Siz Avrupa’da hiç böyle kuyruklar gördünüz mü?

Haberin Devamı

Türk medyası kadar yabancı medyayı da takip ediyorum. Hele bugünün teknolojisiyle; elinizdeki akıllı bir telefon ya da tabletle dünyanın her yerine bağlanabiliyor, izleyebiliyorsunuz.
Bugüne kadar bir Avrupa ülkesinde ya da Amerika’da bir siyasetçinin herhangi bir ziyaretinde çekilmiş, uzun kuyrukların sokağa taştığı bir fotoğrafa ya da görüntüye hiç şahit olmadım.
Mesele bugünün meselesi de değil. Bu bizim siyasetimizin genel hastalığı...
Liderler gelir; binlerce araba onları karşılar, kent merkezine kadar eşlik eder. Sanki yolu bulamayacaklarmış gibi...
Bir bakan gelir; ilgili, ilgisiz yüzlerce kişi karşılamak için kuyruğa girer.
“Merhaba...” demek bile saatler alır.
Anlıyorum; misafirperver milletiz, gelen kişiyi en iyi şekilde ağırlamak isteriz.
Bürokrat bağlılığı göstermek, ilgisiz kişi de o siyasetçinin gözüne girmek için saatlerce bekler.
Hepsini anlıyorum da, artık bu alışkanlıkların değişmesi gerekir.
Bugünün demokrasi anlayışında da, bugünün siyaset anlayışında da bu görüntülere yer yok.
Siyasetçiler “Artık yeter, istemiyoruz” demedikçe; bu görüntüler daha çok olur, kuyruklar uzayıp gider.
İş karşılayanlara değil, siyasetçilere düşüyor.


Konut fiyatlarına göre İzmir çıkışta

Hurriyetemlak.com’un Şubat ayı endeksinde ilginç rakamlar var. Türkiye genelinde yıllık fiyat artışı yüzde 24 olmuş, satılık konutların metrekare satış fiyatı ortalama 2 bin 104 lira olarak yansımış. Kentlere gelince... İstanbul’da konut fiyatlarında artış sürüyor. Son bir yıllık artış göz önüne alındığında Kadıköy ve Sarıyer’de ev fiyatları yüzde 40, Beykoz’da yüzde 39, Arnavutköy’de yüzde 37 oranında artış göstermiş. Satılıklarda yıllık artış yüzde 26, kiralıklarda yüzde 24 olmuş. İstanbul’da ortalama metrekare satış fiyatı 2 bin 685 olarak hesaplanmış. Bu rakam; Ankara için bin 343 TL gözüküyor. Satılıklarda yıllık artış yüzde 18, kiralıklarda 12 olmuş. Gelelim İzmir’e... Metrekare ortalama satış fiyatı bin 667 TL; satılıktaki artış yüzde 13, kiralıktaki yüzde 9 olmuş. İzmir’in son bir ayda en çok değerlenen ilçeleri arasında ilk sırayı yüzde 8.6 ile Çeşme alıyor. Çeşme’de metrekare fiyatları 3 bin 923 liraya ulaşmış durumda. İkinci sıradaki Güzelbahçe’de artış yüzde 6.7, metrekare fiyatı ise 2 bin 200 lira. Urla’da ise konut fiyatları 2 bin liraya ulaşmış. Bunlar Hurriyetemlak.com’un emlak endeksine yansıyanlar... Takip edebildiğim kadar İstanbulluların da gözü son dönemde İzmir’de; bu rakamların artacağı söyleniyor. Rakamlar da onu gösteriyor.

Yardıma değil yapılma şekline karşıyım

Yer önemli değil; hangi partinin belediye başkan adayının yaptığı önemli değil, seçim öncesi de yapılmış olması önemli değil... Benim için önemli olan o yardım kuyruklarının artık azalıyor olması, 50 liralık gıda yardımı için insanlarımızın bu kadar rencide olmaması... Türkiye’de belediyelerin, kaymakamlıkların uyguladığı bu yardımlaşma projelerinin bazı ülkelerde de takip edildiğini çok iyi biliyorum. Hatta bazı heyetlerin Türkiye’ye gelip belediyeleri incelediklerini de takip ettim. Ama izdihama neden olan görüntüler, uzun kuyruklar herkes gibi beni de üzüyor. Yardım yapılmasına değil; yapılma şekline karşıyım.

Miting ve gelen sayısı

Başbakan Erdoğan Pazar günü Gündoğdu’daydı. Ben de kalabalıklar arasındaydım. Mitingi başından sonuna kadar izledim. Erdoğan kendisi açıkladı, İzmir’de 180 bin kişiye hitap ettiğini söyledi. Bazı AK Partililer, sayının 200 binin üzerinde olduğunu iddia ettiler. CHP’liler ise “Taşıma kalabalık” dediler. Taşıma ya da değil; ben Gündoğdu’ya baktım, büyük bir kalabalığın olduğunu söyleyebilirim. Cumartesi günü de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’de olacak. Başbakan’ı nasıl izlediysem Kılıçdaroğlu’nu da takip edeceğim. Büyük bir ihtimalle AK Partililer “Biz daha fazla kişi topladık”, CHP’liler ise “Şu kadar daha fazlaydık” diyecekler. Elbette sayı önemli, meydanların dili önemli... Ama daha da önemlisi bu oyların sandığa nasıl yansıyacağı... Herkes gibi ben de sonuçları merak ediyorum. Neyse ki; artık sayılı günler var önümüzde...

Yazarın Tüm Yazıları