Sanatçıların sanatçıya saygısı

AHMET KAYA’nın bestelerini seslendiren ...bir eksiğiz(*) albümünü dinlerken, aklım bir tamlamaya takıldı; iade-i itibar’a...

Haberin Devamı

Ahmet Kaya itibarı gasp edilmiş bir isimdir. O itibarın kimler tarafından gasp edildiğini hepimiz biliyoruz. Bir sanatçıya reva görülen suçlamalar, eziyetler, sürgünler, unutulmalar/unutturulmalar, kara çalmalar.. sanki bu sihirli iki sözcükle temize çıkıyor. Alışmışız hepimiz bunu kullanıyoruz, ben de kullananlardanım, garipliğini yeni fark ettim.
Yurtdışında ölüme mahkûm edilen, Enver Gökçe’nin şiirinden bestelediği şarkısında da söylediği gibi “kendi öz memleketinden” koparılmış bir sanatçı Ahmet Kaya. Ona yapılanlar, teşhir edilmeli! Asla bir kan davasına dönüştürülmemeli, ama unutulmamalı da! Bir defa daha, böyle bir şey yapmaya kalkışanların cesaret edemeyeceği manevi bir müeyyide uygulanmalı, gerekli bilinç yaratılmalı. Hele ki günümüzde!
Genellikle böyle özel albümlerde, proje çalışmalarında, sanatçı anmalarında, hakkını teslim etmede, en çok kullandığımız söz, iade-i itibar sözüdür.
Oysa tekrar soruyorum, itibarını gasp edenlerin o itibarı teslim etmesi gerekir!
Bu önemli proje; Ahmet Kaya’nın değerini bilen, onu seven, ona saygı duyan sanatçılar tarafından hayata geçirilmiş; onun layık olduğu sevgiyi tazelemek açısından önemli, insani ve sanatçıya yakışan bir tutum.
O meşum geceyi herkes belleğinin bir köşesine koymalı. Sonra edilen sözleri, Ahmet Kaya’nın söyledikleri muhakkak hatırlanmalı! Biz siyasal anlayışların yedeğinde, bencil, cahil bireyselliğimizin ateşinde nice sanatçıyı yaktık. Yenilerini yaratmamalıyız! Ahmet Kaya’yı anarken, benzer muameleyi görenleri de hatırlamalıyız!

***

SANATÇILAR, bazıları bizzat Ahmet Kaya’nın dostları olan isimler, onun bestelerini, şarkılarını yeniden seslendirmiş ve yorumlamışlar albümde.
Bir taraftan onlar, bu tavırlarıyla sanatın sınırsızlığı içinde protestolarını gösteriyorlar! Kaya’ya yapılan haksızlığa bir tepkiyi gösteriyorlar.
Diğer bir taraftan da zor bir işin üstesinden geliyorlar. Çünkü Ahmet Kaya’nın şarkılarının bir başkası tarafından yeniden yorumlanması, aşılması gereken bir beğeni çıkarıyor ortaya. İnsanlar Kaya’nın sesinden sevdikleri bu şarkıları bugünün önemli müzisyenlerinin yeni yorumlarıyla dinlerken Kaya’nın sesini hep hatırlayacaklar! Bu vesileyle ...bir eksiğiz albümünün başka bir yankısına da değineyim. Yeniden Ahmet kaya dinlemelerinin başlayacağından kuşkum yok! Onun yorumunu, bestelerini yeniden dinlemek isteyecek birçok insan çıkacaktır.
CD’yi yayınlayan gam müzik’in albümdeki tanıtımını okuyun: “Bu albümü bir saygı duruşu olarak tasarladığımızda verdiğimiz ilk karar, şarkılarla el ele tutuşan tüm sanatçı arkadaşları Ahmet Kaya ile baş başa bırakıp aradan çekilmekti, çünkü Ahmet Kaya böyle olmasını isterdi. Bu özgürlüğü değerli bulurdu. Bu nedenle herkes kendi şarkısını bulup, kendi şarkısının odalarında dolaştı ve kendi sesiyle selama durdu.
Her stüdyoda, her şarkının yanı başında Ahmet Kaya hep vardı zaten. Onun müziğine yakın/uzak tüm vokaller ve düzenlemelerde bestelerin gücünü, müzikal olarak gidebilecekleri yerleri gördük. Bu yeni tatla heyecanlandık.
Şimdi boğazımızı düğümlemeden, bizlere emanet bu şarkıların ve onları bu güne taşıyanların omzuna başımızı dayayıp, her şarkıyı yeni sesiyle birlikte yeniden keşfetme zamanı.”
Ve eşi Gülten Kaya’nın duygusal teşekkürü:
“Kalbimle hayatın arası çok açıktı. Geldiniz, çok incelikliydiniz, daha da iyileştirdiniz. Bu olsun sesleriniz. Çok teşekkürlerimle...”
CD’ye emeklerini, seslerini, sevgilerini verenlerin adını da bilmeniz gerekir:
Aylin Aslım, Aynur, Bajar, Bülent Ortaçgil, Büyük Ev Ablukada, Cem Adrian, Gece Yolcuları, Gripin/küçük İskender, Hakan Vreskala, Halil Sezai, Harun Tekin, Hayko Cepkin, Leman Sam, Mehmet Erdem, Moğollar, Cahit Berkay, Derya Petek, Niyazi Koyuncu/Okan Bayülgen, Redd, Sezen Aksu, Teoman, Yaşar Kurt, Yavuz Bingöl/Öykü Gürman, Zuhal Olcay, Ceza.

***

...bir eksiğiz
Müzik tarihi, toplumsal tarihimizin bir ayıbını unutturmamak ve sanatçıya saygıyı göstermek için bir eksiği tamamlıyor.

Haberin Devamı

(*) ...bir eksiğiz, Ahmet Kaya, Gam
Production, esen müzik.

Yazarın Tüm Yazıları