3 vazgeçilmezi var: Aile, iş, hedefler

Haberin Devamı

Sıradışı’nın bugünkü konuğu Alp Pekcan... Anne ve babasının izinden gidip makine mühendisliği eğitimi almış. İki firmadaki iş tecrübesinin ardından, 1994’te, eşiyle birlikte Pekcan Mühendislik’i kurmuş. İlk başlarda proje ve taahhüt işleri yaparken, 1998’de Pekcan Havuz’u hayata geçirmiş. Çalışkanlığı, iş disiplini ve idealistliği sayesinde kısa sürede isim yapmış, sektörün lider markaları arasında yerini almış. O; eğitim gördüğü İzmir’den kopamayan, işini ve yarınlarını bu kentin geleceğinde gören örnek girişimcilerden... Sadece İzmir’de değil, İstanbul, Ankara, Bursa başta olmak üzere Ege ve Akdeniz’in pekçok kentinde adını havuz, jakuzi, sauna, buhar banyosu, Türk hamamı, spa, atık su arıtma projeleriyle duyuran, ama bir o kadar da alçakgönüllü yapısıyla dikkat çeken Pekcan’la sohbetimizde çocukluk yıllarına dayanan klasik araba merakının izlerini de görüyoruz. Biriktirdiği parayla, İstanbul’a gidip 1965 model Fastback GT Mustang’i, tanınmış işadamı İdil Bolton’dan satın alabilmek için verdiği çabayı anlatırken adeta o yıllara yeniden dönüyor. Günümüzde 20’nci gurur yılını dolduran firmasıyla sektörde yeni hedeflere yelken açan Alp Pekcan, “Benim için hayattaki en önemli üç kavram aile, iş ve hedefler” diyerek özetlediği yaşam felsefesiyle gençlere ışık tutuyor.

Haberin Devamı

KİMDİR?
Adı: Alp Pekcan
Doğum yeri ve yılı: Manisa, 1966
Eğitimi: Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği
İşi: Pekcan Mühendislik ve Pekcan Havuz’un kurucusu
Medeni durumu: Nurdan Pekcan’la evli, Can adında 14 yaşında bir oğlu var.

3 vazgeçilmezi var: Aile, iş, hedefler

HAYAT FELSEFESİ
Benim için hayattaki en önemli kavramlar aile, iş ve hedeflerdir.

OTOMOBİL
Performansı yüksek olmalı

* İlk arabam füme gri renkli Renault 9 Spring’ti. 1990’da almıştım. Şimdi 2013 model Nissan Navara kullanıyorum. İşimle ilgili de bana avantaj sağlıyor. Otomobilimi kendim kullanırım ve büyük zevk alırım. Satın alacağım araçta öncelikle yüksek performans ve kısa durma mesafesi olmasını beklerim.

BESLENME
Ben bir çay tiryakisiyim

Haberin Devamı

* Güne erken başlarım. Klasik Türk kahvaltısını severim. Zeytin ve peynirsiz kahvaltı yapmam. Tam bir çay tiryakisiyim.
* Öğlenleri genelde hafif şeyler tüketirim. Eğer dışarıda yiyeceksem esnaf lokantalarını, uzun yoldaysam kamyoncuların gittiği lokantaları tercih ederim. Zira onlar ağızlarının tadını iyi bilir. Belli lezzet noktalarım vardır. Bu, sanayi sitesinde bir köfteci de olabilir, bir et lokantası da...
* Balık ve kırmızı et tutkunuyum. Tavuk yemiyorum. Bana sağlıksız gibi geliyor.
* Ege otlarını da çok severim. Arapsaçı, radika ve şevketibostana bayılırım.
* Yemek yapmayı iyi bilirim. Ama mutfağa artık hiç girmiyorum. Çünkü eşim çok güzel yemek yapıyor.

Haberin Devamı

MEKAN
Çin lezzetlerini seviyorum

* İzmir’de Red Dragon, Sushico, Balık Pişiricisi Veli Usta, Bizim Gazino, Yüzde Yüz ve Mezzaluna keyif aldığım yerler. Bursa’da Çiçek Izgara ve Çelik Palas Oteli’nin restoranını söylemeden geçemeyeceğim. Yurt dışına genelde iş seyahatleri nedeniyle gidiyoruz. Almanya, İtalya ve İspanya’da özel lezzetlerin izini sürerim. Bir mekanda servis kalitesi, güleryüz, lezzet ve doluluk benim için önemli.

SPOR
Küçükken boks eldivenim vardı

* Maalesef spor yapmaya zaman yaratamıyorum. Amcam milli boks antrenörüydü. Küçükken bana boks eldiveni ve kum torbası hediye etmişti. Oradan gelen bir boks merakım var. Yürüyüş yapmayı severim. Futbolla pek aram yok. Takım tutmam. Ancak Galatasaray’ın yurt dışındaki başarılarını takdir ediyorum.

