Çayyolu metrosu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Çayyolu metrosu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2014 10:57

Çayyolu metrosunun açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in katılımıyla gerçekleşti. Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler deneme sürüşü yaptı.

Haberin Devamı

Yapım çalışmaları 11 yılın ardından sona eren, Kızılay ile Çayyolu arasında yolcu taşıyacak olan “M2” adlı Çayyolu metrosu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in katılımıyla açıldı. Açılış konuşmasında metronun her aşamasında emeği geçenlere teşekkür eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çayyolu'ndan metroya binenlerin 25-30 dakika içinde, trafiğe takılmadan, bir engelle karşılaşmadan Kızılay'a ulaşabileceğini kaydeti. Erdoğan, hat üzerindeki 11 durağın 5'inde otoparkların bulunduğunu, özel araçların bu otoparklara bırakılarak metronun kullanılabileceğini belirtti. Ankara'da Batıkent-Sincan hattı devreye girene kadar 23,5 kilometre raylı sistemin hizmet verdiğini, Batıkent-Sincan hattı ile buna 15,5 kilometre daha eklendiğini anlatan Erdoğan, bugünkü metro ile 16,5 kilometre daha artarak, böylece Ankara'daki toplam raylı sistem uzunluğunun 55,5 kilometreye ulaştığını bildirdi. Erdoğan, Keçiören-Tandoğan hattının da eklenmesiyle raylı sistem uzunluğunun 67,5 kilometreye çıkacağını kaydetti.

Haberin Devamı

KIZILAY’DAN ESENBOĞA VE GAR’A METRO PROJESİ

"Bu projeleri sonuçladırdık diye 'tamam' demiyoruz. Yeni çalışmalar, projeler içindeyiz" diyen Erdoğan, Kızılay'dan Esenboğa Havalimanı'na 29 kilometre uzunluğunda bir metro hattı projesi ile Kızılay'dan Ankara Garı'na bir başka metro hattı üzerinde çalıştıklarını anlattı.

YAPIMINA 2003'TE BAŞLANDI

Çayyolu metrosunun yapımına 2003 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başlandı. İnşaat aşamasında yıllarca bekleyen metro için Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 30 Nisan 2011’de, “Metroları yapmak belediyelerin gücünü aşan bir iştir. Mevcut olan ekonomik imkanlarımızla metroları bizim kendimizin yapabilmesi kesinlikle mümkün değil” diyerek ‘bitiremeyeceğiz’ mesajını vermişti.

BAKANLIĞA DEVREDİLDİ

Gökçek’in ‘bitiremeceğiz’ açıklamasından yedi gün sonra 7 Mayıs 2011’de ise, Sincan ve Çayyolu metro inşaatları, düzenlenen bir törenle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredildi. Devir teslim töreni, ODTÜ Metro İstasyonu’nda yapıldı. Törene dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de katılmış, Gökçek’e işi bu aşamaya kadar getirdiği için teşekkür ederek, “Bu iş bu kadar kolay değil. Soğanın acısını yiyen değil, doğrayan bilir. Buraya kadar bu işi doğradı, getirdi. İnşallah bundan sonraki kısmını da Ulaştırma Bakanlığımız yapacak” açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

11 İSTASYONDAN OLUŞUYOR

Milli Kütüphane yanında düzenlenecek törenle hizmete girecek olan metro, Çayyolu-Necatibey istasyonu arasında bir hafta ücretsiz hizmet verecek. 16 bin 590 metre uzunluğunda ve 11 istasyonlu olan Çayyolu metrosu hattındaki yolculuğun, 25 dakika sürmesi planlanıyor. İlk durağı Kızılay Metro İstasyonu olacak hattın güzergahında “Necatibey, Milli Kütüphane, Söğütözü, MTA, ODTÜ, Bilkent, Tarım Bakanlığı-Danıştay, Beytepe, Ümitköy, Çayyolu ve Koru” istasyonları bulunuyor.
Çayyolu Metrosu ile Söğütözü’ndeki Ankaray bağlantısı ise, yılsonuna doğru hizmete girecek. Söğütözü istasyonu, metro ve Ankaray için ortak istasyon olacak. AŞTİ’ye gelen yolcular bu bağlantı ile Çayyolu yönüne metroyla gidebilecek. Tüm durakların yeraltında olduğu hattın, Eskişehir Yolu’ndaki araç yoğunluğunu azaltması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!