Avrupa Konseyi’nden İmralı raporu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Konseyi’nden İmralı raporu
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2014 14:25

Avrupa Konseyi’nin denetim organlarından Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) İmralı’daki koşulları inceledikleri raporu tamamladı.

Haberin Devamı

CPT’nin raporunda, Türk hükümetine Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu koşullara ilişkin tavsiyeler yer aldı.

Buna göre, “Öcalan’ın açık hava egzersizlerinden İmralı’daki diğer mahkumlarla eşit süre yararlanmasına” ve “Abdullah Öcalan’ın aile üyeleri ile ekrandan gözlenerek ve gerekliyse müdahale ederek telefonda görüşmesine izin verilmeli” denildi.

CPT yetkilileri raporda, “Abdullah Öcalan’ın 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatlarından ziyaret alamaması ciddi bir endişe kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

CPT’nin raporu dün Konsey’in internet sitesinden yayınlandı. Dışişleri Bakanlığı, CPT’nin raporuna ilişkin “Türk hükümetinin izniyle yayınlanmıştır. Bu tür mekanizmalarla işbirliğine önem veriyoruz” açıklaması yaptı.

Raporunda özetle şu ifadeler yer aldı:

Haberin Devamı

AÇIK HAVADAN YARARLANMALI
“CPT, İmralı’daki mahkumların, Ocak 2010’daki ziyaretin ardından açık havada geçirdikleri saatin günde 2 saatten, 4 saate çıkarılmasını memnuniyetle karşılamıştır. 2013 Ocak ayı sırasındaki ziyarette, Abdullah Öcalan haricindeki tüm mahkumlar 4 saat açık hava egzersizinden yararlanabilmektedir. Türk yetkililer, hücre hapis cezasının tamamlanmasının ardından Öcalan’ın da gelecekte bu durumdan yararlanacağını söyledi. Buna bağlı olarak Öcalan’ın yalnızca günde birer saatten iki kere açık hava egzersizinden yararlanmasına izin verildi. CPT, Abdullah Öcalan’ın açık havadan İmralı’daki diğer mahkumlarla aynı süre yararlanmasını tavsiye eder. Özetlemek gerekirse, mahkumlar haftada 168 saatin yalnızca 36 saatini hücreleri dışında geçiriyorlar, (ki bu Abdullah Öcalan için 22 saat), bu sürenin de sadece 8 saatinde diğer mahkumlarla bir araya gelmelerine izin veriliyor. Bu da haftada 160 saati hücre hapis cezasında geçirdikleri anlamına geliyor. 2009’da diğer 5 mahkumun adaya transferinin Abdullah Öcalan’ın durumuna olumlu etkisi olduğuna şüphe yok. CPT, Öcalan’a açık hava egzersizleri sırasında diğer mahkumlarla irtibat kurmasına izin verilmesini tavsiye eder.

ENDİŞE KAYNAĞI
Öcalan’ın 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatlarından ziyaret alamaması ciddi bir endişe kaynağıdır. Bu konu CPT ve Türk yetkililer arasında Şubat ve Haziran 2012’de yapılan görüşmelerde ele alındı. Defalarca avukata erişim hakkını suistimal etmesi nedeniyle Abdullah Öcalan’ın en azından şimdilik avukatları ile görüşmesini engelleyen prensip kararının Türk hükümetince alındığı ortaya çıktı. CPT, Türk Adalet Bakanı’na bağımsız bir avukatın temin edilmesi gerektiğini belirtti. Adalet Bakanı da Türk hükümetinin avukata erişim probleminin çözülmesi için aktif bir şekilde çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

TELEFONLA GÖRÜŞMELİ
CPT, Öcalan’ın adadaki diğer mahkumlar gibi aile üyelerince ziyaret edilebilmesinden memnuniyet duyar. Ailelerin de ziyaretleri yetersiz. Var olan kurallar çerçevesinde, mahkumlar 30 dakikadan 60 dakikaya ayda iki ziyaret alabiliyorlar. İmralı’da tutulan tüm mahkumların prensipte her iki haftada bir, 10 dakika telefon görüşmesi yapma hakkı var. Ancak Komite’nin tavsiyelerine rağmen Öcalan’ın telefon görüşmesi yapması engelleniyor. Öcalan’ın aile üyeleri ile ekrandan gözlenerek ve gerekliyse müdahale ederek telefonda görüşmesine izin verilmeli.

CEZA ARASINA MOLA
2010’daki ziyaretin ardından İmralı’daki sağlık servisi gözle görülür şekilde arttırıldı. Tıbbi kayıtlara göre, doktor ihtiyacı olan mahkumlara çeşitli alanlarda doktor muayenesi sağlanıyor. Ziyaretçileri varken, var olan kurallara uymadığı gerekçesiyle son yıllarda, Abdullah Öcalan’a 12 disiplin cezası verildi. Bu kapsamda 20 günlük hücre hapis cezaları uygulamaya kondu. Heyet’in (İmralı’yı ziyaret eden) edindiği bilgiye göre 2011 yılında Öcalan 240 gün hücre cezasında kaldı. Bu kesinlikle kabul edilemez. CPT’ye göre bu tür cezalar arasına bir kaç günlük aralar konulmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!