Kaza nedeni olabilir

Güncelleme Tarihi:

Kaza nedeni olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2014 00:00

Uyku apnesinin, gündüz uykuya dalma, dikkat ve reflekslerde azalmalara neden olduğu, bunun iş ve trafik kazalarını beraberinde getirdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gündeniz Altıay, uyku apnesinin uyku sırasında solunum duraksamalarından kaynaklanan ve uyku kalitesinin bozulmasına neden olan önemli bir hastalık olduğunu söyledi.

Solunum yollarındaki tıkanıklık ya da sinir sistemindeki problem nedeniyle oluşabilecek apnenin oldukça yaygın olduğunu vurgulayan Altıay, "Bu durum, 30-60 yaş arası erkeklerde yüzde 4, kadınlarda yüzde 2 oranında görülüyor" dedi.

Altıay, risk faktörlerine bakıldığında, obezite hastalarında, kısa ve kalın boyunlularda, siyahilerde, sigara içenlerde, gece yatmadan alkol ya da ilaç kullananlarda uyku apnesinin daha sık görüldüğünü vurguladı.

"HORLAMA EN ÖNEMLİ BELİRTİLERDEN"

Altıay, uyku apnesinde hastaların en sık horlama, gündüz aşırı uyku hali ve boğulma hissiyle uyanma şikayetleri olduğunu söyledi. Uyku apnesi rahatsızlığı olan hastalarda horlamanın yaygın bir semptom olduğunu ve 40 yaş üstü erkeklerde yüzde 60 oranında görüldüğünü ifade eden Altıay, şunları anlattı:

"Genelde hasta horladığının farkında değildir ve reddeder. Kişi nadiren boğulma hissiyle uyanır ama genelde yakınları tarafından horladığı hastaya söylenir. Uyku apnesinde hasta yeterince ve derin uyku uyuyamamakta, bu nedenle gündüz uyku hali, olur olmaz yerde uykuya dalma, dikkat ve refleks azalmalarına neden olmaktadır. Bu durum da iş ve trafik kazalarını beraberinde getirmektedir. Uyku apnesi hastaları hipertansiyon, kilo alamamak ve verememek, uyku bölünmeleri, sabah baş ağrısı, unutkanlık, kişilik değişikliği ve sinirlilik, reflü, sık idrara çıkma halleriyle karşı karşıyadır. Uyku apnesi yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır."

Altıay, uyku apnesi tanısının uyku laboratuvarlarındaki çeşitli tetkikler sonucunda konulduğunu, apne tedavisinde ilaç, cihaz ya da cerrahi tedavilerin uygulanabildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!