Ekşi Sözlük'ün kurucusu: Türkiye’de kalmak enayilik

Güncelleme Tarihi:

Ekşi Sözlükün kurucusu: Türkiye’de kalmak enayilik
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2014 11:12

“Kutsal bilgi kaynağı” sloganıyla yola çıkan online sözlük platformu Ekşi Sözlük, yeni internet yasası nedeniyle yurt dışına çıkma kararı aldı. Sitenin kurucusu Sedat Kapanoğlu, “Türkiye’de devam etmek enayilik” diyor.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Alper Cem Kefal, İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından yayımlanan Dinamik Gazete için Ekşi Sözlük’ün kurucusu Sedat Kapanoğlu (namı diğer ssg) ile bir araya gelip, geleceği konuştu.

Kapanoğlu, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun”la ilgili şunları söyledi: “İnterneti ele alan hiçbir kanun yoktu. Bir kanunun olması gerekiyordu. Ancak, bu kanunda bir çok olumsuzluk var. Mesela bir mecraya katkıda bulunan kullanıcının yazdıklarının mecrayı bağlamıyor olması internete özel bir düzenleme ve çok önemli. Basın Yayın Kanunu’nda böyle bir şey yok. İlla her yazılandan sorumlu bir müdür oluyor. Bu ayrımı 5651 getirdi. Aynı şekilde mahkemeye gitmeden önce siteye şikâyet iletme zorunluluğunu da getiren 5651. Öte yandan pek çok olumsuz kısmı da var. Mesela bir ihtisas mahkemesi öngörmediğinden internet konusundaki en bilgisiz hâkim ve savcı bile bu davaları üstlenebiliyor. Bu da kişilik haklarını ihlal edebilecek sonuçlara yol açabiliyor. Mesela bir savcı hiç suç işlememiş olsa bile birini ifadeye çağırabiliyor ve o kişinin kimliğini açık edebiliyor.

Haberin Devamı

DEVLET KARAR VERİYOR

Aynı şekilde ‘kategorik suçlar’ altında, tamamen muğlak kriterlerle 10 binlerce sitenin mahkeme kararı olmadan kapatılmasına izin veriyor. Bu uygulamalar hataya da çok müsait olduğundan mağduriyetin boyutları çok ciddi olabiliyor. Örneğin yakın zamanda tek bir web sayfasına uygulanan IP engelleme yüzünden aynı IP’den hizmet veren tüm Google hizmetleri de çalışmaz hale gelmişti. Güvenli internet denen düzenleme de çocukların hangi siteye girebileceğine ebeveyn yerine devletin karar vermesini öngörüyor ki bu da çok tehlikeli.”

ÇİN VE İRAN GİBİ

Gerçek hayatta olduğu gibi internette de düzenlemeler olmalı. Fakat, hukuki düzenlemeler, temel hak ve özgürlüklerin önüne geçmemeli. Yeni internet yasası sonrası Ekşi Sözlük’ü yurtdışına taşımayı planlıyoruz. Türkiye’de böyle bir mecrayı devam ettirmek bayağı enayiliğe dönüşüyor artık. Yeni yasayla, dalga geçip, ‘Yok artık öyle de olmaz’ dediğimiz Çin, İran gibi ülkelerin denetim alt yapısına kavuştuk. PRISM adındaki gizli istihbarat skandalıyla sarsılan ABD’de bile bu tarz bir sistem yok.

Haberin Devamı

SAKINCALILAR AYIKLANIYOR

Ekşi Sözlük olarak oto-sansür uyguladığımız oluyor. Zira en başta hali hazırdaki 5651 gereği mecraların, içeriği hukuken denetim yükümlülüğü var. Bunun haricinde mecraya tebligat zorunluluğu olmadığından hiç haberimiz olmadan ceza görme ihtimali de var. Bu yüzden ekibimiz içeriği ve şikayetleri sürekli olarak denetliyor ve sakıncalı gördükleri içerikleri çıkarıyorlar.”

Zarfı açıp içine bakacaklar

Yeni yasa öncelikle fikir ifade özgürlüğünü ihlal ediliyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) hiçbir mahkeme kararı olmadan sizin ürettiğiniz içeriğe erişimi engelleyebiliyor. İçeriğinizi savunmak istiyorsanız mahkeme yolundan gitmeniz gerekiyor. Bu doğrudan bir sansür mekanizması. İkinci olarak da yeni getirilen “URL tabanlı erişim engel leme” yöntemi. Bu yöntemin uygulanabilmesinin tek yolu, internet bağlantısının içeriğini inceleyen cihazlar kullanmak. Haliyle tüm internet trafiğinizi bir tane dinleme cihazının içerisinden geçiriyor oluyorsunuz. Bu her türlü istismara açık bir yapı. Eski yasada engelleme sadece zarf üzerindeki adres etiketinden yapılıyordu. Şimdi zarfı açıp içindekine de bakacaklar.

Haberin Devamı

Cehalet üzüyor

Beni karalama kampanyaları üzmüyor. Sadece bu kadar basit, mantıksız, dayanaksız karalamalara bile kanabilen, kolayca kandırılabilen ve gaza gelip ölümle bile tehdit edebilen insanlarımız olduğunu fark ettiğimde üzülüyorum. Cehaletin yol açtığı vicdansızlıktan daha üzücü bir şey yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!