Twitter yasağı dünya gündeminden düşmüyor

Güncelleme Tarihi:

Twitter yasağı dünya gündeminden düşmüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2014 11:26

Türkiye'de Twitter'a erişimin yasaklanmasının dünya basınındaki yankıları bugün de devam ediyor. Dış basından dün gelen tepkilerin ardından bugün de yabancı gazeteler ve televizyon kanalları konuya geniş yer ayırdı.

Haberin Devamı

Twitter yasağı Almanya'daki televizyon kanallarının ilk haberi olarak ekranlara getirildi. Alman devlet kanalları ARD ve ZDF'nin yanı sıra Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ve özel televizyon kanalları Pro 7, RTL, Sat 1, haber kanalı N-tv de geniş olarak erişim yasağını yayınladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarının internette yayınlanması ardından yasağın geldiği vurgulanan haberlerde, erişim yasağına Türkiye ve ülke dışından büyük tepki gösterildiği ifade edildi.

Bu arada, Federal Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, herhangi bir biçimde iletişim yollarının yasaklanma veya engellenmesini ifade özgürlüğü anlayışları ile bağdaştıramadıklarını söyledi. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, Twitter hesabından "Özgür bir toplumda nasıl iletişim kuracakları vatandaşların kararıdır, devletin değil" diye yazdı.

Haberin Devamı

İngiliz Guardian gazetesinde ise Richard Wike imzalı haberde Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun internet medyasına yönelik kısıtlamaları örnek gösterildi ve "Dünya liderleri internetteki muhalif sesleri susturmaya çalışıyor olabilir ancak araştırmalar internet özgürlüğü konusuna olumlu bakmamız için yeterli gerekçe sunuyor" denildi.

"ÖFKE NÖBETİ"
Konuyla ilgili iki ayrı habere yer veren İngiliz The Times gazetesi ise haberlerinden birinde, "ülkede Twitter'ın yasaklanması, Başbakan'a karşı dünya çapında bir tepkiye yol açtı" dedi. Gazetenin "Türk öfke nöbeti" başlıklı diğer haberinde ise şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin Başbakanı geçtiğimiz yaz Twitter'ı 'toplum için bir tehdit' olarak gördüğünü söylemişti. Dün de siteyi kapattı. Bunu yaparak hem kendini gülünç bir duruma düşürdü hem de ülkesini İran ve Çin ile aynı kategoriye soktu. Raul Castro'nun Küba'sında ve Aleksander Luukashenko'nun Belarus'unda bile Twitter gözlem altında tutulsa da kapatılmadı."

"BUMERANG ETKİSİ"
İtalyan medyasında da Twitter yasağına tepkiler yer aldı. Spor gazetesi olan La Gazzetta dello Sport, haberinde şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

“Twitter engellendi. Erdoğan’ın üzerinde fırtına koptu. Başbakan gece yarısı Twitter'ı kapattırdı ve böylece Türkiye Avrupa’dan uzaklaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bile kendisi ile görüş ayrılığına düştü."

La Repubblica'nın yorumu ise "Erdoğan’ın bu hareketi kısa sürede bumeranga dönüştü. Twitter'sız güne başlamak sanki bir darbeymiş gibi geldi. Radyoların kapatılmasıyla eş değerdi" şeklindeydi.

Corriere della Sera gazetesi ise “Yolsuzlukların ortaya çıkmasından sonra yerel seçimler öncesinde Erdoğan Twitter'ı kararttı ama ülke kendisine başkaldırdı, isyan etti. Cumhurbaşkanı Gül bile sosyal medyadan yanıt vererek 'Kabul edilemez bir hareket' olduğunu yazdı. AB büyük tepki gösterdi. Bunun adının sansür olduğunu duyurarak Ankara’yı uyardı" yorumuna yer verdi.

DÜNYA AYAĞA KALKTI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!