İstikrar kadar güven gerekli

Güncelleme Tarihi:

İstikrar kadar güven gerekli
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2014 01:09

Twitter yasağının gölgesinde başlayan 3’üncü Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Hanzade Doğan Boyner, “Sistemin şeffaflığı ve hesap verilebilirliği için mücadele etmezsek, sistem aksadığında görmezden gelirsek ülkemizin son 10 yılda yakaladığı ivme aynı hızda devam edemez” dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

TÜRK iş dünyasının önde gelen isimlerini 3 yıldır üst üste bir araya getiren Uludağ Ekonomi Zirvesi, dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımıyla başladı. Hürriyet gazetesinin medya ortakları arasında yer aldığı zirveye, eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve ‘Doktor Kıyamet’ olarak bilinen Marc Faber gibi çok sayıda uluslararası önemde isim konuşmacı olarak katıldı. Zirvede, Türkiye ve global ekonomideki gelişmeler kadar, siyasi gelişmeler de ele alındı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın kapatılması gelişmesinin gölgesinde başlayan zirvenin ilk gününe, ekonomik istikrar kadar demokratik istikrarın ekonomik kalkınma ve uluslararası sermayeyi çekmede önemli olduğu mesajı damgasını vurdu.

HUKUK GÜVENCESİ ÖNEMLİ

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Hanzade Doğan Boyner, zirvedeki açılış konuşmasında, ekonomik kalkınma ve hukukun üstünlüğü kavramları arasındaki yakın ilişkiye dikkat çekti. Türkiye’nin geçtiğimiz 10 yılı çok başarılı bir ekonomik büyümeyle geride bıraktığını kaydeden Hanzade Doğan Boyner, “Ancak önümüzdeki 10 yıl geçmiş 10 yıldan daha zor olacak. Çünkü bireyin, sermayenin sadece makro ekonomik istikrara değil, sistemin değerlerine de güvenmeye ihtiyacı var. Sayın Babacan bunu geçenlerde bir konuşmasında çok güzel bir terimle ifade etti; ‘Hukuk güvencesi’. Can güvencesi, mal güvencesi ama en önemlisi, en başta geleni hukuk güvencesi. Bu konudaki sorumluluk da toplumun tüm kesimlerine düşüyor. İş dünyası olarak bizler hukukun üstünlüğü, bağımsızlığı, sistemin şeffaflığı ve hesap verilebilirliği için mücadele etmezsek, sistem aksadığında görmezden gelirsek ülkemizin son 10 yılda yakaladığı ivme aynı hızda devam edemez” diye konuştu.

İstikrar kadar güven gerekli

Haberin Devamı

KÜRESEL DEĞER ZİNCİRİ

Hanzade Doğan Boyner, şöyle devam etti: “Sermaye sahipleri içinde bulundukları sistemin likayata bağlılığına, hukuka, ahlaka, şeffaflığa ve siyasal sağduyusuna güvenmeli. Uzun dönemli riskler alabilmeli, insan sermayesini temsil eden gençler bulundukları toplumun özgür yapısına güvenmeli. Girişimci yıllarını verip değer yarattığında bunun karşılığını alacağına, emin olmalı. Yabancı sermaye hukukun bağımsızlığından ve işleyişinden şüphe duymadan Türkiye’yi küresel değer ve teknoloji zincirine dahil etmeli.”

20 bin dolar gelir için yaratıcılık

SON 10 yılda Türkiye ekonomisine yönelik olarak atılan adımların teknik tanımlarının az çok belli olduğunu söyleyen Hanzade Doğan Boyner, şöyle konuştu: “Kişi başına gelirimizi 10 bin dolardan 20 bin dolara çıkarmak için atmamız gereken adımlar, geçtiğimiz 10 yılda attığımız adımlardan çok farklı. Artık elle tutamadığımız, teknik ‘know how’ın önemli olduğu, yaratıcılığın öne çıktığı döneme giriyoruz.”

Haberin Devamı

İş dünyası artık sorumluluğu almalı

TÜRKİYE’nin bundan sonraki kalkınma hamlesinde, özelikle hukuk güvencesi konusunda ciddi bir toplumsal dönüşüm ve değişim yaşaması gerektiğini vurgulayan Hanzade Doğan Boyner, şöyle konuştu: “Bu toplumsal dönüşümün sorumluluğu sadece siyasette olamaz. Bu sorumluluk hepimizde, iş dünyasında. İş dünyası bugüne kadar böyle sorumlulukları üzerinde hissetmedi. Ama bundan sonra eğer gerçek bir demokrasi olacaksak her birey her sivil toplum örgütü ve iş dünyası da orta gelir tuzağından çıkmak için bu sorumluluğu almak zorunda. Bizim toprağımızdan petrol çıkmıyor, biz kalkınmamızı ve büyümemizi katma değer yaratarak alın terimizle yapmak zorundayız. Bunun için de toplumda liberal ekonominin evrensel değerlerinin oturmuş olması gerek.”

Haberin Devamı

GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ

CAPITAL ve Ekonomist dergileri-nin Bursa Valiliği işbirliğinde düzen-lediği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama yapıyor. Zirvenin co-sponsorları arasında Avea, İngiltere Büyükelçiliği, Nef, Nurol GYO, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Daikin, Doğa Koleji, Franke, Hafele, Samsung, TEB’in oturum sponsoru olduğu zirvede TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e, CNN Türk, Hürriyet’in medya ortakları arasında yer aldığı zirvede, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası, TeliaSonera, Ağaoğlu, Uludağ İçecek, hiz-met sponsoru ise Grand Yazıcı Hotels oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!