Genelkurmay'dan Afyon açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmaydan Afyon açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2014 13:13

Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, Afyonkarahisar'daki patlamaya ilişkin iddialarla ilgili, "Plastik patlayıcı hammaddesi, mühimmat depolarında bulunması olağan maddelerden birisidir" denildi.

Genelkurmaydan Afyon açıklaması

Yoksa Afyon kaza değil mi?

Haberin Devamı

Afyonkarahisar’da askeri mühimmat deposunda 25 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin davada, mahkemeye ulaşan rapora göre, 11 ayrı toprak numunesinden, depoda bulunmadığı bilinen ‘PETN’ türü plastik patlayıcı kalıntılarına ulaşıldığı dün Radikal Gazetesi'nin haberinde yer almıştı. Daha önce de patlamada can veren bir askerin doku örneklerinde aynı türden patlayıcı bulunmuştu. Olayda çocukları ölen ailelerin avukatı Altan Ulutaş, “O depoda başka bir şey patladı” diyor. Ulutaş’a göre ya PKK’dan ele geçirilen ve imha edilmesi gerekirken saklanan mühimmatlar ‘korsan’ şekilde depoya taşındı ya da patlama ‘kaza’ değildi.

İşte bu iddialar üzerine Genelkurmay'dan bugün açıklama geldi.

Genelkurmay Başkanlığı, Afyonkarahisar'daki patlamaya ilişkin iddialarla ilgili, "Plastik patlayıcı hammaddesi ( PETN), mühimmat depolarında bulunması olağan maddelerden birisidir" değerlendirmesinde bulundu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 20 Mart tarihli bir gazetede Afyonkarahisar askeri mühimmat depolarında meydana gelen patlama ile ilgili olarak yer alan haberde, depoda bulunmaması gereken PETN patlayıcı maddesinin tespit edildiği ve bu maddenin normal şartlarda depoda bulunmaması gerektiğinin belirtildiği ifade edildi.

Depoda bulunduğu ifade edilen PETN'nin aslında birçok mühimmatın kapsül ve infilaklı fitillerinde patlayıcı maddenin ateşleyicisi (birincil patlayıcı madde) olarak kullanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Patlayan depodaki mühimmatın içinde bulunan ana imla maddesi, TNT ve RDX maddelerinden oluşmaktadır. PETN, hassas bir patlayıcı madde olması nedeniyle el bombalarının içeriğinde de ateşleyici madde olarak yer almaktadır. Mühimmat Islah Geliştirme ve Yenileştirme Merkezi (MIGYEM) tarafından yapılan incelemede, söz konusu depoda bulunan el bombalarının tapalarındaki detenatör (ateşleyici) bölümünde 0,87 gram PETN kullanıldığı tespit edilmiştir. Haberin içeriğinde belirtilenin aksine PETN, mühimmat depolarında bulunması olağan maddelerden birisidir. Dolayısıyla haber eksik ve yanıltıcı bilgi içermektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!