Wilders'in sözleri tepkiyle karşılandı

Güncelleme Tarihi:

Wildersin sözleri tepkiyle karşılandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2014 17:30

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, ülkedeki Faslılar'ın sayısının azalmasını istedi.

Haberin Devamı

Partisinin, Hollanda genelinde 19 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili Lahey'de düzenlediği kampanyaya katılan Wilders, halktan "daha sorunsuz bir kent ve mümkünse daha az Faslı için" oy talebinde bulundu.

Yerel seçimlere sadece iki şehirde katılan Wilders'ın bu sözleri, siyasi arenada tepkiyle karşılandı.

Aşırı sağcı politikacının açıklamalarını eleştiren siyasetçiler, söz konusu sözlerin ayrımcılığına yol açtığına dikkati çekti.

"AÇIKLAMALAR KABUL EDİLEMEZ"

İktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) lideri Hans Spekman, Wilders'a sözlerini geri alması çağrısı yaparken, aynı partiden Başbakan Yardımcısı Loedewijk Asscher, bu açıklamaların kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Başbakan Yardımcısı, halkın söz konusu açıklamalara tepkilerini, kullanacakları oylarla gösterebilecekleri mesajı verdi.

Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise Wilders'ı eleştirerek, Hollandalı Faslılar'ın bu ülkeye ait olduğunu ve burada kalarak topluma katkı sunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Faslılar'a yönelik var olan sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret eden Timmermans, insanların gitmelerini isteme çağrılarının gerçekle bağdaşmadığını ifade etti.

Ülke genelinde yapılan son anketlerde oy oranı arttığı belirlenen PVV lideri Wilders, Hollanda sınırlarının göçmenlere kapatılmasını savunuyor. İslam dinine karşı hakaretleriyle bilinen Wilders, ülkede cami yapımının durdurulmasını istiyor.

Daha önce de benzer eylemlere imza atan Wilders'ın 2008 yılında çektiği Müslümanlara hakaret içerikli "Fitne" adlı filmi, büyük tepki toplamıştı.

Yetkililerin o dönem Hollanda'nın uluslararası çıkarlarına zarar verdiğini açıkladıkları filmde Wilders, 11 Eylül ve 2004 Madrid saldırılarına ait görüntülerin yanında Kuran-ı Kerim'den alıntılar kullanmıştı.

Wilders, bu yüzden Müslümanlara karşı kin ve nefrete yol açtığı gerekçesiyle yargılandığı Amsterdam mahkemesinde 2011 yılında beraat etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!