Rezalet sarayı

Güncelleme Tarihi:

Rezalet sarayı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2014 16:32

DÜNYANIN en büyük adliyesi olarak inşa edilen ancak inşaatındaki eksiklik ve yanlışlar nedeniyle davalık olan İstanbul Anadolu Adliyesi’nde üçüncü kez yangın çıktı.

Haberin Devamı

Ancak hem yangının nedeni hem de sonrasında yaşananlar rezaleti gözler önüne serdi. Adliyenin dış duvarını kaplayan mermerlerle strafor zemin arasında geçen elektrik kabloları aşırı ısınma nedeniyle yandı. Kablolar straforları da tutuşturdu. Alev yoktu ancak yoğun duman adliye B bloğunun -4’üncü katını kapladı. Polisler yangın söndürücüyle müdahale etmeye çalışırken elektrikler kesildi. Adliye çalışanları ve vatandaşlar yoğun duman altında, zifiri karanlık koridorlarda koşturarak can havliyle kendilerini dışarı attı. İtfaiye mermer kaplamaları söktükten sonra yangını söndürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı büyük bir törenle 2012 yılında açılan Anadolu Adalet Sarayı bir yıl içerisinde davalık olmuştu. Adliyenin inşaat işlerinde 280, mekanik tesisat işlerinde 202 ve elektrik tesisat işlerinde de 328 kalem olmak üzere toplam 810 kalem eksik imalatın tespit edilmiş ancak adliyenin bu şekilde teslim alındığı ortaya çıkmıştı. Başsavcılık geçici kabul işlemini sağladığı öne sürülen 7 kişi hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Dava dosyasında yer alan raporlara göre, bina içinde 800 noktada su akıntısı vardı. yangın testleri tamamlanmamıştı. Tesisata su verilemiyordu ve yangın hidroforları aktif hale getirilemiyordu. Ayrıca binanın elektrik tesisatı ve panolarında işçilik ve imalat hataları vardı. Bu hatalar yangın için ciddi bir tehlikeydi. Yangın alarm sisteminin de aktif edilemediği düşünüldüğünde adliyeye gelen binlerce kişinin canı tehlikeye atılmıştı.

ÜÇÜNCÜ YANGIN

Haberin Devamı

Anadolu Adalet Sarayı’nda Mayıs 2013’te peş peşe iki kez yangın çıktı. Büyük panik yaşandı. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı yangınlarla ilgili Başsavcılık yeni bir soruşturma başlattı. Adliyede bugün saat 16.30 sıralarında bir kez daha yangın paniği yaşandı. B Blok -4’üncü katı duman kapladı. Adliyede görevli polisler dumanın açık otopark bölümündeki duvar kaplamalarının arasından geldiğini görünce buraya yangın tüpüyle müdahale etti ancak duman daha da çoğaldı.

Haberin Devamı

KARANLIKTA CAN PAZARI

Bu sırada adliyenin elektrikleri kesildi.

-4’üncü katta çalışanlar dumanın yayılmasıyla, zifir karanlık koridor ve merdivenleri aşarak kendilerini dışarı attı. İtfaiye ekipleri bir kaç dakika adliyeye ulaştı. Mermer duvar kaplamaları itfaiye ekiplerince söküldü. Mermerlerin altından strafor tabakası, bu tabakanın içinden de elektrik kabloları çıktı. Yangının elektrik kablolarının aşırı ısınarak tutuşması ve straforu da tutuşturması nedeniyle meydana geldiği belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!