Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Gezi’den ders alan başkan

AYDIN Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, bu kez büyükşehir adayı olarak AKP’den Mustafa Savaş, MHP’den Ali Uzunırmak ile yarışıyor.

Haberin Devamı

İki rakibi de, “Ali Uzunırmak/Mustafa Savaş geliyor özlem bitiyor” sloganını kullanıyor; ancak Çerçioğlu hiç ‘bitecek’ gibi görünmüyor.
Şöyle bir sokak-pazar turu da tabloyu ortaya koyuyor. Ama Çerçioğlu’nun Aydın’a kazandırdığı Atatürk Meydanı’nın açılış töreninde meydanı ve çevresini hıncahınç dolduran kalabalık çok şeyi anlattı. O nedenle ki yüzde 26 ile seçilen Çerçioğlu, bugün yüzde 60’lardan söz ediyor.

PROTESTOCU GENÇLERE KARANFİL

Çerçioğlu, bize sosyal belediyecilik ve hizmet anlayışından sayısız örnekler sıraladı; ancak onları bir kenara koyup Başbakan Erdoğan, yaşanan ölümlere rağmen hâlâ gençleri ‘bizim’ ve ‘onların’ diye ayırmayı sürdürdüğü için bu alandaki bir örnekle yetineceğim.
Çerçioğlu, biri üniversitede okuyan iki oğul sahibi bir anne.
Gezi gösterileri sonrası üniversiteli oğlu da dahil, gençleri yeniden keşfettiğini anlatan Çerçioğlu, gençlere şu mesajı verdi:
“Sizinle ilgili özeleştirimi yapıyorum. Sizi ülke ve dünya gerçeklerinden uzak sanıyordum, yanılmışım. O nedenle ki bugün BM Ulusal Gençlik Parlamentosu ile ‘genç dostu olma’ sözleşmesi yapmış bir başkanım.”
Gezi gösterilerinden sonra başından geçen bir olayı da aktardı Çerçioğlu. Minibüs fiyatlarına belediye 15 kuruş zam yapmış, bunun üzerine Adnan Menderes Üniversitesi’nin yüzlerce öğrencisi protesto için belediyeye yürümüş.
Emniyet durumu Çerçioğlu’na bildirmiş, o da hemen harekete geçmiş.
500 karanfil hazırlatıp bina önüne indiğinde çevik kuvvetin set kurduğunu görmüş, onları derhal oradan uzaklaştırıp gençlerle karşı karşıya gelmiş. Gençler, slogan atıp belediye önündeki sokağa oturmuşlar. Çerçioğlu, aralarına girip tek tek karanfil vermiş, liderlerinden biri almak istememiş, “Bir kadının verdiği karanfili almama nezaketi göstermiş olacaksın” deyince o da direnememiş.

KEFEN GİYDİRMEYELİM

Çerçioğlu
gençlere, “Sizi polisle, TOMA’yla değil yüreğimle, karanfillerle karşıladım. Ancak medeni bir görüşme yapacaksak sokakta olmaz, buyurun meclis salonumuzda konuşalım” demiş.
Orada tam 3 saat gençleri dinlemiş, yanıtlarını vermiş.
Sonuçta gençler bu zammın gerekliliğini kabul etmiş, ama Çerçioğlu’ndan bütçelerine uygun kafe açmasını istemişler.
Çerçioğlu, bize kendi döneminde açılan güzel bir sokaktaki kafeyi, “İşte o gençlerin belirlediği fiyatla çalışan kafemiz” diye gösterirken çok mutluydu.
Toplantı sırasında bazı gençler telefonla anne-babalarını arayarak belediye başkanının kendilerini dinlediğini söylemişler. Çerçioğlu, “Bazıları telefonu bana verdi, anne-babaları bana teşekkür etti” dedi.
Bunu anlatırken duygusallaşan Çerçioğlu, bir anne olduğunu anımsatarak şöyle konuştu:
“O gençleri 3 saat sonra bina önünde toplu fotoğraf çektirerek yollarken, huzur içindeydim. Biz yöneticiler gençlerimizle çok rahat iletişime geçip onları anlayabiliriz. Ben bunu Gezi sonrası anladım ve şimdi, ‘Yazık bize, yazık’ diyorum. Gençlerimiz, kefen giyip biz yöneticiler için meydanlara çıkmamalı, çıkarmamalıyız. Biz onların gözüyle, onlar için geleceği birlikte inşa etmeliyiz.”

Yazarın Tüm Yazıları