Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Engelliler için Engelsiz Giysi Çalıştayı”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Ülkemiz kurum ve kuruluşlarının engellilerin hayata katılımını kolaylaştırmak için yaptıkları çalışmalar gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz hafta bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen etkinliklerden biri de, “Engelliler için Engelsiz Giysi Çalıştayı” idi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öncülüğünde hayata geçirilen "Engelsiz Tekstil" sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen “Engelliler için Engelsiz Giysi Çalıştayı”, 11 Mart 2014 tarihinde İTÜ Taşkışla yerleşkesinde gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Sanayi Odası, Sancaktepe Kaymakamlığı ve Belediyesi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yetkilileri ile tasarımcıların ve engellilerin katıldığı Çalıştay’da, engelli bireylerin giyinmeleri konusunda yaşanan sıkıntılar ve ihtiyaçlar üzerinde konuşuldu.

Haberin Devamı

Söz konusu Çalıştay’ın amacı:
* Engelli bireylerin giyinmeleri konusunda; sıkıntıları ve ihtiyaçları tanımlamak, çözüm
önerileri aramak ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturmak
* Engelli bireyleri toplumda etiketlemeden sosyal hayata dâhil edebilmek için ihtiyaçlarına
uygun ancak herkes tarafından giyilebilir nitelik ve görünümde tasarımların yapılabilirliğini
ve uygulanabilirliğini araştırmak
* İstanbul'da içinde manken olarak engelli bireylerin de bulunduğu engelli defilesi yaparak bir
ilk’e imza atmak
* Engelli bireylerin giyimi konusunda sürdürülebilir bir çalışma başlatmış olmak
* Çalıştay sonunda, “Engelli Bireyler İçin Giysi Tasarımı” projesini hayata geçirmek
olarak belirlenmişti.

Çalıştay’a katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, yaptığı konuşmada Türkiye'de ilk defa ele alınıyor olan bu konuya Bakanlık olarak verdikleri önemi vurguladı.

Açılışta konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da şimdiye kadar engellerin hep yok sayıldığına ve engelliler için herhangi bir tasarımın olmadığına dikkat çekti. İTÜ’nün bir ilkler üniversitesi, her konuda öncü bir üniversite olduğunu hatırlatan Karaca; bu konuda da tekstil mühendisliğinden tasarımına kadar, pedagojik ve psikolojik desteğe kadar her türlü şeyi bir ahenk içinde modellemeye hazır olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Çalışmanın öncüsü İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Gürsoy ise insanın üç temel ihtiyacının yemek, giyinmek ve barınmak olduğunu vurguladı. İhtiyaçların ötesinde, insanın öz güvenini artırmak üzere sözsüz iletişimde en güçlü iletişim aracının giysiler olduğuna işaret eden Gürsoy, bölüm olarak tekstil üretimi ve moda tasarımı konularında çalıştıklarını anlattı. Bu Çalıştay’ı, özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak, evrensel kavramda tasarımların yapılabilirliğini ve uygulanabilirliğini araştırmak üzere sosyal sorumluluk bilinciyle gerçekleştirdiklerini ifade eden Gürsoy, özetle şunları söyledi: “Günlük hayatımızda fark etmeden her gün pek çok rutini çok büyük kolaylık içerisinde yaşıyoruz. Oysa bazı insanlar bu 'kolay' olarak ifade ettiğimiz rutin işlemleri yaparken, çok ciddi sıkıntılar çekiyor ve yaşam kaliteleri bu sebeple daha da düşüyor. Soğuk bir kış günü veya sıcak bir havada, tekerlekli sandalyede oturan bir çocuk ile yürüyen bir çocuğun üşüme ve terleme ihtiyaçları aynı mıdır? Her gün günlük giysilerimizi giyerken, gömlek giymek, kravat takmak, bir montun fermuarını çekmek her birey için aynı kolaylıkta mıdır? Bu gibi benzeri farkındalıklarla tekstil mühendisi, moda tasarımcısı, fizyoterapist ve psikolog işbirliği içerisinde disiplinlerarası bir çalışma yaklaşımıyla bilimsel bir platformda, evrensel tekstil tasarımının yapılabilirliği ve uygulanabilirliği hususunda konuşacağız."

Haberin Devamı

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nca da desteklenen “Engelliler için Engelsiz Giysi Çalıştayı”nda söz alan isimlerden biri de Dünya Cerebral Pasy Günü “Bir Dakikada Dünyamı Değiştir” kampanyasının geçen yılki dünya birincisi Alper Şirvan’dı. Sürekli tekerlekli sandalyede oturmak zorunda olan Cerebral Palsy’li Şirvan, konuklarla giyinirken yaşadığı zorlukları paylaştı.

Türkiye’nin dünyanın önemli bir tekstil imalatçı ülke konumunda bulunması, Türk tekstil imalatçısının yenilikçi ürün kavramına sıcak bakıyor olması, sadece Türkiye’de değil dünyada da bu alanda yeterince çalışma yapılmamış bulunması ve yapılacak çalışmalar sonucunda tasarlanacak ürünlerin iç ve dış pazarda paylarının olması bu projeyi güçlü kılıyor. Ayrıca, Şubat 2014'de, İstanbul Kalkınma Ajansına "Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı" kapsamında "Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi" kurabilmek amacıyla proje başvurusu yapılmış da bulunuyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde benzer bir konuda düzenlenen diğer bir etkinlik ise, Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü ve Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’nce düzenlenen “Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda” konulu panel ve sonrasında düzenlenen defile idi.

Engelli bireylerin sosyal hayata adapte olmaları, sosyal hayatın içerisinde yer alabilmeleri amacıyla gerçekleştirilen panel ve sonrasında düzenlenen defile Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü öğrencileri ile engelli bireyleri bir araya getirdi.

Panel açılışında görüşlerini dile getiren Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Öksüz, üniversitelerin sosyal sorunlarla mutlaka ilgilenmeleri gerektiğini ifade etti. Panelde konuşan moda tasarımcısı Gülin Özen ise, "Engelliye uygun kreasyonların yeteri kadar yapılamaması bizlerin, moda tasarımcılarının çok büyük eksiği. Hayatın içinde empati kurulması gerekiyor, bu çok önemli" diyerek ifade bu konudaki düşüncelerini.

Haberin Devamı

Panelin ardından gerçekleşen defilede; Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü öğrencilerinden oluşan amatör tasarımcıların, topluma hizmet çalışmaları kapsamında, engelli bireylerin katkıları ile hazırladıkları kıyafetler sergilendi.

Engelsiz giyimle ilgili her iki etkinliğin de engelliler için yapılan çok önemli çalışmalar olduğu yadsınamaz. Konunun ilerleyişi ile ilgili olarak aldığım bilgileri sizlere aktarmayı sürdüreceğim.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...


Yazarın Tüm Yazıları