Papa bir yılda tarih yazdı

Katolik Kilisesi’ni A’dan Z’ye değiştiren Arjantinli kardinal Bergoglio bir yıl önce Kardinaller Meclisi’nde (Conclave) yapılan seçimlerden Papa Francesco olarak çıkmıştı. Bir yıl boyunca sergilediği sıra dışı hareketler ve aldığı kararlar ile Katolik dünyasını kökten değiştirmesini bildi.

Haberin Devamı

Papa 16’ncı Benedikt’in görevinden istifa edip “Emerit” Papa olarak Vatikan’da kalma kararından sonra Kardinaller Meclisi’nde yapılan seçimlerden sürpriz bir şekilde Papa Francesco olarak çıkan Buenos Aires Başpiskoposu Kardinal Jose Mario Bergoglio, bir yılda Kilise’de değişim rüzgarları estirdi.

Papa seçildikten sonra Sen Piyer Katedrali’nin balkonuna çıkarak kendisini görmeye ve selamlamaya gelen inançlılara, “İyi akşamlar kız ve erkek kardeşlerim” demesi Bergoglio’nun Katoliklerle çabuk kaynaşabileceğinin ilk işareti oldu.

Papa seçildikten hemen sonra bugüne kadar diğer ruhani liderlerce alınmamış “Francesco” adını kendisine yakıştıran ve bunun “Fakirliğin simgesi” olduğunu hatırlatan Bergoglio daha ilk günden sadeliği, alçak gönüllülüğü ve kararlılığı ile gönülleri fethetti.

Haberin Devamı

Peki Papa Francesco bir yılda ne yaptı da Katoliklerin sevdalısı oldu?

Öncelikle şatafata son verdi. Altın ve mücevherlerle kaplı haç yerine bakırdan oluşanını taktı.

Kırmızı ayakkabı yerine “misyonerliğin” simgesi siyah klasik ayakkabı giymeye devam etti.

Seçildikten hemen sonra Vatikan’da kaldığı misyon evine, kendisini seçen kardinallerle aynı otobüsle gitti. Bir gün sonra Santa Maria Maggiore Katedrali'ne Meryem Ana’ya şükranlarını sunmak için resmi araç yerine özel bir otomobile bindi. Ardından Conclave için geldiği Roma’da kaldığı otele bizzat giderek borcunu nakit parayla ödedi.

Diğer dinlere saygı için meydanlarda haç çıkartmadı, inançlıları eliyle selamladı. Papa Mobil ile Sen Piyer Meydanı’nı gezerken sık sık indi ve özellikle çocukları kucağına alarak öptü, kutsadı. Hastaları, engellileri bağrına bastı.

“Emerit” Papa’yı anında ziyaret ederek birlikte ayın düzenledi. Vatikan’da protokolü alt düzeye indirdi, korumaları azalttı. Papa’lık rezidansı yerine Santa Marta pansiyon evinde kalmayı tercih etti. Kahvaltılarını sokaktan rastgele geçenlerle yapmayı adet edindi.

IOR Bankası’ndaki yolsuzluğa hemen el attı. Belki de 16’ncı Benedikt’i bitiren en önemli konulardan sübyancılık skandalına el koydu. Adı karışan din adamlarının Kilise ile ilişkilerinin kesilmesini sağladı.

Haberin Devamı

Diğer Papaların tabu olarak gördüğü medyaya röportajlar verdi. Selfie çığırını açarak herkesle fotoğraf çektirmeyi adet haline getirdi.

“Umuda Yolculuk” için ilk basamak olan Lampedusa Adası’na giderek kaçak mültecilerle dayanışma gösterdi.

Gençlik Günleri toplantısı için Rio de Janeiro’ya uçarken kendi el çantasını kendisi taşıdı, ekonomi sınıfında yolculuk yaptı. Sen Piyer Meydanı’nda gördüğü eski bir dostunu düşünmeden Papa Mobil’e aldı. Birlikte meydanı turladılar.

Bir kuzuyu sırtında taşıdı.Bir papağanla konuşmaya çalıştı.

Kadınların kilisede daha aktif olmasını istedi. Gey, kürtaj ve evlilik dışı ilişkileri tartışmaya hazır olduğunu açıkladı. Şiddet gören kadınlara geçmiş olsun telefonu etti. Kendisinden para isteyenlere, çaresiz fakirlere çek gönderdi. Kendisinin normal bir insan olduğunu hatta günahkârlığını bile itiraf etti.

Haberin Devamı

Son olarak Paskalya öncesi meditasyon ve dua için inzivaya, kardinallerle aynı otobüsle gitti.

Papalık yazlık sarayı Castel Gandolfi’nin bahçelerini halka açtı. Nihayet kendisi ile ilgili ilk haftalık magazin dergisi “Benim Papa”nın ilk sayısının 450 bin adet satması ile bir star haline geldi ve “Süper Francesco” lakabını elde etti. Kısacası diğer Papaların yıllarca yapamadığını ilk yılında gerçekleştirerek Katolik dünyasındaki olumlu ve radikal değişime imzasını attı.

Papa bir yılda tarih yazdı

Yazarın Tüm Yazıları