yeni arabalı vapur da 2016 yılına kadar hizmete alınacak.
İzmir’de uygulanmakta olan 90 dakika aktarmalı ulaşım sistemi sayesinde İzmirliler Türkiye’deki en ucuz toplu ulaşım olanağına sahipler. Metro, banliyö, otobüs ve deniz ulaşımında ilk binişin ardından İzmirliler 1,5 saat süresince ücretsiz olarak sınırsız biniş hakkına sahipler. Örneğin öğrenciler bu süre içinde sadece 1 TL karşılığında tüm ulaşım araçlarından sınırsız yararlanabiliyor. Türkiye’ye model olan bu uygulama önümüzdeki dönem de sürdürülecek. Akıllı kart sistemine minibüsler de dahil edilecek.

Engelliler: Binalarını engellilerin kullanımına uygun duruma getiren kurum, kuruluş ve işyerlerine verilen, Kırmızı Bayrak uygulaması yaygınlaştırılacak. Mevcut engelli eğitim merkezlerine ek olarak Buca Sosyal Yaşam Kampüsü’nde Rehabilitasyon Merkezi kurulacak.
- Görme engellilerin yaşam kalitesinin artırılması için sesli sistem uygulaması başta ulaşım hizmetleri olmak üzere yaygınlaştırılacak.
- Türkiye’de ilk kez İzmir’de uygulanan Engelsiz İlaç Projesi’nin kapsamı genişletilecek.
- Olimpiyat Köyü’ne, engelli bireylerin kamusal alan ve yaşam alanlarında yaşadığı sıkıntıların engelsiz vatandaşlar tarafından fark edilmesini amaçlayan Engelli Farkındalık Parkı kurulacak. Burada ayrıca eğitim ve atölye birimleri ile engelli vatandaşların topluma kazandırılmasına yönelik faaliyetler yapılacak.
- Yüzde 80’i engelli kullanımına uygun araçlardan oluşan mevcut toplu ulaşım filosunun tamamı bu özelliklere sahip olacak.
- Fiziksel ve görme engelliler için yapılan kaldırım düzenlemeleri tüm kente yayılacak.

Başkan adaylarına: ‘Çalışanların hayatını kolaylaştırmak için projeleriniz neler’
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı MURAT TAŞER (MHP)
İşsizlik ve eğitim: İzmir’in istihdamını sağlayan başta sanayicilerimiz olmak üzere tüccar ve esnafımızın önü kesilmiş, teşviklerden mahrum bırakılmıştır. Bu sebeple onlarca sanayici fabrikasını komşu illere taşımıştır. Biz belediyecilik anlayışımız bakımından “tok karın, sıcak yuva ve mutlu yarın” anlayışına sahibiz. Önceliğimiz insanımız, onun refah ve mutluluğudur. Bu sebeple EBSO-İZTO Esnaf Birliklerimiz, şehrimizde bulunan tüm organize sanayi bölgeleri, serbest bölge ve diğer iş alanlarımızın temsilcileriyle birlikte tarama konferansları yapacak, istihdamın önünü açacak girişimleri sergileyeceğiz. Yerel yönetim olarak önce;
1.Kaybedilen teşvikleri geri alma mücadelesi verecek,
2.İş gücü ihtiyaç tespitlerimizi yapacağız,
3.Yatırım yapacak kuruluşlara imarlı yer, altyapı ve diğer imkânları sağlayacak
4.Buralarda çalışacak personelin eğitimi için kurs ve eğitim projeleri hayata geçirilecek,
5.Yapacağımız tesislerde ve yapılan yatırımlarda şehrimizin bu iş gücünü kullanacağız,
6.Bunları bir bilgi işlem merkezinde dinamik halde kullanıma hazır hale sokacağız

Trafik ve ulaşım: İzmir’in büyüdüğünü göremeyen yerel yöneticiler ve hükümet bürokrasisi insanımızı sorunlara boğdu, hapsetti! Çıkmaz sokaklara, trafik sıkışıklarına, otopark sorunlarına ve bozuk yollara mecbur etti. Biz bunu aşacağız. İnsanımızın şehir içi seyahatini, yolculuğunu; işine gidip gelmesinde zorluk yaşamayacak. Bu meseleyi çözüme kavuşturacağız.
•Alternatif yollar
•Çağdaş toplu taşım araçları
•Yaygın hafif raylı sistem; geniş Metro ve İZBAN ağı ile tüm şehri kuşatacağız.
•Deniz taşımacılığını öne çıkaracak çok yönlü faydalanacağız.
•Özel sektöre bu konuda geniş ve makul imkânlar sunacağız.
•Çalışanların ve öğrencilerin taşınması özel sektöre bu konuda desteği arttıracağız. Denetim bizde olmak kaydıyla çağdaş, rahat ve huzurlu ulaşım için çalışmalar yapacağız.

Engelliler: Biz inanç olarak ve siyaset felsefemiz gereği engelli kardeşlerimizi ötekileştirmeyen, değer veren ve sahip çıkan bir anlayışın temsilcileriyiz. Engellilerimiz, eğitim almalı, çalışmalı, spor yapmalı, sanatla meşgul olmalı kısacası hayatın içinde ne varsa hepsinden faydalanmalıdır. Bunu göz ardı edemez, yok sayamaz ve onları unutamayız. Fikirlerinden, yeteneklerinden ve öngörülerinden faydalanacağımız projelerimizle aynı ortak alanı paylaşacağız. Tüm projelerimiz içinde kendilerine pozitif ayrımcılık yapacağımız özel alanlar ve hizmetler oluşturacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!