Bezos büyücüsü

Güncelleme Tarihi:

Bezos büyücüsü
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2014 01:06

Kurduğu Amazon.com’u tanımayan yok. Sadece geçen yıl grup şirketleri 61 milyar dolarlık satışa imza attı.

Haberin Devamı

Jeff Bezos’un yeni hobisi ise medya. Bezos geçen yıl Washington Post’u 250 milyon dolara alarak ABD ‘Babıâli’sine hızlı bir giriş yaptı. E-ticaretin büyücüsü mürekkep kokusunu sevmiş olmalı ki şimdi online devi Bussiness Insider’dan Financial Times ekolü yaratmaya soyundu!

50 YAŞINDAKİ iş adamını yakın çalışma arkadaşları inanılmaz derecede detaycı ve pratik olarak tanımlıyor. Sorunları büyütmeden pratik çözümler üreten Bezos servetinin tamamını kendi çabalarıyla elde etmiş. Forbes’a göre 32 milyar dolar serveti olan Bezos şehirli biri değil. Aksine ABD’nin taşrası olarak bilinen New Mexico, Albuqerque’dan geliyor. Ailesinin büyük bir bölümü çiftçilikle uğraşan Bezos’un eli her zaman tarla tapan işlerine yatkın olmuş. 4 yaşından üniversiteye gidene kadar yazlarının büyük bir bölümünü dedesi ile birlikte çiftlikte çalışarak geçirmiş.

ÇİFTLİKTE YETİŞTİ

Aslen bir fizik öğrencisi olan Bezos’un makinalara ilgisi ise bu çiftlikte başlamış. Daha çocuk yaşta akmayan muslukları tamir etmeye başlayan Jeff’in ilk buluşu ise kız kardeşine kurduğu bir alarm olmuş. Kız kardeşinin odasından çıkıp çıkmadığını öğrenmek isteyen genç Bezos kardeşinin odasına kendi yaptığı alarmı takarak daha o yaşlardan bir ‘mucit’ olacağının sinyallerini vermiş.
Bezos Princeton’dan mezun olduktan sonra kısa süre içerisinde yüksek maaş alan bir beyaz yakalı olmayı başardı. New York’ta gökdelenlerin arasında bir taşralı gencin rüyasını gerçekleştirmenin gururunu üzerinde taşıyan Bezos fizik okumasına rağmen bir yatırım danışmanlığı şirketinde çalışıyordu. 1994 yılına geldiğinde ise özel hayatındaki bazı sıkıntılar ve hisse alım satım işinin kendisine
yetmemesi sebebiyle tamamen yeni bir okyanusa açıldı.

AMAZON’U YOLDA KURDU

Tıpkı 1990’ların başında özel televizyonların açılmasıyla geleceği televizyonda gören gazeteciler gibi Bezos’ta 1990’lı yılların başında TV şirketlerinin iyi bir yatırım aracı olmayacağını düşünerek rotayı internete kırdı. Çalıştığı yatırım danışmanlığı şirketinden 1994 yılında ayrılan Bezos New York’tan Seattle’a yaptığı araba yolculuğunda (ki bu yaklaşık iki gün sürüyor) Amazon.com’u kurmaya karar verdi.
Bugün Amazon 100’den fazla ülkeye mal satan büyük bir online perakende devi. Şirket önümüzdeki yıllarda insansız hava araçlarıyla ürün teslim etmenin bile hesaplarını yapıyor.

HERKES UZAYA GİDECEK

Bezos Amazon’da işlerin tıkırında gitmeye başladığını gördükten sonra yeni yatırımlara yelken açtı. Bunlardan bir tanesi 2000 yılında kurduğu Blue Origin isimli şirketti. Şirketin hedefi uzun vadede 1 ila 3 milyon arasında insana uzay seyahati yaptırmak. Bu Bezos’en en çılgın yatırımlarından biri olarak tarihe kazındı. Bezos 2011 yılında verdiği bir röportajda “Blue Origin sayesinde isteyen herkes uzaya gidebilecek, bunu mümkün hale getireceğiz” demişti. Bezos Blue Origin’i 2000’den 2006 yılına kadar gizli bir şirket olarak tutma başarısını gösterdi. 2006 yılında Teksas’ta devasa bir fırlatma tesisi satın alınca büyücünün bu yatırımı ortaya çıktı. Blue Origin’in uzay seyahati çalışmaları hala devam ediyor.

