Rüsvet yok lekelenme var

Güncelleme Tarihi:

Rüsvet yok lekelenme var
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2014 04:08

4 eski bakanın durumlarının araştırılması için önerge veren AK Parti, ‘Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama’ ve ‘Görevi kötüye kullanma’dan soruşturma istedi. Rüşvet iddialarının anılmadığı önergede, özel hayatın gizliliği, haberleşme özgürlüğü ve lekelenmeme hakları da soruşturma kapsamına alındı. CHP ise soruşturma önergelerini Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) 6 ayrı maddeye dayanarak verdi.

Haberin Devamı

AK Partili 4 eski bakan hakkında Meclis’teki 11 klasörün ‘mühürlenmesiyle’ sonuçlanan ‘fezleke savaşları’nda yeni perde soruşturma taktikleriyle açıldı. CHP’nin 4 AK Partiliyle ilgili Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) 6 ayrı maddeye dayanarak verdiği soruşturma önergelerine karşı AK Parti tek önergede alt sınırı ceza ertelemesine giren sadece 2 maddeden soruşturma istedi. CHP tüm bakanlarla ilgili ‘rüşvet’ maddesini temel dayanak yaparken AK Parti hiçbir bakanla ilgili rüşveti anmadı. AK Parti, 4 eski bakanın, “İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan özel hayatın gizliliği, haberleşme özgürlüğü ve lekelenmeme” haklarını soruşturmaya dahil etti. AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve 85 milletvekilinin imzasıyla verilen önergede öncelikle Muammer Güler, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ile Erdoğan Bayraktar’ın Meclis Başkanlığı ile AK Parti grup başkanlıklarına yaptıkları ‘soruşturun’ başvurusu anlatıldı. Soruşturmanın kapsamı şöyle çizildi:
“Adı geçen eski bakanlara atfedilen ve Türk Ceza Kanunu’nda yaptırıma bağlanan (TCK madde 257, TCK madde 255) ithamlarının soruşturulması, adı geçen kişilerin Anayasa ve AİHS ile güvence altına alınan ‘özel hayatın gizliliği ve korunması’, ‘haberleşme özgürlüğü ve gizliliği’ ve ‘masumiyet karinesi (lekelenmeme hakkı)’ ilkeleri açısında önem arz ettiği gibi, aziz milletimize, yüce genel kurula ve yargıya olan hesap verme sorumluluğunun da bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerle cezai sorumluluğu gerektirdiği iddia edilen fiillerin soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Meclis soruşturması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

ERTELEME KAPSAMINDA

AK Parti’nin soruşturmaya çerçeve yaptığı TCK’nın 255’inci maddesi ‘Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama’ suçuyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 257’nci maddesi ise ‘Görevi kötüye kullanma’ suçuyla 1 yıldan 5 yıla hapis öngörüyor. Her 2 maddedeki cezaların alt sınırı, ceza ertelemesinin ön koşulu olan 2 yıl hapis mahkûmiyetinin altında kalıyor. TBMM tutanaklarına giren ‘sahte belge düzenlemek, soruşturmanın gizliliğini ihlal, birden çok kez rüşvet almak, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, resmi belgede sahtecilik’ suçlamaları ise AK Parti’nin önerge metninde yer bulmadı. CHP de önceki gün Meclis Başkanlığı’na verdiği 4 ayrı önergede öncelikle 4 bakanla ilgili 4 yıldan 12 yıla kadar hapis öngören TCK’nın ‘rüşvet’ başlıklı 252’nci maddesinden soruşturma açılmasını talep etti. CHP ayrıca Bayraktar’ın TCK 257, Çağlayan’ın TCK 204 (resmi belgede sahtecilik-2 yıldan 5 yıla kadar hapis) ve Güler’in TCK 204, 255, 285 (gizliliğin ihlali-1 yıldan 3 yıla kadar hapis) ile 283 (suçluyu kayırma-6 aydan 5 yıla kadar hapis) maddelerinden soruşturulmasını istedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!