Haberin Devamı

TATİL
Kültürüyle bütünleşmek isterim

* Tatillerimi iş seyahatleriyle birleştirmeyi seviyorum. Yurtdışında özellikle Avrupa ülkelerini tercih ediyorum. Önümüzdeki yıl fuar için Çin’e gitmeyi planlıyorum. Yazları genellikle hafta sonları Çeşme’deki evimizde oluyoruz. Hafta içi işlerimizin çok yoğun olmasından dolayı gitmeye pek vaktimiz olmuyor. Tatil için yurt içinde önceliğim İstanbul. Yılda iki kez 4’er gün gidiyorum. Tatilde benim için gittiğim yerin kültürüyle bütünleşebilmek önemli. Tarihi yerler, sanatsal mekanlar ve güzel yemekler keyif aldığım şeyler.

3 vazgeçilmezi var: Aile, iş, hedefler

HOBİ
Klasik arabalara meraklıyım

* Küçüklükten gelen pul ve eski para koleksiyonu merakım var.
* Plak dinlemeyi de çok severim. Eski pikap ve plaklarımı gözüm gibi saklarım. Rock müzik tutkunuyum.
* Klasik arabalar da özel ilgi alanıma giriyor. İstanbul Klasik Otomobil Kulübü’ne üyeyim. Transam, Mustang, Camaro gibi 50 ve 60’lı yılların arabalarını çok beğeniyorum. Kendime ait 1965 model Fastback GT Mustang’im var.

Haberin Devamı

KARİYER
İlk param Beyaz Fil Çarşısı’ndan

* Annem ve babam yüksek mühendis. İşleri dolayısıyla küçük yaşlarda farklı okullarda okudum. İlkokula Muş’ta başladım, Manisa’da bitirdim. Ortaokulu Erzurum’da okudum. Daha sonra İzmir’de Atatürk Lisesi’ne yatılı devam ettim. Ailem o sırada Bursa’da yaşıyordu. Ben eğitim için İzmir’de kaldım. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü kazandım. Üniversiteyi bitirince İzmir’de iş buldum ve kaldım.
* Isıtma-soğutma üzerine faaliyet gösteren Ahmet Yar firmasında iş hayatına atıldım. Daha sonra Artes Mekanik Tesisat’a girdim. Kısa sürede baş mühendis oldum. 1994’te Pekcan Mühendislik’i kurdum. İlk başlarda proje ve taahhüt işleri yapıyorduk. 1998’de ise Pekcan Havuz’u hayata geçirdim.
* Lise yıllarında elektrik elektronik mühendisi olmak istiyordum. Ama makine mühendisi oldum. İyi ki de makine mühendisi olmuşum.
* İlkokulda Manisa’da Beyaz Fil Çarşısı vardı. İthal mutfak araçları satan bir dükkanda yazları çıraklık yapıyordum, ilk paramı da orada kazanmıştım.

TOPLANTI
Çoğulcu katılım hoşuma gider

* Belli periyotlarda yaptığımız toplantılarımız var. Ekip dağılımı, şefler, üst yönetim toplantısı gibi... Bazen gün boyu sürdüğü olur. Toplantıda dinlemeyi ve çoğulcu bir katılımın olmasını tercih ederim.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Müzik dinleyerek başlarım

* Sabahları 06.00-07.00 arası kalkarım. Gece de en geç 01.30’da yatarım. Kahvaltıyı ben hazırlarım. Sabah müzik dinlemekten hoşlanırım. Hazırlanıp çıktıktan sonra 08.30–09.00 gibi işyerinde olurum.

3 vazgeçilmezi var: Aile, iş, hedefler

MODA
Canlı renkleri tercih ederim

* İyi giyinmeyi severim. Canlı renkleri tercih ederim. Hazır giyimden hoşlanırım. Eşimin giyim konusundaki zevkine de güvenirim, bana güzel önerilerde bulunur. Ben de onun çanta seçimine yardımcı olurum.

TEKNOLOJİ
Ekonomik ömrünü doldurunca

* Sosyal medyada kişisel olarak yokum. Teknolojiyle genelde aram iyidir. Cep telefonumu ve bilgisayarımı değiştirmek için ekonomik ömrününün tamamlamasını beklerim.

ASTROLOJİ
‘İkizler’im, biraz kararsızım

* İkizler burcuyum. Esasen burçları pek izlemiyorum. Ancak birçok özelliği kişiliğimle örtüşüyor galiba. örneğin, kararsız bir yapım olduğunu söylerler.

SEVİMLİ DOSTLAR
Tüye karşı alerjim var

* Hayvanları severim. Üniversite yıllarında iki köpeğim olmuştu. Ancak tüye ve toza karşı alerjik yapım olduğu için evde hayvan besleyemiyoruz.

3 vazgeçilmezi var: Aile, iş, hedefler

Yazarın Tüm Yazıları