4 eski bakandan dilekçe hamlesi

Güncelleme Tarihi:

4 eski bakandan dilekçe hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2014 13:29

Dört bakan Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar haklarında soruşturma komisyonu kurulması için meclis başkanlığına dilekçe ile başvurdu. AK Parti de seçimlerden sonra meclis soruşturma komisyonu kurulması için önerge verecek.

Haberin Devamı

Bakanların talebi ise "Hakkımızdaki iddialar araştırılsın" şeklinde oldu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK YORUM
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin 4 eski bakanla ilgili Soruşturma Komisyonu kurulmasıyla ilgili girişimi konusunda "Güzel, olması gerekeni yapmışlar" dedi.

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TBMM Başkanlığı'na ortak bir dilekçe sundu. Dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
"17 Aralık 2013 tarihinden itibaren yasadışı yollarla elde edilmiş veya gizlilik çerçevesinde yürütülen bir soruşturmaya ait olduğu iddia edilen bir kısım bilgilerin, yine yasalara aykırı olarak TBMM Genel Kurulu'nda ve dolayısıyla bir kısım medya organlarınca kasıtlı biçimde speküle edilerek Anayasa ile güvence altına alınan kişisel onurumuzu rencide etmeye yönelik bir ağır karalama kampanyası yürütülmektedir.
Bu nedenle, gerek aziz milletimize gerekse yüce Genel Kurul'a olan hesap verme sorumluluğumuzun bir gereği olarak hakkımızdaki iddiaların TBMM tarafından kurulacak bir soruşturma komisyonu marifetiyle soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Anayasa'nın 100 ve TBMM İçtüzüğü'nün 107. maddesi uyarınca Meclis Soruşturması açılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim."

Haberin Devamı

AK PARTİ SORUŞTURMA ÖNERGESİ HAZIRLIYOR

Eski bakanların başvurusu üzerine AK Parti Grubu harekete geçerek, Soruşturma Önergesi hazırlamaya başladı.

Anayasanın "Meclis Soruşturması"nı düzenleyen 100. maddesine göre; Başbakan veya bakanlar hakkında, TBMM üye tamsayısının en az onda birinin (55) vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebiliyor. Meclis, bu istemi en geç bir ay içinde görüşerek gizli oyla karara bağlıyor.

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılıyor. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis'e sunuyor. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona iki aylık yeni ve kesin bir süre verilebiliyor. Bu süre içinde raporun TBMM Başkanlığı'na teslimi zorunlu olacak.

Rapor, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılıp, dağıtımından itibaren 10 gün içinde görüşülüyor ve gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divan'a sevkine karar veriliyor. Yüce Divan'a sevk kararı, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınıyor.

Anayasa uyarınca, Meclis'teki siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamıyor ve karar alınamıyor.

Haberin Devamı

MECLİS'TE FEZLEKE GÜNÜ

TBMM bugün, dört eski bakan hakkındaki fezlekeleri görüşmek üzere toplanacak. Saat 15.00'de başlayacak TBMM Genel Kurul toplantısının hemen başında iktidar ve muhalefetin "yoklama stratejileri" hayata geçirilecek.
CHP'nin girişimiyle MHP ve BDP'nin de desteğini alarak TBMM'nin yeniden toplanmasını sağlayan muhalefetin ilk hedefi "toplantı yeter sayısı" olan 184 kişiyi bulmak.

CHP toplantıya Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dahil "tam kadro" katılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise seçim çalışmaları nedeniyle toplantıya katılmayacaklar.

AK PARTİLİ VEKİLLER KULİSTE BEKLEYECEK

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurul toplantısı için öncelikle yoklama yapılacak. Yoklama sırasında AK Partili vekiller kuliste oturup yoklamaya katılmayacak. Ancak muhalefetin 184 vekili bulduğunun ortaya çıkması halinde Genel Kurul salonuna girerek görüşmelere katılacaklar.

TOPLANTIDA NE OLACAK?

TBMM'deki bugünkü toplantıda dört eski bakan, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında mahkemenin gönderdiği fezlekeler ele alınacak.
Ancak iktidar ile muhalefet arasında fezlekelerin ne kadarının okunacağı konusunda da görüş ayrılığı var.
Muhalefet, milletvekillerinin dört eski bakan hakkındaki iddialar konusunda bilgi sahibi olması için en azından fezlekelerin içeriğine ilişkin savcının özetinin okunmasını istiyor.
CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi yaptığı açıklamada, taleplerinin 300 sayfaya yakın fezlekenin okunması değil, ancak savcının iddialara ilişkin yaklaşık 4 sayfalık özetinin okunması olduğunu söyledi.
AK Parti ise toplantıda sadece fezlekelerin TBMM'ye ulaştığına ilişkin bilginin verilip, Meclis'in yeniden tatil edilmesini istiyor.

Haberin Devamı

SORUŞTURMA ÖNERGESİ VERİLECEK Mİ?

Fezlekelerin okunmasının ardından gündeme gelebilecek bir sonraki aşama, TBMM'de dört eski bakan hakkında bir soruşturma komisyonu kurulması.
Soruşturma komisyonu kurulması için 55 milletvekilinin talebi yeterli oluyor.
Muhalefet, soruşturma komisyonunun kurulup kurulmayacağına karar verilebilmesi için, milletvekillerinin fezlekeler hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini savunuyor.
CHP'li Hamzaçebi bu konuda da, basın haberleriyle soruşturma önergesi vermenin "uygun olmayacağını", bunun için en azından savcının fezlekelere ilişkin özetlerinin TBMM'de okunmasını istediklerini söyledi. / ZEYNEP GÜRCANLI - ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!