Aydın Doğan Ödülü fotoğrafın Ozan’ına

Güncelleme Tarihi:

Aydın Doğan Ödülü fotoğrafın Ozan’ına
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2014 00:38

Aydın Doğan Vakfı’nın bu yıl 18’incisini fotoğraf dalında düzenlediği Aydın Doğan Ödülü’ne fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç değer görüldü.

Haberin Devamı

AYDIN Doğan Vakfı’nın 1996 yılından beri düzenlediği ve bu sene fotoğraf dalına ayrılan Aydın Doğan Ödülü’nün sahibi, geçen perşembe günü düzenlenen jüri toplantısı sonunda, “1950’li yıllardan bu yana fotoğraftaki sürekliliği, güncel yaşamın belgelenmesindeki ‘dil tutarlılığı’ ve Cumhuriyet Türkiye’sinin görsel belleğine katkılarından dolayı” Ozan Sağdıç’ın oldu. Ödülü oybirliğiyle Sağdıç’a veren Seçiciler Kurulu’nda, başkan Doğan Hızlan, Ersin Alok, Ozan Bilgiseren, Güler Ertan, Kamil Fırat, Ara Güler, Sabit Kalfagil, Sebati Karakurt, İzzet Keribar ve Engin Özendes yer aldı. Seçiciler Kurulu ayrıca, fotoğraf alanında yaptığı hizmetlerden dolayı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’ne de Hizmet Ödülü verilmesine karar verdi. Ozan Sağdıç’a nisan ayı içinde düzenlenecek törenle 50 bin TL tutarındaki ödülü ve Aydın Doğan Ödülü’nü temsil eden heykelcik verilecek.

DEVLET SANATÇISI

1934 Balıkesir doğumlu Ozan Sağdıç, meslek hayatına 1956 yılında Hayat mecmuasında foto muhabiri olarak başladı. Hayat Mecmuası aracılığıyla, 1930’lardan başlayıp 50-60’lı yıllara kadar süren Henri Cartier-Bresson’un öncülük ettiği gerçeklik akımını Türkiye’ye taşıyan kuşağın temsilcileri arasında yer aldı. ‘Çağla Çağı’ isimli bir şiir kitabı da bulunan Sağdıç, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sanat dersleri verdi. Ömer Hayyam ve Mevlânâ’nın rubailerini Türkçeye çevirmesi ve Nasreddin Hoca fıkralarını manzum tekniğiyle anlatmasının yanı sıra, Fotoğraf Sanatı Kurumu kurucu üyeleri arasında yer alır. Fotoğraf dalında Devlet Sanatçısı da seçilen sanatçı-toplumcu, belgesel fotoğrafın ve fotojurnalizmin ilk temsilcilerinden biri olarak, fotoğraf yaşamı boyunca günlük yaşama esprili dille yaklaşan, özgün bir tarz yakaladı.

Haberin Devamı

Ödül ısrarla ve amatör bir ruhla çalışmama

“62 yıldır fotoğraf üzerine çalışıyorum. Bu yıl bana verilen Aydın Doğan Ödülü’nü de işimi yıllardır ısrarlı ve adeta amatör bir ruhla yapıyor olmamın bir neticesi olarak görüyorum. Bu ödül benim için önemlidir. Hani derler ya, “Kendim için bir şey istiyorsam namerdim” diye, aynen öyle. Ben de ödülün bu yıl fotoğraf dalında verilmesini Türk fotoğrafçılığı adına çok önemli buluyorum. Zaten uzun zamandır Türk fotoğrafçılığını dünyaya tanıtmak açısından bir şeyler yapmanın arzusu içindeydim. Aydın Doğan Ödülü bu yıl fotoğraf dalında bana verildi, ancak ben sadece Türk fotoğrafının bir temsilciyim. Pek çok arkadaşımı, meslektaşımı temsil ettiğim için de ayrıca gururluyum. Takdir edenlere teşekkür ederim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!