GeriSeyahat 36 saatte Kyoto
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Kyoto

36 saatte Kyoto

Ne 36 saat ne 36 gün ne de 36 hafta yeter geçmişin imparatorluk başkenti Kyoto’nun Budist tapınaklarını, Şinto mabedlerini, Zen bahçelerini, saraylarını, pagodalarını, parklarını hakkıyla keşfetmeye.

Yabani kirazlar çiçeklendiğinde, yani sakura zamanı ilgi odağı olan şehirde konaklamakta zorlanırsanız, yakınlardaki şehirlerde kalıp, çok gelişmiş toplu ulaşım sayesinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Şunu hemen fark edeceksiniz ki, kentin en cazip özellikleri henüz rehber kitaplara girmedi...

Cuma
14.00

Altın klasikler
Kentin büyüleyici tapınakları sizi kolayca kendine çekecek, hafızanızdaki tüm görüntüler birbirine karışana dek, birinden diğerine koşturup duracaksınız. Böylesine bir doz aşımı yerine seçim yapın. Örneğin Rengeo’yla (Sanjusangen-do) başlayın (giriş 12 TL). 150 metrelik ana koridorunda unutamayacağınız bir görüntü sizi bekliyor: Şevkat Tanrısı Kannon’un heykeli ve çevresindeki insan boyutundaki bin heykel... Her biri altın kaplama 42 kollu heykeller 12’nci yüzyılda serviden oyulmuş, hâlâ etkileyici.

16.00
Kopenhag üstünden Kyoto
Antik el sanatlarını günümüze uyarlamak beceri işi, Japan Handmade bu konuda uzman. Projeyi Danimarkalı tasarım firması OeO ile Kyoto’dan ahşap, metal işlemeciliği alanlarında çalışan altı küçük firma birlikte yürütüyor. Aralarından Hosoo, 1688’de kurulmuş; lüks materyalle kimono üretiyor. Modacı Mihara Yasuhiro’yla işbirliği yapıp, işlemeli ipekler koltukların yanı sıra yüksek boğazlı botlar üretmişler. Modern tasarımların yanı sıra elişi porselen tepsi, ahşap şampanya kovası gibi ürünleri şehrin tarihi tekstil merkezi Nishijin sentinde, House of Hosoo’da görebilirsiniz. Önceden randevu almak gerekiyor.

18.30
Tavuklu lezzetler
Çoğu Kyotolu’ya göre, geleneksel Japon mönüsü kaiseki’nin fiyatı fahiş. Siz de onlar gibi yakitori (ızgaracı) restoranına gidin. Hitomi’de tavuk şiş leziz. İsterseniz köftesi, beğenmezseniz gagası, kanadı, ayağı. İki kişi yaklaşık 10 TL.

21.00
Cool’un yeniden doğuşu
Akşam yemeğinden sonra geçen yıl tekrar açılan ünlü caz kulübü Yamatoya’ya uğrayın. Kendinizi müziğin kollarına bırakın. Dekorasyonda antik masalardan, kırmızı kadifeli bara kadar hiçbir detay unutulmamış. Ve müzik. Django Reinhardt albümünü müthiş ses sisteminde dinlemek (Garrard 401 pikap, klasik Vitavox Klipschorn hoperlör) yepyeni renkler keşfetmeye benziyor. Bu ses kalitesi şapkanızı uçurmazsa, kulüp sahibinin 5 bin plaklık distoteği uçuracaktır, emin olun.

23.00
Sakin yudumlar
Gecenin geri kalanını huzurlu barlarda geçirmeye hazırlanın. Cafe Gaea ile başlayın. Yöneticisi Rei’yle sohbet edin. Sonra Bar Bunkyu’nun sürgülü kapısına uzanan dar, kıvrımlı yoldan yürüyün. Büyük, yuvarlak masa görünümündeki barın ardında gülümseyen barmen Nao, yalnız gelen herkese dostça yaklaşıyor. Geceyi isimsiz, müdavimlerinin sahibinin isminden yola çıkarak Kazu’nunki adını taktığı barda noktalayın. Arka sokaklardaki binanın üçüncü katındaki, tabelasız kapıyı açtığınızda karşınıza karanlıkta parlayan birkaç mum çıkacak. Hipnotik müzik, yeraltı atmosferi sabahın saat 5.00’ine kadar açık.

Cumartesi

10.00

Kafe kültürü
Rokuyousha’da bir fincan kahve içip, bir süreliğine de olsa geçmişin dünyasına dönün. Ahşap kaplı duvarları, vinleks kaplı sandalyeleri, zeytin yeşili karoları, seramik küllükleriyle nostaljik bir mekan burası. Semt halkı çörek ve kahve eşliğinde sigarasını tüttürüp, günlük gazetelere göz atmak için uğruyor. Siz sigara bölümüne katılmasanız iyi olur...

