Çayyolu ray yoluna kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Çayyolu ray yoluna kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2014 01:24

Kızılay-Çayyolu metro hattının açılışını yapan Başbakan Erdoğan, yıl sonuna kadar Keçiören-Tandoğan metrosunu da açacaklarını söyledi. Erdoğan ayrıca, Kızılay-Esenboğa Havalimanı metro hattının yanı sıra, Kızılay’dan Gar’a giden bir başka metro hattı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

12 yıl önce temeli atılan Kızılay-Çayyolu metro hattı, dün düzenlenen törenle hizmete girdi. Milli Kütüphane yanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete giren Çayyolu metrosunun, 1 hafta ücretsiz olacağı belirtildi. Kızılay-Çayyolu metro hattını, öngörülen zamandan 10 ay önce tamamlayarak, hizmetine sunduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, Çayyolu’ndan Kızılay’a gitmek isteyen bir vatandaşın metro ile 25-30 dakika içinde trafiğe takılmadan yolculuğunu gerçekleştirebileceğini söyledi. Erdoğan özetle şöyle konuştu:
“Metro hattını öngörülen zamandan 10 ay önce tamamlayarak hizmetine sunuyoruz. Çayyolu’ndan metroya binen bir kardeşimiz 25-30 dakika içinde trafiğe takılmadan hiçbir engelle, sıkıntıyla karşılaşmadan Kızılay’a ulaşabilecek. Bu hat üzerindeki 11 durağın 5’inde geniş kapasiteli otoparklar bulunuyor. Geriye kaldı Keçiören-Tandoğan metrosu. Onun inşaatı da süratle devam ediyor. İnşallah bu yıl sonuna kadar Keçiören-Tandoğan metrosunu da tamamlayacak önce test sürüşlerini başlatacak, ardından da hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Böylece söz verdiğimiz üç metro hattını da Ulaştırma Bakanlığımız ve Büyükşehir Belediyemizin gayretleriyle Ankaramıza kazandırmış oluyoruz.

Haberin Devamı

67,5 KİLOMETREYE ÇIKACAK

Ankara’da Batıkent-Sincan hattı devreye girene kadar 23,5 kilometre raylı sistem hizmet veriyordu. Batıkent-Sincan hattı ile buna 15,5 kilometre daha eklemiştik. Bugünkü metro ile 16,5 kilometre daha ekliyoruz. Böylece Ankara’daki toplam raylı sistem uzunluğu 55,5 kilometreye ulaşıyor. Keçiören-Tandoğan hattının da eklenmesiyle raylı sistem uzunluğunun 67,5 kilometreye çıkacak. Bu projeleri sonuçladırdık diye ‘tamam’ demiyoruz. Yeni çalışmalar, projeler içindeyiz. Şimde gündemimizde Kızılay’dan Esenboğa Havalimanı’na Ulus’un, Siteler’in, Kuzey Ankara Projesi’nin, Pursaklar’ın, Saray Fuar Alanı’nın da bulunduğu 29 kilometre uzunluğunda bir metro hattı projesi var. Kızılay’dan Gar’a bir başka metro hattı üzerinde çalışıyoruz. Bunları da hayata geçirdiğimizde Ankara toplu taşıma konusunda örnek bir şehir haline gelmiş olacak.

Haberin Devamı

İLK ETAPTA 3’LÜ SETLER

Çayyolu-Kızılay metrosu hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Toplam 16,5 kilometre uzunluğundaki Çayyolu Metrosu’na Büyükşehir Belediyesi tarafından 741 milyon lira harcadık, Ulaştırma Bakanlığı’nın harcadığı para 727 milyon lira. Toplam 1 milyar 469 milyon lira para harcanmış oluyor. Kızılay-Çayyolu Metrosu toplam 16. 5 kilometre ve 11 istasyondan oluşuyor. Bin 324 araçlık otoparkı var. İlk etapta 3’lü diziler halinde bir seferde 900 yolcu taşınacak. Ama yeni trenler geldiğinde 6’lı diziler halinde servise verilecek ve her seferde bin 800 kişi taşıma kapasitesine ulaşılacak. Servis aralıkları ilk başta 8 ila 13 dakika olup daha sonra 5 dakikaya kadar düşürülecek. Tam otomatik sisteme geçildiğinde saatte tek yöne 18 bin yolcu taşıyabilecek” dedi.

Haberin Devamı

Çayyolu ray yoluna kavuştu

İLK HAFTA ÜCRETSİZ

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, “Bu hatta da bir müjde veriyoruz, bir hafta ücretsiz” diyerek açılış kurdelesini kesti. Açılışa, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan yardımcıları Ali Babacan ve Emrullah İşler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!