Müezzinoğlu'ndan Sezer'e 'saksı' benzetmesi

Güncelleme Tarihi:

Müezzinoğlundan Sezere saksı benzetmesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2014 13:46

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer hakkında tartışılacak sözler sarf etti.

Haberin Devamı

Mehmet Müezzinoğlu, Esenler Kültür Merkezi'nde partililerle istişare toplantısına katıldı. Burada konuşan Müezzinoğlu, 30 Mart'ta oy kullanmak isteyen yatalak hastaların sandığa götürüleceğini söyledi. Müezzinoğlu, “ Hakları yok mu? Arkadaşlara talimat verdim. 30 Mart'ta oy kullanmak isteyen, evine bağımlı hastalarımızı, istiyorsa tamamını o gün nasıl ameliyathaneye götürme koşullarımız varsa, oy kullanma isteyen tüm hastalarımızı o gün bu kabine götürmek bizim görevimizdir" diye konuştu.

“AHMET NECDET SEZER DİYE BİR SAKSI SİZİN ÖNÜNÜZE KOYARIZ SİZ DE SEÇERSİNİZ"

Cumhurbaşkanlığı seçimleri tartışmalarına da değinen Bakan Müezzinoğlu, “Yeni yeni tuzaklar yeni tezgahlar. Ayışığı, Sarıkız, Balyoz, cumhuriyet yürüyüşleri, Danıştay hadiseleri... Ondan sonra geldi cumhurbaşkanlığı seçimlerine. Cumhurbaşkanını siz seçemezsiniz. Niye? Bugüne kadar kararı hep biz verdik. Siyasi parti liderlerini tespih gibi dizdik masaya. 5 tane siyasi parti genel başkanına dedik ki siz tanımasanız da olur. Milletin tanımaması zaten hiç önemli değil. Ahmet Necdet Sezer diye bir saksı, sizin önünüze koyarız siz de seçersiniz. Çünkü biz emrediyoruz dediler emrettiler ve seçtirttiler. Ama zannettiler ki yine öyle bir AK Parti var. Yine öyle bir söz geçirecekleri diş geçirecekleri bir Recep Tayyip Erdoğan var. Ama yağma yok. Artık millet var. Milletle beraber yürüyen bir AK Parti var. Milletin lideri Recep Tayyip Erdoğan var. Asla boyun eğmedik. Bu ülkede başaramadığımız tek bir şey var. O da hocam ne yazık ki sakal bırakmadı. Sakal bırakmış olsaydı sözünü dinleyecek ve anayasa değişikliğini de başarmış olacaktık. Ama anayasa değişikliğini yapamadığımız için bir anayasaya gitme ve komşu kapı gibi cumhurbaşkanlığı seçimleri için 367 hukuk ucubesini çıkarttılar. Şimdi bakın meclisi toplantıya çağırıyorlar. 184 oldu mu toplanırız diyorlar. Peki o zaman 367 şartını niye aradınız" şeklinde konuştu.

BERKİN ELVAN AÇIKLAMASI

Önceki gün hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ailesine başsağlığı dileyen Bakan Müezzinoğlu, “8 insanımızı kaybettik. Dün de Berkin evladımızı bu olaylarda yaralandığı için kaybettik. 269 gün tedavisini yapmamıza rağmen kaybettik. Keşke yaşatabilseydik ama kısmet olmadı. Allah rahmet eylesin. Rabbim onun ailesine sabırlar versin. Başları sağ olsun" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE İLK KEZ OLMUŞTU

Müezzinoğlundan Sezere saksı benzetmesi


O dönemde parlamentoda temsil edilen 5 partinin genel başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’in Cumhurbaşkanı olması teklifini 25 Nisan 2000 tarihinde birlikte imzalamışlardı. Böylece çok partili siyasi yaşamda bir ilk gerçekleşmiş ve ilk kez TBMM’de grubu bulunan tüm partiler ortak bir Cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşmışlardı. Ahmet Necdet Sezer 16 Mayıs 2000 tarihinde yapılan oylamada Türkiye Cumhuriyeti'nin 10'uncu Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Haberin Devamı