11.30
Komik yüzler

Pek çok turist kentin batı yakasındaki Arashiyama semtinin ünlü tapınaklarını gezer. Fakat yakındaki büyüleyici küçük tapınağı görmeden geçer. Mütevazı Budist tapınağı Otagi Nenbutsu-ji, yaklaşık bin adet taştan oyulmuş, yıllar içinde yosun tutmuş heykelcikle çevrili. 1980’lerde, tapınağın yeniden inşa edildiği günlerde, yüzlerce Budist destek amacıyla taş oymacılığını öğrenip, Buda müritlerini simgeleyen heykelcikler yapmış. Kafayı çeken iki arkadaştan, tenis raketi örenlere kadar pek çok eğlenceli figür bu sayede ortaya çıkmış. En sevdiğiniz figürü seçin, siz de kopyasını yapın. (Giriş 6 TL)

13. 30
Tofu ve bambu
Syouraian’da damağınızı şenlendirin. Arashiyama semtindeki restoran Kyoto’nun spesyalitesi tofuyu farklı biçimlerde sunuyor. Orman içindeki Oi Nehri manzaralı, yer sofrasıyla huzur veren restoranda her tabak özenle hazırlanıyor. Tek noktalık fasulye ezmesiyle renklendirilen ipeksi tofudan , et suyunda sunulan agedashi tofusu kızartmasına pek çok seçenek var (Sekiz tabaklık tadım mönüsü 92 TL). Yemekten sonra yakındaki bambu ormanında, üstündeki ağaçlara su kuşlarının yuva yaptığı patikada yürüyüşe çıkın.

16.30
Modacıların izinde
Mimar Tadao Ando’nun tasarladığı geniş binanın giriş katındaki Kyoto Design House, özel bir mağaza. Burada belki bir zamanlar geyşaların kullandığı antik saç fırçalarına, altın kakmalı siyah iPhone kılıflarına, Nishijin sırmalarına göz atın. Daha sanatsal elişleri yakınlardaki Kohchosai Kosuga’da bulunabilir. Dükkan mutfağınıza tutku taşıyacak bambu tasarımlarla dolu. Zarif servis tabaklarından, pilav kaşıklarına, güzel örme sepetlerden, tepsilere kadar.

20.00
Kızartmalı akşam yemeği
Sapa bir sokaktaki Kushi Tanaka adlı restoran kushiage, yani derin yağda yapılan kızartma yemeklerde uzman. Şef 30 yıllık tecrübesini konuşturarak tavadan çıkardığı şişleri, U şeklindeki bara dizilmiş bir düzine müşteriye elleriyle servis ediyor. 20 şişlik şölenimsi mönüde kızartılmış pirinç macunu, uskumru, shiitake, kabocha, gevrek ginkgo cevizleri, salama sarılmış katı bıldırcın yumurtası gibi lezzetler yer alıyor. Mönüyü anlamak için hayal gücü zorunlu. Kişi başı 75 TL.

23.00
Daha az garip|
Japonya’da butik üretim biralar yavaş yavaş yaygınlaşsa da Kyoto’da henüz az bulunuyor. Yerel biraları, yani ji-biru’ları tatmak için batıya doğru birkaç cadde yürüyün. 10 fıçılı butik birahane Bungalow, iki yıl önce açıldı. Üst kattaki oturma salonu rahat, fakat girişte servis daha iyi. Daha geniş seçeneği Wachi’de bulabilirsiniz. Dördüncü kattaki bu birahanede bir süredir fıçıdan siyah bira Iwate Kura Oyster satılıyor. Kiuchi, Baird ve diğer özel Japon biracılarının ürünleri ise şişede.

Pazar

8.00
Torii Tüneli
Erkenden uyanıp, Mount Inari’nin huzur dolu patikalarında yürüyüşe çıkın. Yılankavi patikalar binlerce vermilion torii’ye, yani Şinto tapınaklarının geleneksel kapısına açılıyor. Pirinç ve bereket tanrısı Shinto kami’ye ithaf edilen, dağın eteğindeki Fushimi Inari Taisha Tapınağı’ndan başlayın turunuza. Kimi zaman tünelde yürüyormuş hissi veren yollardan yükselerek zirveye çıkın. Daha sonra tahta kaplı yollardan aşağıya inin. Toplam 2 ya da 3 saat sürüyor.

13.00
Güneş vakti
Kentin güneybatısındaki Suntory Yamazaki Damıtımevi, Japon viskisinin doğum yeri. Bir saatlik ücretsiz turlarda üretim süreci malt yapımından, ezmeye, fermantasyona kadar her aşamasıyla anlatılıyor. Tek malt viskinin sodayla tadımı yapılıyor. Rezervasyonlu turlarda İngilizce elektronik rehber de veriliyor. Turdan sonra Viski Kitaplığı’nın raflarındaki şişeleri gözden geçirin, tadım ünitesine uğrayın, en popüler harmanlardan kısıtlı miktarda üretilen tek malt viskilere kadar tüm çeşitleri tadın, hakkında bilgi alın.

Nasıl gidilir
Martın son haftasında İstanbul’dan bir aktarmalı gidiş - dönüş Tokyo biletleri Aeroflot’ta 1889 TL’den başlıyor. THY’nin direkt uçuşları 4044 TL’den başlıyor. Tokyo’dan Kyoto, Midosuji Hattı hızlı trenleriyle yaklaşık 3,5 saat.

False