HSYK'dan 13. Ağır Ceza'ya yanıt

Güncelleme Tarihi:

HSYKdan 13. Ağır Cezaya yanıt
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2014 14:16

Ergenekon sanıklarının tahliye taleplerini reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu'' iddia etti. Mahkemenin yetki gaspı yaptığını belirten HSYK ise ''Mahkeme kurma-kaldırma yetkisi TBMM'dedir'' şeklinde açıklama yaptı.

Haberin Devamı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Veli Küçük, Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Sedat Peker, Mustafa Levent Göktaş'ın da aralarında olduğu Ergenekon davası sanığı 35 kişinin tahliye taleplerini reddetti.

HSYKdan 13. Ağır Cezaya yanıt
Ergenekon'da tahliye talebine ret

MAHKEME BAŞKANI: ÖYM'LERİN KALDIRILMASI ANAYASAYA AYKIRI

13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti.

Özese, mahkemenin bu konu ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu söyledi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN DE JET YANIT
Anayasa Mahkemesi'nden yapılan açıklamada da ''13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden bize ulaşan herhangi bir başvuru yok'' dendi.

HSYKdan 13. Ağır Cezaya yanıt
Tuncay Özkan'a var Sedat Peker'e yok

HSYK: MAHKEME YETKİ GASPI YAPTI

HSYKdan 13. Ağır Cezaya yanıt
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin açıklamasına jet hızıyla yanıt veren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), ''Mahkeme kurma-kaldırma yetkisi TBMM'dedir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi yetki gaspı yaptı'' yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

3 İDDİA, 3 YALANLAMA...

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "TBMM'nin Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırması Anayasa'ya aykırı" iddiasına yanıt HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur'dan geldi. Okur, yaptığı açıklamada, "Mahkemeleri Meclis kurar ve kapatır" diyerek 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iddialarını yalanladı.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ortaya attığı iddialar ve HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur'un yanıtları şöyle;

* 13. AĞIR CEZA'NIN İDDİASI: TBMM'nin ÖYM'leri kaldırma yetkisi yok
* HSYK'NIN YANITI: Mahkeme kurma ve kapatma yetkisi TBMM'nindir. Anayasa'nın 142. maddesi mahkemelerin kurulması kararını kanuna bırakır. Hukukta, usülde paralellik diye bir ilke vardır. Bu ilke, burada da geçerlidir. Daha önce de 5190 sayılı yasayla Devlet Güvenlik Mahkemeleri kapatılmıştı. Neden o zaman böyle bir tartışma olmadı? O zaman da DGM'ler yasayla kapatılmıştı.
HSYK'nın mahkemelere ilişkin yetkileri ise şöyledir;
- Kurulan bir mahkemenin faaliyete geçmesine karar verebilir;
- Geçici olarak bir mahkemenin faaliyetlerini dondurabilir.
- Ancak, bir mahkemenin kapatılmasına karar veremez. Mahkemeler ancak kanun yoluyla kapatılır.

Haberin Devamı

* 13. AĞIR CEZANIN İDDİASI: Davaya bakma yetkisi, hala bizde
* HSYK'NIN YANITI: Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasa Cumhurbaşkanının da onayından geçerek yürürlüğe girmiştir. Artık 13. Ağır ceza mahkemesi diye bir mahkeme kalmamıştır. Sanıkların tahliyeleri konusu, kovuşturmaya ilişkin bir işlemdir. Bu mahkemenin de böyle bir işlem yapma yetkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla kararı geçersizdir.

* 13. AĞIR CEZANIN İDDİASI: Anayasa Mahkemesi'ne ÖYM'leri kaldıran kanunun iptali için başvurduk.
* HSYK'NIN YANITI: Bir Mahkeme bir kanunun iptalini isteyemez. Kanun iptal isteme yetkisi milletvekillerine ve Cumhurbaşkanı'na aittir. Bir mahkeme ancak, elindeki davayı Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir. Benim görüşüm, Anayasa Mahkemesi'nin de bu başvuruyu "kabul edilebilir bulmayacağı," ilk incelemede geri çevireceği yönündedir. Ancak velev ki Anayasa Mahkemesi 13. Ağır Ceza'nın yasaya ilişkin iptal işlemini "kabul edilebilir" bulsun; Yine de mahkemenin böyle bir talepte bulundum diye, sanıkların tahliye taleplerini reddetme yetkisi yoktur.

HSYKdan 13. Ağır Cezaya yanıt
Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker'e tahliye

HSYKdan 13. Ağır Cezaya yanıt
Mahkeme kararındaki şok ayrıntı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!