'Az bulunur' fedakar kocalar

Güncelleme Tarihi:

Az bulunur fedakar kocalar
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2014 10:08

İzmir'de diyalize giren ve nakil sırası bekleyen iki kadına eşleri böbrek vermek istedi ancak kan uyuşmazlığı olunca şans yüzlerine güldü ve çapraz nakille hayat buldular.

Haberin Devamı

İzmir Menderes’e bağlı Tekeli köyünde oturan marangoz Mehmet Akınsu (52) ile evli Zeynep Akınsu (48), 11 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalandı. Yıllarca ilaç tedavileri ve diyetle idare eden Akınsu, geçen sene makineli yaşama mahkum oldu. Haftada üç gün Gaziemir’e diyaliz için gidip gelmeye başlayan ve sağlık durumu da gün geçtikçe kötüleşen Zeynep Akınsu, böbrek nakli olup normal yaşama dönmek istedi. Akınsu çifti nakil için çeşitli hastanelere gitti, iki kez nakil için hazırlık yapıldı, ama gerçekleşmedi. Zeynep Akınsu, 4 ay önce İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde gönüllü canlı verici olmak isteyen eşi Mehmet Akınsu’yla kan gruplarının uymadığı belirlenen Akınsu’nun adı kadavra bekleme listesine yazıldı.

FEDAKAR KOCALAR ÇAPRAZ NAKİLLE HAYAT VERDİ / Foto Galeri

Haberin Devamı

KADERLERİ AYNIYDI

Akınsu çifti gibi kan uyuşmazlığı nedeniyle verici çaresizliğine düşen bir başka çift de Balıkesir Bigadiç’te yaşayan böbrek hastası Salise Yücel (43) ile eşi oto elektrikçisi Mülayim Yücel (48) oldu. 16 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulan iki çocuk, iki torun sahibi Yücel, iki senedir diyalizle yaşamını sürdürüyordu. Günde dört kez evde karın diyalizi yapmak zorunda kalan Salise Yücel, iki yıl önce yazıldığı kadavra bekleme listesinden de umudunu kesince, İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Sağlığı giderek kötüleşen Yücel’e ilk gönüllü, eşi Mülayim Yücel oldu. Kızı Seher ile oğlu Mehmet de böbrek vermek için sıraya girerken, çift birer küçük çocukları olan evlatlarının donörlüğünü kabul etmedi. Baba Yücel’in de kan uyuşmazlığı yüzünden verici olamayacağı ortaya çıktı.

DEĞİŞ TOKUŞLA DEĞİŞTİ

Yücel çifti Bigadiç’e döndükten bir hafta sonra İzmir Kent Hastanesi’nden arandı. Kendileri gibi kan uyuşmazlığı nedeniyle canlı vericiden nakil gerçekleştirilemeyen bir çift olduğu, ‘değiş-tokuş’ ile çapraz nakil yapılabileceği bildirildi. Akınsu ve Yücel aileleri birbirleriyle tanışmadan yapılan tetkikler sonucunda Mehmet Akınsu’nun Salise Yücel’e, Mülayim Yücel’in de Zeynep Akınsu’ya böbrek vermeye uygun oldukları belirlendi. Bu durumun bildirildiği iki aile buluşup tanıştı ve çapraz nakil olmaya karar verdi. Nakil, Opr. Dr. Işık Özgü ve Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu başkanlığındaki ekipler tarafından geçen 14 Mart’ta yan yana ameliyathanelerde gerçekleştirildi. Umutlarının tükendiği anda yolları hastanede kesişen Akınsu ve Yücel çifti, “Biz artık kardeş, büyük, geniş bir aile olduk. İki hayat kurtuldu, iki aile kurtuldu, çok mutluyuz” sözleriyle duygularını dile getirdi.

Haberin Devamı

Az bulunur fedakar kocalar

ARTIK BİZ BİR AİLEYİZ

Böbrek yetmezliği tedavisi görürken 8 yıl önce Tuğba adını verdiği üçüncü çocuğunun dünyaya geldiğini söyleyen Zeynep Akınsu, “Kızım Emel’in 7 yaşında bir kızı var, 8 yaşında da kardeşi. Kızım çalışıyor, ben ikisine bakmak zorundaydım. Oğlum Uğur üniversite öğrencisi. 8 yaşındaki kızım bile böbreğini vermek istedi. İlk başta ‘Eşiniz verebilir’ denildiğinde çok umutluyduk. Ama olmadı. Umutlarımız tükendiğinde çapraz nakil imdadımıza yetişti. Artık biz bir aileyiz” dedi. 26 yıl önce eşi Zeynep’le kaçarak evlendiklerini, böbreğini değil, canını vermeye hazır olduğunu belirten Mehmet Akınsu, “Kadavradan beklemeye kalksaydık eşim ölüp giderdi. Bir yerde takas diyeceğimiz organ bağışıyla iki can kurtuldu, biz de iki örnek aile olduk. Eşimi çok seviyorum, hayat vermek çok güzel” diye konuştu.

Haberin Devamı

BU DOSTLUK HEP SÜRECEK

Günde 4 kez karın diyalizi yaptırdığını dile getiren Salise Yücel, “Her gece ağlıyordum, ağrılarım çok artmıştı, sapsarı olmuştum. Sosyal yaşam diye bir şey kalmamıştı. Çocuklarım, eşim perişandı. Çocuklarımın da birer küçük çocuğu vardı, hangisini tercih edebilirdim ki! Eşimle kan gruplarımız uyuşmadı. Çok çaresizlik yaşadım. Ancak çapraz nakil bizim için mucize oldu. Benim artık bir abim, bir kardeşim daha var. Eski halime döndüm, makineden kurtuldum” dedi.

Eşine veremediği böbreğiyle Zeynep Yücel’e yeni bir hayatın kapılarını aralayan Mülayim Yücel de, “Eşim çok kötü günler geçirdi, çapraz nakille yepyeni bir hayatımız oldu. Bu kardeşlik, dostluk hep sürecek. Artık
bizim Tekeli’de bir evimiz, onların da Bigadiç’te bir evleri, aileleri var” diyerek duygularını dile getirdi.

Haberin Devamı

ÇOK SIK YAPILMIYOR

İzmir Kent Hastanesi Böbrek Nakli Bölümü Başkanı Opr. Dr. Işık Özgü de, “Çapraz nakiller çok sık yapılmıyor. Ancak böyle canlı vericisi olup uygun olmayan vakalarda çapraz nakiller hayat kurtarıyor. Bunda ailelerin anlaşması ve karşılıklı fedakarlık söz konusu. Bu iki ailemizde değiş tokuşla bu nakil gerçekleşti. Bir de böbrek nakillerinde genelde kadınlar kocalarına organını verir, daha cesur ve fedakardırlar. Bu kez tam tersi oldu. Hastalarımız da vericileri de çok iyi. Donörleri taburcu ediyoruz. Kısa bir süre sonra da alıcı hastalar taburcu olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!