Yıldız: Ukrayna bize de yansır

Güncelleme Tarihi:

Yıldız: Ukrayna bize de yansır
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2014 01:35

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kırım ile ilgili problemin nereye kadar genişleneceğini öngörmenin mümkün olmadığını dile getirerek “Ukrayna krizinde Türkiye’ye bir şey olmaz demek yanlıştır” dedi.

Haberin Devamı

Yıldız bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, Türkiye ile Rusya ilişkilerinde şimdiye kadar enerji projelerinin siyasi söylemlerden farklı olarak izlendiğini belirterek, Rusya ile siyasi görüşlerdeki makasın açılması halinde enerji projelerinin açılan makastan izole edilmesi gerektiğine inandığını söyledi. Problemin nereye kadar genişleyebileceğini öngörmenin mümkün olmadığını dile getiren Yıldız, “Ama Avrupa Birliği de ABD de Rusya’nın Kırım ile alakalı politikasında net eleştiriler ortaya koydular. O yüzden ben izlemekten yanayım” dedi.

Son iki haftadır yapılan görüşmelerde tedirgin edici bir hususun konuşulmadığını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti: “Bugün itibariyle Rusya’nın bizi sıkıntıya sokacak bir davranışta bulunmayacağına inanıyorum. Ukrayna’ya zarar vermek ya da yaptırım uygulamak adına vereceği her türlü karar aynı zamanda Romanya-Bulgaristan-Türkiye hattıyla alakalı olacak. Yaptığımız görüşmelerde onlar da bir sıkıntı öngörmüyorlar ama Batı hattı dediğimiz Romanya-Bulgaristan-Türkiye hattının ola ki şu veya bu gerekçeyle, siyasi gerekçeyle de olsa kapanmasının Türkiye’yi etkileyeceğini söylemem lazım. Bir şey olmaz demek yanlıştır çünkü Türkiye enerjisinin neredeyse yüzde 12.5’u o hattan gelmektedir. Kapanması halinde ne olur? Olması halinde sıkıntı olur”

Haberin Devamı

Irak petrolünde sınır 2.5 milyon ton

IRAK petrolünde 2.5 milyon ton civarında bir kapasite olduğunu dile getiren Yıldız, “2.5 milyona ulaşınca anlaşılmazsa TÜPRAŞ alır mı?” sorusuna ise, “TÜPRAŞ olmasa da başka alıcıları olur. Mutlaka başka müşterileri olur” yanıtını verdi. Petrolün sevk edilmesi konusunda Erbil ile Bağdat’ın mutabık olduğunu tek sorunun artık paranın tasarrufunun ABD mi Türkiye mi olacağı konusunda olduğunu anlatan Yıldız, ABD’den bu konuda hiçbir resmi talep gelmediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!