GAZETE ALMASI ŞOK ETKİSİ YARATTI

Bezos basınla hiçbir zaman içli dışlı olmadı. Zuckerberg gibi TIME tarafından hiç yılın adamı gösterilmedi. Richard Branson gibi kadınlarla veya Steve Jobs gibi ailesiyle bir arada anılmadı. O gözlerden uzak ama dolu bir yaşamı seçti. Herkes medyaya karşı ‘soğuk’ tutumu ile bilinen yılda bir iki kez röportaj veren 50 yaşındaki bu adamın Washington Post’u satın almasına çok şaşırdı. Bezos yaptığı ilk açıklamada kendisine gazeteyle ilgili olarak hangi hedefleri belirlediğini açıklarken şu ifadeleri kullandı, “Gazeteyi aldım. Şimdi müşteriyi ön planda tutacağım, sabırlı ve aynı zamanda da yaratıcı olmak temel ilkelerimiz olacak” diyerek medyaya girişinde ne kadar hevesli olduğunu gösterdi.

‘SİHİRBAZ DEĞİLSİN’ DEDİLER

Bezos gazeteyi satın aldığı için kendisine çok da eleştiri geldi. Ticaretle medyanın çok ayrı kavramlar olduğunu söyleyenlere Bezos’un cevabı şu oldu, “Bana ‘sihirbaz değilsin çok şey değiştiremezsin’ diyorlar. Biz medyayı değiştireceğiz. Ekip olarak bunu başaracağız. Ben hiç yalnız bir dahi görmedim. Ekip olarak bir şeyleri değiştireceğimize inanıyoruz. Bu yıllar alabilir. Çok hızlı deneyler yapıp sonuç almak istiyoruz” diye konuştu.


25.4 MİLYON TIK ALIYOR

Haberin Devamı

BEZOS Washington Post’u aldıktan sonra medya yatırımlarına hız verdi. İrili ufaklı pek çok haber sitesine fon sağladı, yatırım yaptı. En çok ses getireni Business Insider’a yaptığı yatırım oldu. İnternetten dış basını izleyenler iyi bilir. Business Insider her zaman kaliteli ve eğlenceli içeriğin bir arada olduğu, cesur bir platformdu. Dünyada haber platformlarının büyük bir kısmı ardı ardına zarar yazarken, Business Insider geçen yılı 20 milyon dolar gelirle kapattı (Bu gelir önceki yıla göre yüzde 80 fazla) ve yılı artıda tamamladı. Site günde 25.4 milyon ‘tık’ alıyor.

12 MİLYON $ EKSTRA FON AKTARDI

Haberin Devamı

BEZOS son olarak geçen hafta Business Insider’a 12 milyon dolar ekstra fon aktaracağını duyurdu. Bu haber içerikli bir internet sitesi için çok önemli bir miktar. Medya işini seven Amazon’un patronunun bu hamlesi ‘Bezos online ticaretten sonra online yayıncılığında devleri arasına girecek’ yorumlarına neden oldu. Business Insider yönetimi ise yeni gazeteciler alacaklarını ve İngiltere ofisini geliştireceklerini ifade ettil. Bezos’un yeni hamlesi ne olacak bilinmez. Fakat e-ticareti dünyaya tanıtan bu büyücü duracağa hiç ama hiç ama hiç benzemiyor.

(Bu çalışmada Wall Street Journal, Washington Post ve Bezos’la yapılan çeşitli röportajlardan faydalanılmıştır.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!