Üniversite sınav sistemi

Güncelleme Tarihi:

Üniversite sınav sistemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2014 12:22

Geçtiğimiz hafta ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’i ziyaret ettim. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın farklı sınav modellerini sordum. Gelecekte nasıl bir sınava geçileceğinin tüyolarını almaya çalıştım. Pazartesi bu röportajın ayrıntılarını Hürriyet’te okuyacaksınız.

Haberin Devamı

Ama, şimdiden şunu söyleyeyim. Sınava bu yıl ve gelecek yıl girecek adayların hiç kafası karışmasın. ÖSYM Başkanı’nın söylediğine göre sistemde bir farklılık yok. Üniversitelerin öğrencilerini kendilerinin alması, sınavsız geçiş şimdilik pek mümkün değil. ÖSYM sınav güvenliği konusunda bu yıl her zamankinden daha tedbirli. Birtakım söylentiler nedeniyle olağanüstü önlemler alınmış sanki. Her yer kamerayla izleniyor, soruların bulunduğu her ortamda elektromanyetik kilitler bulunuyor, üstelik bütün bunların başında da biri ÖSYM’den olmak üzere bir emniyet yetkilisi ve bir personel olmak üzere toplam 3 kişi bulunuyor.
Kamyonların durduğu anda görüntüleri alınıyor ve nedenleri sorgulanıyormuş. Bakalım bu yıl alınan tedbirler yeterli olacak mı? 2 milyonu aşkın adayın üstelik geleceğini etkileyecek bu sınava ufacak bir gölge düşmesi çok büyük sakıncalar doğurur.
ÖSYM, bu yıl soruları açıklamama kararı aldı. Önce soruların sadece yüzde 10’unu açıklayacağını, sonra da sadece YGS’ye özgü yüzde 20’sini açıklayacağını duyurdu. Bu durumda da herkes gibi benim aklıma da “ya sorularda hata olursa, kim bilecek?” sorusu geldi. Başkan Demir, bu konuda kendilerinin yeterince tedbir aldığını, asıl amaçlarının büyük bir soru havuzu hazırlamak olduğunu açıkladı.
Bu arada sonuçların açıklanması konusunda geçen yıl rekorlara imza atan ÖSYM, bu yıl da sürprizler yapabilir. Çok ama çok kısa sürede sonuçları bu yıl da açıklayabilir. Tatile çıkmayı düşünen eğitimci varsa, dikkatine..

Haberin Devamı

Liseliler ve kadın hakları

8 Mart’ta Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde liselilerle birlikteydim. Okulun Türk Müdür Başyardımcısı Mina Akcen’in düzenlediği bir etkinlikte liseliler kadının toplumdaki yeri ile ilgili çalışmalarını sergilediler. Okul Müdürü Alexandre Abellan, 2013 yılında Dünya Kadınlar Günü nedinyel başlatılan projenin bu yıl da sürdüğünü söyleyerek, “Çalışmalar sözde ve kağıt üstünde kalmamalı mutlaka aksiyona dönüşmelidir. Bu proje hem manevi yönü olan anlamlı bir proje hem de aktif, cesur boyutu olan gerçeklerin dile getirildiği bir proje” diyerek öğrencilerini yüreklendirirken, gururla da öğrencilerinin kadın temasını Fransa’nın Grenoble şehrinde katıldıkları Birleşmiş Milletler konferanslarında da başarıyla sunduklarını aktardı.Temel ilkenin saygı olduğunu karşılıklı saygının önemini anlatan okulun kurucu temsilcisi Arlette Tampıngy, öğrencilere destek verdi.
Projede liseliler, eğitimin önemini vurgulamak, kız çocuklarının küçük yaşta eğitim almaya başlayarak yaşamlarına yeni boyutlar katacakları düşüncesiyle ve bilinçlenmenin ancak eğitimle olabileceği inancıyla ve toplumda duyarlılık oluşturma isteğiyle Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği ile işbirliği içinde ‘’Anadolu’da Bir Kızım Var, Öğretmen Olacak’’ projesini hayata geçirme ve Turkcell, AVEA ve Vodafon işbirliğiyle 5605 no’lu numara’dan CAGDASYASAM yazarak herkesi bu projeye destek vermeye çağırdılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!