Aç-açmam tartışması

Güncelleme Tarihi:

Aç-açmam tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2014 00:59

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda suçlanan AK Partili 4 eski bakanla ilgili TBMM’ye gönderilen 11 klasörü açtırmak için Meclis’i olağanüstü toplayan muhalefet, iktidar partisiyle Meclis Başkanlığı’nın kurduğu siperi aşamadı.

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, suçlamaların ayrıntıları ve ceza kanunu maddelerini içeren üst yazıyı bile okutmazken, sadece hangi suçlamayla soruşturma önergesi verilebileceğini içeren kısa bilgiyi sundu. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, “Kanundan kaynaklanan gizlilik söz konusu. Soruşturma komisyonu kurulduğunda sadece komisyon üyeleri inceleyebilir” diyerek dosyaları kilitledi.

RÜŞVET ve yolsuzluk operasyonunun ardından istifa eden eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan hakkındaki fezleke için CHP’den 110 milletvekilinin başvurusu üzerine toplanan Meclis’te seçim öncesi olağanüstü saatler yaşandı. CHP, MHP, BDP ve HDP’den katılımların yanı sıra AK Parti’den ayrılan bağımsızların da desteğiyle toplantı yeter sayısı olan 184’e ulaşıldı. AK Partililer, muhalefetin yeter sayıya ulaşmayabileceği beklentisiyle kuliste yoklama sonucunu beklediler. Genel Kurul salonunda bulunan AK Parti milletvekilleri ise sisteme girmedi. Elektronik sisteme giremeyen milletvekilleri Başkanlık Divanı’na pusula gönderdi. Gönderilen pusulaları tek tek okuyan Başkanvekili Yakut, yarım saati bulan kontrol sonucunda 15 mükerrer oyu iptal ettirdi.

Haberin Devamı

KÜRT MEMET NÖBETE

Suçlamaların hedefi olan eski bakanlar Meclis’e gelmedi. Çiçek’in yerine Yakut’un Divan’a oturmasına muhalefetten imalı göndermeler yapıldı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Kürt Memet nöbete biliyoruz da, hassas torba kanunlarda da siz nöbet tutuyorsunuz” dedi. Yakut ise nöbet çizelgesinin fotokopisini muhalefete göndererek bu hafta divan görevinin kendisinde olduğunu söyledi. Yakut, olağanüstü toplantının da konusu olan ‘başkanlık sunuşları’ arasında 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin 28 Şubat’ta TBMM’ye ulaştığını ilan etmeye, Bayraktar’ın duyurusundan başladı. Bayraktar’ın “Nüfuz ticareti yaparak başkasına menfaat temin etmek ve görevini kötüye kullanmakla” suçlandığını açıklayan Yakut, “Anayasa’nın 100. maddesi uyarınca Meclis soruşturması açılması 55 milletvekilinin vereceği önergeyle mümkün olmaktadır, gereğinin tayin ve takdiri TBMM’nin bilgisine sunulur” dedi. Tüm görüşmelerde ısrarla “Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gönderilen evrak” diyen Yakut, ‘fezleke’ ifadesini kullanmamaya özen gösterdi.

Haberin Devamı

DURUMA GÖRE TEZKERE

Başkanlık sunuşunda dosyaların milletvekillerinin ‘tetkikine açıldığı’ ilan edilmeyince muhalefetten tepki yükseldi. Yakut, Meclis Başkanlığı’nın hukukçulardan aldığı görüşleri anlatarak “Savcılık soruşturması sürüyor, kanundan kaynaklanan bir gizlilik söz konusu. TBMM Başkanlığı da bu yeni duruma göre tezkere yazdı. Üst yazıların bilgiye sunulmasına da gerek duyulmamıştır” dedi. Daha önce milletvekillerinin incelemesine açılan 44 fezleke bulunduğunu, bunların 5’inin Danıştay ve Sayıştay’dan geldiğini, 39’unun teftiş raporları olduğunu belirten Yakut, “Yeni bir durumla karşı karşıya bulunulmaktadır. Dosyada geçen üçüncü isimlerin de mağdur edileceği ortadadır. Bu nedenle okutulmayacaktır. Kanundan kaynaklanıyor efendim” dedi.

Haberin Devamı

ALO SADIK HATTI MI

Yakut ‘bilgi’ sunuşunu okutmaya devam etmek isteyince MHP’li Vural ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Başkanlık Divanı’na giderek itirazlarını yükseltti. Vural, “Siz gizli olmayan dosyayı gizli yapamazsınız. Siz gayrimeşru işleri aklayamazsınız. Ayakkabı kutularında rüşvetleri gizleyemezsiniz. Siz haram paracıları koruyorsunuz” diye tepki gösterdi. Yakut, CHP’li Katip Üye Muharrem Muharrem Işık’a sunuşun okunmasında ısrar etti. Muhalefet sıralarından ise “Okuma Muharrem” çağrıları yükseldi. Bağrışlar arasında okumaya çalışan Işık “Kimse bir şey anlamıyor” diyerek durdu. Yakut “Muharrem Bey yer değiştirin o zaman” diyerek AK Partili üyeleri Divan’a almaya çalıştı. Muhalefet ise “Talimat veremezsiniz” diyerek tepki gösterdi. Vural’ın Divan’daki itirazları sırasında TBMM TV’deki mikrofon sesi kısıldı. Bunu sonradan öğrenen Vural “Alo Fatih gibi Meclis’te de Alo Sadık hattı mı kuruldu?” deyince Yakut konuyu araştıracağını söyledi.

