Rusya’ya gözdağı

Güncelleme Tarihi:

Rusya’ya gözdağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2014 01:01

Batılı ülkeler, Kırım konusunda geri adım atmayan Rusya’ya yaptırımlar için pazartesi günü düğmeye basmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Rusya ile doğalgaz ticaretinin kilit ismi olan Ukraynalı bir oligarkın Amerikan gizli servisi FBI’ın talebiyle gözaltına alınması da ekonomik savaşın ilk adımı olarak nitelendi.

PAZAR günkü referandum sonrasında Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmeye hazırlanan Kırım’ı ilhak etmeye çalışmakla suçlanan Rusya’ya ABD ve Avrupa’dan yaptırım baskısı giderek artıyor. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’u önceki gün ağırlayan ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya’yı “Bedel ödetme yolunu seçebiliriz” diye uyarmasının ardından, Almanya Başbakanı Angela Merkel de dün Ukrayna krizi başladığından beri Rusya’ya yönelik en sert açıklamasını yaptı. Almanya Federal Meclisi’nde konuşan Merkel, “Rusya uluslararası hukuku ihlal ederek Kırım’ı işgal etmeyi sürdürürse, bu sadece Ukrayna’ya değil bize karşı da bir tehdittir. Bu sadece AB-Rusya ilişkilerini değiştirmez, Rusya’ya ekonomik ve siyasi olarak büyük zarar verir” dedi. Merkel, “Rusya 19’uncu yüzyıldan kalma yöntemlerle hareket ediyor ve bildiğini okuyor. Avrupa Birliği, Rusya’yla ilişkilerini gözden geçireceğini ilan etmişti. Üç bölümden oluşan yaptırım planı hazırlandı. Bu planın hayata geçirileceğinden Rusya’nın hiç şüphesi olmasın” dedi.

ÜÇ AŞAMALI YAPTIRIM PLANI

Avrupa Birliği (AB), 6 Mart’taki zirvede Rus yetkililere seyahat yasağı getirilmesi, mal varlıklarının dondurulması ve AB-Rusya Zirvesi’nin iptalinden oluşan planı gelecek pazartesi günü devreye sokma kararı almıştı. Rusya’ya doğalgaz konusunda bağımlı olan Almanya hükümeti ise daha önce yaptırım konusunda temkinli açıklamalar yapmayı tercih ediyordu. Ekonomistlere göre, Almanya’nın yaptırımlara desteği Rus ekonomisine büyük zarar verebilir.

Yumuşama sinyali mi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi’ni Soçi’da Ukrayna gündemi ile acil topladı. Ukrayna’da yaşanan krizin Rusya’nın suçu olmadığını savunan Putin, “Fakat şöyle veya böyle bu krize dahil olduk. Öncelikle bu Ukrayna’nın iç meselesi. Bu olayların içinde nasıl olduğumuzu biliyoruz. Birlikte Ukraynalı partnerlerimiz, Avrupa ve ABD’de diğer partnerlerimizle nasıl ilişki kurmamız gerektiğini masaya yatıralım” dedi.


Ukraynalı oligarka gözaltı

Haberin Devamı

Rusya ile Ukrayna arasında son yıllarda yapılan doğalgaz ticaretinde kilit rol oynayan isim olan Ukraynalı iş adamı Dmitriy Firtaş (48), dün ABD’deki FBI yetkililerinin isteği üzerine Avusturya’da gözaltına alındı. Moskova’yla yakın ilişkileri olan Ukrayna’nın en zengin isimlerinden Firtaş’ın, devrik Viktor Yanukoviç yönetimi döneminde siyasi ilişkilerini kullanarak çıkar sağlamakla suçlandığı söyleniyor. 3.32 milyar dolarlık serveti bulunduğu tahmin edilen Firtaş, yaklaşık üç hafta önce Ukrayna’dan Avusturya’ya kaçmadan önce Ukrayna ve Rusya’daki oligarklara seslenerek “Gelin yönetimlerimize telkinlerde bulunarak işleri tatlıya bağlayalım. Savaş çıkmadan krizi bitirelim. Çünkü aramızda savaş patlak verdiğinde kazanan hiç kimse kalmayacak” çağrısını yapmıştı.

Arada kalan Çin tedirgin

Haberin Devamı

KIRIM’da pazar günü yapılacak referandumdan sonra Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı bir dizi yaptırımı uygulamaya başlayacaklarını açıklaması, Rusya’yla güçlü ekonomik ilişkilere sahip Çin’i de düşündürmeye başladı. Çin’in Berlin Büyükelçisi Şi Mingde, Ukrayna krizi yüzünden yaptırım düellosu yaşanmasına karşı çıktıklarını belirterek “Sonuçlarını tahmin bile edemediğimiz son derece tehlikeli bir süreç başlayabilir. Hele ekonomik yaptırımlardan söz edilmesi son derece vahim bir durum.

Rus-Ukrayna sınırında tatbikat

Kırım’da Rusya’ya bağlanmak üzere yapılacak referandum öncesi tansiyon yüksek. Rusya, Ukrayna sınırı yakınında 8500 askerin katıldığı bir askeri tatbikat başlattı. Ukrayna Parlamentosu ise ülkede Rusya’ya karşı 60 bin kişilik Ulusal Muhafız Gücü kurma kararı aldı. Gönüllü gücüne son gösterilere katılan siviller ile askeri öğrencilerin katılacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!