Gezi davasında 'dini islam' itirazı

Güncelleme Tarihi:

Gezi davasında dini islam itirazı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2014 00:00

Antalya’da 170 kişinin yargılandığı Gezi olayları davası başladı. Kimlik tespitlerinin devam ettiği davada mahkeme hakiminin ’Dini İslam’ olarak yazdırdığı sanıklardan ikisi itiraz etti. Bunun üzerine iki sanığın dini kısmına ’deizm’ yazıldı.

Haberin Devamı

Antalya’da 31 Mayıs’ı 1 Haziran’a bağlayan gece Çallı Kavşağı ile Ak Parti il binası arasındaki 1 kilometrelik yolda 3 gün 3 gece süren olaylara ilişkin dava Antalya 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülmeye başladı. Antalya’da, Gezi olaylarıyla ilgili 170 kişinin yargılanacağı ve 5 gün sürecek davanın ilk duruşması öncesi bir grup, Meltem Parkı’ndan Adliye binasına kadar yürüdü. Mahkeme salonunun küçük kalması nedeniyle Antalya Adliyesi Konferans Salonu’nda görülen dava, sanıkların kimlik tespitiyle başladı. Yaklaşık 60 kişinin kimlik tespiti, adres, telefon, iş ve maaş durumu ile medeni hallerine ilişkin bilgiler, sanıklar dinlenerek alındı. Kimlik tespitinde sanıkların dini kısmına ’İslam’ diye yazılırken, ikisi buna itiraz etti. Hakimin ’dini İslam’ yazdırdığı iki sanığın itirazı üzerine bu bölüme ’Deizm’ (Yaradancılık, vahiye dayalı tüm dinleri reddeden tek Tanrı inancı) yazıldı. Mahkemede kimlik tespiti süreci devam ederken ilk duruşmasının, Cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

SABIKASIZ VE ÜNİVERSİTELİ

Diğer yandan sanıkların çok büyük bir bölümünün ya üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunu oldukları ve sabıkalarının olmadığı görüldü. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı, 18 yaşındaki Vedat Oğuz’un gaz kapsülü nedeniyle 1 gözünü kaybettiği olaylara ilişkin iddianamede çoğunluğu 1990 sonrası doğanların ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 170 sanık bulunuyor.

İDDİANAME: 1 SAATTE 100 KİŞİ 1000 OLDU

Toplam 157 sayfalık iddianamesinde olayları CHP, Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), İşçi Partisi (İP), Halkevleri, Dev-Lis ve Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) organize ettiğine işaret ediliyor. İddianamede, İstanbul’da ’Taksim Gezi Parkı’nda yapılan eyleme polisin müdahalesini protesto etmek amacıyla 1 Haziran 2013 cumartesi günü saat 00.10 sıralarında, yaklaşık 100 kişilik grubun Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmaya başlamaları üzerine gerekli güvenlik önlemlerin alındığı; saat 01.20 sıralarında sayıları 1000 kişiye ulaşan grup tarafından beyaz zemin üzerine siyah sprey boya ile ’Diren Gezi Parkı’ ibareli pankart açıldığı, ardından Ak Parti il binasına doğru yürüyüşe geçildiği belirtildi. Olaylarda 20’ye yakın polis memurunun taşlanıp dövüldüğü, 20 kadar polis aracı, 1 TOMA ve üç polis kulübesinin tahrip edildiği de belirtilen iddianamede, kamu zararları kısmına da 3 bin litre motorin harcandığı yazıldı.

Haberin Devamı

SANIK İFADELERİ ALINDI

Antalya'da 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gece Çallı Kavşağı ile Ak Parti il binası arasındaki 1 kilometrelik yolda 3 gün 3 gece süren olaylara ilişkin davanın, Antalya Adliyesi Konferans Salonu'ndaki duruşmasında, sanıkların kimlik tespiti ve iddianame sonuç kısmının okunmasının ardından sanık ifadeleri alınmaya başlandı.

'2911 sayılı Toplantı ve Yürüyüş Kanununa Muhalefet' ve 'Görevli memura mukavemet' suçlarını içeren davanın ilk günü saat 14.00 itibariyle alınmaya başlanan ifadeler sırasında, mahkeme hakiminin isteğiyle, polisin kanıt görüntüleriyle karşılaştırılmak üzere bir görevli tarafından ifade vermeye gelen her sanık cepheden, hem yandan fotoğraflandı.

Haberin Devamı

Sanıkların mahkeme salonunda bu şekilde fotoğraflanmasına sanık avukatları itiraz etti. Böyle bir uygulamanın mahkemede ilk kez görüldüğü, adil yargılama ilkesine aykırı, bir nevi fişleme yapıldığını savunan sanık avukatları, bu durumun iddianamenin sakatlığını gösterdiğini de dile getirdi.

AVUKATLARIN İTİRAZI TUTANAĞA GEÇİLDİ

Hakim tarafından ifade veren sanıkların tek tek fotoğraflarının çekilmeye devam ettirilmesi üzerine avukatlar itirazlarının yazılı olarak duruşma tutanağına geçirilmesini istedi. Tüm sanıklar adına yapılan itirazda, sanıkların cephe ve yandan fotoğraflanmalarının adil yargılama hakkı ve masuniyet karinesine aykırı olduğu savunuldu.

Haberin Devamı

HÜKMÜN GERİ BIRAKILMASI KARMAŞASI

Mahkemede hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı isteyip istemedikleri sorulan sanıkların çoğu bilgisi olmadığı için bunun açıklanmasını istedi. Mahkeme hakimi kararı 5 kez açıkladı. Hakim tarafından tüm sanıklara, 'Olaylara katıldın mı? Güvenlik güçlerine direndin mi? Taş attın mı? Görüntü kaydın var mı?' diye sordu.

HAKİM: BU MİLLETİN BÜYÜK SANATÇILARA İHTİYACI VAR

Saat 16.00 itibariyle 87 sanığın ifadesinin tamamlandığı duruşmada, sanıklardan Mahir Şen'in ifadesi alındığı sırada "Devrimi gerçekleştirmeden ölmek yasak" sözü, salonda bazı sanıklar tarafından alkışlandı. Duruşmada ifade veren sanıklardan üniversite öğrencisi Muratcan Türkmen'in ressam olmak istediğini söylemesi üzerine mahkeme hakimi, “Neden olmasın. Bu memleketin büyük sanatçılara, kültürlü insanlara ihtiyacı var. Türk Milleti bunu hak ediyor" dedi. Duruşma, 87 kişinin ifadesinin tamamlanmasının ardından 19 Mart çarşamba gününe ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!