Haberin Devamı

TAPE KAHKAHALARI

Yakut, muhalefetin tepkileri üzerine usul tartışması açtı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli “Bu henüz bitmemiş bir soruşturma, iddianame aşamasına geçmemiş bir soruşturma. Ama buna rağmen diyoruz ki hodri meydan, soruşturma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı’na arkadaşlarımız kendileri başvurmuşlar, Allah aşkına daha ne istiyorsunuz. Zaten bu dosyadaki bilgiler hepinizin elinde çarşaf çarşaf var” dedi. CHP’li Hamzaçebi ise Canikli’nin “Sayıştay raporları Meclis’e gelirse duman oluruz” dediği iddia edilen tapelere gönderme yaparak “Aslında Sayın Canikli şunu demek istiyor; bu fezlekeler burada açılırsa duman oluruz” deyince salondan kahkahalar yükseldi. Hamzaçebi, “O nedenle elinden geleni yapıyor açılmaması için. Bu bir kara lekedir. Bürokratlar her şeyi biliyor, iktidar partisi her şeyi biliyor, o nedenle bilgiye sunmuyorlar. Korkmuyorsanız açın” dedi. BDP’li Kaplan, “Kamu vicdanı karşısında çırılçıplak kalmak zorundasınız. Bakın seçim meydanları savaş meydanlarına dönüyor. Ne oluyor savaş meydanlarına mı gidiyoruz, sonuçta sandığa gideceğiz. Buraya alnı açık, başı ak, onurlu bir duruş sergilemeye geldik, kaçmayalım” dedi. Usul tartışması sonucunda tutumunu değiştirmeyen Yakut, fezlekelerin ön bilgilerini okuttu.

YAKUT: "OKU MUHARREM BEY OKU..." / HÜRRİYET TV

Hakan Şükür: Dramatik çırpınışlara şahit olduk

Haberin Devamı

SLOGANLI FİNAL

CHP’nin genel görüşme önergesinin AK Partililerce reddedildiği son oturum da olaylı oldu. Oylamada ayağa kalKan muhalefet partileri, AK Parti grubuna dönük “Hadi hadi. Cesaret cesaret” diye tempo tuttu. İşaret oylamasında anlaşmazlık çıkınca CHP’liler önce “Ahlak, vicdan, cesaret” diye tempo tuttular, daha sonra da “Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk” diye slogan attılar. AK Partililer ret verince muhalefetten “Yuh” sesleri yükseldi. İlk oylamanın sonucu 111 kabul 240 ret olarak açıklanınca bu kez AK Partililer “Yuh” çekti. Yakut, sonucun yanlış olduğunu belirterek, “158 kabul, 259 ret” dedi. CHP’liler yeniden “Yuh” diye protesto etti. Meclis, AK Parti’nin önerisiyle 8 Nisan’a kadar çalışmalarına ara verdi.

Vekilden canlı yayın

Aç-açmam tartışması


MECLİS Genel Kurulu’nda fezlekelerin okunup okunmamasına ilişkin görüşmeler, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur tarafından internet üzerinden canlı yayınlandı. Ustream üzerinden yapılan yayında Onur, tablet bilgisayarı aracılığıyla TBMM’deki gelişmeleri aktardı. Onur, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin konuşmasını ve oylamaları yayınladı. Meclis TV saat 19.00’da yayını kesince, TBMM’deki tartışmalar Onur’un yayınından takip edildi. Onur’un yayınına zaman zaman “Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk” sloganları da yansıdı. Gazeteci milletvekillerinden olan Onur, zaman zaman milletvekilleriyle de canlı yayında olduğunu belirterek röportaj yaptı. Rıza ÖZEL

Tutanağa geçen suçlamalar

Aç-açmam tartışması


MECLİS Başkanlığı’nın ‘bilgiye sunduğu’ fezleke notlarında eski bakanlara dönük suçlamalar tutanaklara şöyle geçti: Erdoğan Bayraktar: Nüfuz ticareti yaparak başkasına menfaat temin ettiği ve görevini kötüye kullandığına ilişkin suçlamalar. Muammer Güler: Sahte belge düzenlemek, soruşturmanın gizliliğini ihlal, nüfuz suiistimali ve birden fazla rüşvet aldığına ilişkin. Zafer Çağlayan: 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, resmi belgede sahtecilik, birden fazla rüşvet aldığına ilişkin. Egemen Bağış: Birden fazla rüşvet aldığına ilişkin.

Fezleke internette dolaşıyor

Aç-açmam tartışması


OTURUMDA konuşan BDP’li Hasip Kaplan, elindeki dosyadan fotoğrafların da bulunduğu bir sayfayı göstererek, “Fezleke internette dolaşıyor. Herkesin internette rahatlıkla göreceği fezlekeleri burada okutmuyorsunuz” dedi. CHP’li Ali Özgündüz de kürsüden fezlekede yer aldığı iddia edilen fotoğrafları gösterdi.”Fotoğraftaki para bakana verildi mi? Fotoğraftaki 700 bin TL’lik saat bakana hediye edildi mi?”diye sordu. Rıza ÖZEL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!