O GÜNLERDE NELER OLMUŞTU

Ahmet Necdet Sezer'in adı, dönemin koalisyon hükümetini oluşturan partileri DSP, ANAP ve MHP'nin, Cumhurbaşkanlığı için Meclis içinden bir isim üzerinde uzlaşmaya varamamaları üzerine, Cumhurbaşkanlığı için gündeme geldi.
Dönemin Başbakanı ve DSP Lideri Bülent Ecevit, koalisyon ortakları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile yapılan toplantıda, Cumhurbaşkanlığı için Meclis içinden ortak bir aday üzerinde uzlaşamadılar.
Bunun üzerine Ecevit, o dönem Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Ahmet Necdet Sezer'in ismini gündeme getirdi. Ecevit, koalisyon ortaklarından ön onayı aldıktan hemen sonra, muhalefetteki iki partinin liderine, DYP Lideri Tansu Çiller ve Fazilet Partisi Lideri Recai Kutan'a da Sezer'in ismini götürdü.
Muhalefetle de uzlaşmanın sağlanması üzerine, Cumhurbaşkanı adayı olarak Sezer'in adı, TBMM'de grubu bulunan beş partinin, DSP, MHP, ANAP, DYP ve Fazilet Partisi'nin liderlerinin düzenlediği ortak basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. 5 lider basın toplantısında Sezer'i aday gösteren öneriyi imzaladılar.
Ecevit toplantıda yaptığı kısa açıklamada, 5 siyasi parti liderinin çok önemli bir olay için bir araya geldiklerini belirterek, "Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili başvuruyu birlikte imzalayacağız. Böyle bir olay şimdiye kadar çok partili demokratik yaşamımızda görülmemiştir. Bu demokrasi kültürünün önemli bir unsuru olan uzlaşı yolunda ne kadar büyük mesafe aldığımızı gösteriyor" dedi.
İlk imzayı atan Başbakan Ecevit, daha sonra öneriyi FP Genel Başkanı Kutan'a uzattı. Kutan öneriyi Çiller'e imzalattıktan sonra kendisi de imzaladı. Daha sonra Yılmaz ve Bahçeli de diğer liderler gibi "Hayırlı olması" dilekleriyle öneriyi imzaladılar.

Haberin Devamı

131 VEKİLİN İMZASIYLA TBMM'YE VERİLDİ

Anayasa'nın 101. maddesine göre, Cumhurbaşkanlığı için TBMM dışından bir aday gösterilmesi için en az 110 milletvekilinin önerisi gerekiyor.
Sezer'in adaylık önerisi, 131 imza ile Meclis Başkanlığı'na verildi.

ÖNERİYİ TESLİM EDENLERDEN BİRİ DE BÜLENT ARINÇ OLDU

DSP'den Aydın Tümen, MHP'den İsmail Köse, FP'den Bülent Arınç, ANAP'tan Beyhan Aslan ve DYP'den Nevzat Ercan, Sezer'in Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterilmesine ilişkin öneriyi birlikte, TBMM Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü'ne sundular.
Öneride, genel başkanların imzası dışında

Müezzinoğlundan Sezere saksı benzetmesi
DSP'den 26,
MHP'den 31,
FP'den 27,
ANAP'tan 24,
DYP'den 18
olmak üzere toplam 131 imza yer aldı.

Haberin Devamı

5 PARTİNİN DESTEĞİNE RAĞMEN 3. TURDA SEÇİLDİ

Ahmet Necdet Sezer, TBMM'de grubu bulunan 5 partinin desteğine rağmen, TBMM'de yapılan ilk iki tur oylamada seçilecek oyu alamadı.
5 Mayıs 2000 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı için TBMM'de yapılan üçüncü tur oylamada, seçilebilecek oyu sağlayarak, Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi.
TBMM'deki oylama ve adayların aldıkları oylar şöyle gerçekleşti;

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!