17 Aralık’ta ilk iddianame

Güncelleme Tarihi:

17 Aralık’ta ilk iddianame
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2014 01:40

TÜRKİYE’yi sarsan 17 Aralık’taki ‘Büyük Rüşvet Operasyonu’yla ilgili ilk iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner’in operasyonun Fatih Belediyesi ayağıyla ilgili hazırladığı, 31 kişinin şüpheli olduğu iddianame Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı’nın onayının ardından İstanbul 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Haberin Devamı

Mahkeme 15 gün içerisinde iddianamenin kabul ya da ret kararını açıklayacak. 17 Aralık Operasyonu’nda rüşvet iddiasıyla gözaltına alınan ve mahkeme sorgusunun ardından serbest bırakılan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ismi, hakkında takipsizlik kararı verildiği için iddianamede yok. Mustafa Demir’in avukatı Turgut Yenilmez ise “İddianamede 31 şüpheli var. Mustafa Demir’in kardeşi Sebahattin Demir’in haricindeki şüphelilerin yetkili olmadıkları halde menfaat temin etmek suçundan yargılanması talep edilmiş. Sebahattin Demir hakkında ise ateşli silahlar kanununa muhalefet suçundan cezalandırılması talep edildi. Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarından takipsizlik kararı verildi” dedi.

NE OLMUŞTU?

17 Aralık’ta İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’nın başlattığı operasyon 3 ayaklı olarak aynı günde yapılmıştı. İlk gözaltına alınan kişi Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir olmuştu. Soruşturmada ilk tutuklanan da Mustafa Demir’in Güngören Belediyesi’nde çalışan kardeşi Sebahattin Demir’di. Sebahattin Demir’le birlikte 19 Aralık’ta adliyeye sevk edilen 7 kişi de tutuklanmıştı. Operasyonun Fatih Belediyesi ayağında, Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de arasında bulunduğu 27 kişi gözaltındaydı. Gözaltılar henüz emniyetteyken, soruşturma savcısı Celal Kara’nın yanına 2 savcı daha atanmıştı. İfadeleri 3 savcı birlikte aldı. Savcılar ifadeleri aldıktan sonra, oybirliğiyle Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 21 kişinin tutuklanmasını talep etmişti. 6 kişi ise savcılıktan serbest kalmıştı. Mahkeme sorgularının ardından Mustafa Demir ile birlikte 19 kişi serbest bırakılmıştı. 2 kişi ise tutuklanmıştı. Mustafa Demir’in rüşvet iddiasıyla tutuklanması istenmişti. Mahkeme serbest kalan 19 kişiye cuma günleri karakola giderek imza atma zorunluluğu getirmiş ve yurtdışına çıkış yasağı koymuştu. Fatih Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin tutuklanan 10 kişi ise yapılan itiraz ve tahliye taleplerinin kabul edilmesi üzerine serbest kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!