Başkent'te kültür sanat

Güncelleme Tarihi:

Başkentte kültür sanat
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2014 01:31

Devlet Opera ve Balesi, "Copellia" balesinin prömiyerini 15 Mart'ta gerçekleştirecek -Kurtuluş Savaşı mücadelesi, 18 Mart'ta "3 Destan"la orkestra, koro ve anlatıcıların eşliğinde sunulacak.

Haberin Devamı

Devlet Opera ve Balesi (DOB), "Copellia" balesinin prömiyerini 15 Mart'ta gerçekleştirecek. "Beyaz bale" olarak anılan romantik türün örneklerinden Coppellia'nın müzikleri Leo Delibes'e ait. Müzikleri Muammer Sun'a ait, librettosunu Turgut Özakman'ın kaleme aldığı "3 Destan"la Kurtuluş Savaşı mücadelesi üç bölüm halinde orkestra, koro ve anlatıcıların eşliğinde, 18 Mart'ta sunulacak. Devlet Tiyatroları (DT) 14, DOB ise 4 eser ve 1 konserle seyircinin karşısına çıkacak.

Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı" bugün,15 ve 19 Mart'ta izlenebilecek.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", tüm hafta seyirciyle buluşacak. Eser, Çarlık Rusyası'nın çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu" yarın, 16 ve 18 Mart'ta, Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", bugün, yarın ve 15 Mart'ta seyirciyi selamlayacak. Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti" ise 18-19 Mart'ta seyredilebilecek. Daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini konu eden oyunda, hem destan hem masal unsurlarına yer veriliyor.

Büyük Tiyatro:

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", 16 Mart'ta izlenebilecek.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri "Çalıkuşu", hafta boyunca görülebilecek.

Küçük Tiyatro:

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye" tüm hafta temsile çıkacak.

Oda Tiyatrosu:

"Kuğunun Şarkısı 'Bir Evlenme Teklifi', bugün, yarın ve 15 Mart'ta izlenebilecek. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle Aclan Büyüktürkoğlu'nun sahneye taşıdığı eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor. Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde 18-19 Mart'ta seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Stüdyo Sahne:

Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasından örnekler sunulan "Bizim Yunus", yarın ve 16 Mart'ta izlenebilecek. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor. "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle 18 Mart'ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Fredico Gorcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı "Bernarda Alba'nın Evi", bugün ve 15 Mart'ta perde açacak. 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi anlatan oyunda, Aysel Çakar Kara, Serpil Gül, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat Erbil, Şeyda Akova Balcıoğlu, Sükun Işıtan, Eda Yılmaz Yener, Ayşe Şivekar Sungur, İpek Atagün Gezener'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu sahne alıyor. 13 yaş üstü seyirci için tavsiye edilen "Jerry ve Tom", 19 Mart'ta görülebilecek.

Şinasi Sahnesi:

George Orwel'in romanından tiyatroya uyarlanan "Hayvan Çiftliği", bugün, yarın, 15-16 Mart'ta sahnelenecek. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.

Opera-Bale

Opera Sahnesi: ADOB Orkestrası "Copellia" balesiyle 15 Mart'ta prömiyer yapacak. "Beyaz bale" olarak anılan romantik türün örneklerinden Coppellia'nın müzikleri Leo Delibes'e ait. Eserin konusu Polonya'nın Galiçya sınırında geçiyor. "Yarasa" opereti, 19 Mart'ta izlenebilecek. Murat Atak'ın rejisörlüğünü üstlendiği eserin orkestra şefliğini Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen ve Sunay Muratov üstleniyor. Dekor Adnan Öngün, kostüm Nursun Ünlü imzası taşıyan eserde, koreografiyi Nilgün Bilsel Demireller yapıyor. Johann Strauss'un 3 perdelik eseri komik ögeler içeren librettosunun yanı sıra müzikleriyle de dikkat çekiyor. Esere, başkemancı Erkin Onay da eşlik ediyor. Dans tiyatrosu "BDT Töre", 17 Mart'ta görülebilecek. Müzikleri Muammer Sun'a ait, librettosunu Turgut Özakman'ın kaleme aldığı "3 Destan"la Kurtuluş Savaşı mücadelesi üç bölüm halinde orkestra, koro ve anlatıcıların eşliğinde, 18 Mart'ta sunulacak.

Operet Sahnesi: "Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi 16 Mart'ta seyredilebilecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 13 Mart'ta CSO Konser Salonu'nda saat 20.00'de şef İbrahim Yazıcı yönetiminde konser verecek. Konserde Richard Strauss'un "Güllü Şövalye 'Vals 1'", Henri Vieuxtemps'in "5.Keman Konçertosu", Turgay Erdener'in "Nereye Aşkım 'Şarkılar" adlı eserleri icra edilecek. Orkestra 14 Mart'ta CSO Konser Salonu'nda saat 20.00'de İbrahim Yazıcı şefliğinde, sanatseverlerle buluşacak. Gecede orkestraya, piyanoda Miroslav Kultyshev, soprano Selva Erdener ve kanun sanatçısı Ahmet Baran eşlik edecek.

Cermodern

"Aklımda Bir Delilik Var" adlı Gülin ve Emre Dökmeci'nin yaklaşık 20 yılda oluşturdukları çağdaş sanat koleksiyonu sergisi hafta boyunca görülebilecek. Koleksiyon, ilk başta satın alınan Fikret Mualla ve Haluk Akakçe gibi Türk sanatçılarla birlikte son 5-6 yıllık dönemde eklenen uluslararası sanatçıların da eserleriyle ulus ötesi boyutu olan koleksiyonların ilk örnekleri arasına giriyor. Serkan Demir'in "tezahür/emergence" isimli solo sergisi HUB Sanat Mekan'da sanatseverlerle buluşacak. Ağırlıklı olarak heykel formunda eserlerin olduğu sergi, 12 Nisan'a kadar görülebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!