Sırlar dört pasaportta

Güncelleme Tarihi:

Sırlar dört pasaportta
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2014 01:04

Güney Çin Denizi’nde kaybolan 227 yolculu uçağının gizemi 40 gemi ve 22 uçakla yapılan aramalara rağmen çözülemedi.

Haberin Devamı

Uçağa ait olabilecek parçalar bulundu. Yolcu listesindeki çalıntı pasaportlu sayısı 4’e çıkınca terör kuşkusu arttı.

Malezya’dan Çin’in başkenti Pekin’e gitmek üzere havalandıktan sonra 10 bin metrenin üzerinde seyrederken ortadan kaybolan, 227 yolcu ve 12 mürettebatlı Malezya Hava Yolları’na ait Boeing 777 tipi uçağının bulunması için geniş kapsamlı arama çalışmalarına rağmen gizem hala çözülemedi. ABD donanmasına ait güdümlü füze destroyeri USS Pinckney dahil dokuz farklı ülkeden 40 gemi, 22 uçak arama çalışmalarına devam ediyor. Vietnamlı yetkililer, ülkenin güneyindeki Tho Chu adasına 80 kilometre uzaklıkta kayıp uçağın enkazına ait olduğu sanılan kuyruk parçaları ve kabin kapısını bulduklarını bildirdi. Ancak bunun kaybolan uçağa ait olup olmadığı bilinmiyor. Ancak Malezya Hava Kuvvetleri Komutanı Rodzali Davud ise, askeri radar görüntülerinin uçağın ortadan kaybolmadan önce rotasından saparak geri dönüş için manevra yapmış olabileceğine işaret ettiğini açıkladı. Bu durumda bulunan parçaların Malezya uçağına ait olması ihtimali güçleniyor.

Yan yana uçmuşlar

Uçağın kimseye haber vermeden geri dönüş manevrası yapması terör kuşkularını artırıyor. Kuşkuları güçlendiren bir diğer gelişme, uçakta dört kişinin çalıntı pasaportlarla uçtuğunun tespit edilmesi. Önceki gün çalıntı olduğu tespit edilen iki pasaportu kullananların biletlerini Tayland’dan beraber aldığı ve yan yana uçtuğu kesinlik kazandı. İtalyan Maraldi ve Avusturyalı Christian Kozel adına Tayland’dan alınan ve Baht ile ödenen biletlerin kalkış havaalanı Kuala Lumpur. İkili buradan Pekin’e oradan da Amsterdam’a uçuyor. Daha sonra İtalyan pasaportlu yolcu Kopenhag’a, Avusturyalı ise Frankfurt’a devam ediyor.
Malezya Ulaştırma Bakanlığı dün iki pasaportun daha “şüpheli olduğunu” açıkladı. Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin, “Bütün isimler bende var ama bu bilgi şimdilik sadece istihbarat kuruluşlarıyla paylaşılmış durumda, her türlü olasılık değerlendiriliyor” dedi. Hüseyin ayrıca, 5 biletli yolcunun uçağa binmediğinin ve bu yolcuların bagajlarının da uçaktan indirildiğinin tespit edildiğini söyledi. Ancak ne Malezyalı yetkililer ne uluslararası istihbarat kuruluşları çalıntı pasaportlarla uçağın kaybolması arasında doğrudan bağlantı olduğunu dile getiriyor.


Uçak güvenilirdi

Haberin Devamı

153’ü Çinli, 227 yolcu taşıyan uçağın denize çakıldığı kesinleşirse, kaza 2001’den beri dünyada yaşanan en ölümcül uçak kazası olacak.
Havacılık uzmanları, Boeing 777 gibi bir uçağın söz konusu şartlar altında düşmesinin son derece olağandışı olduğuna dikkat çekiyor. Boeing 777, iki dev motoru sayesinde 16 saate varan uzaklığa uçabilen şirketin gözde modelleri arasında.
Mohan Ranganathan isimli havacılık yetkilisi, herhangi bir probleme dair belirti göstermeden uçakla irtibatın kesilmesinin “çok nadir görüldüğünü” söyleyerek “Boeing 777 çok güvenli bir uçaktır. Şaşkınım” dedi. Terör eylemi dışında diğer olasılıklar, kabin patlaması, yoğun türbülans, pilot hatası, intihar. Bu uçuş sırasında hava koşullarının iyi olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Malezya Başbakanı Necip Rezak, terör şüphesiyle ilgili “Tüm olasılıkları değerlendiriyoruz ancak kesin bir açıklama yapmak için henüz çok erken” dedi.

UÇAKTAKİ yolcuların yakınlarından bazıları mucize beklerken, bazıları şimdiden kendilerini en kötü habere alıştırdı. Gözü yaşlı yolcular, yetkililerin yetersiz bilgi vermesinden de yakınıyor. Kayınbiraderi uçakta olan orta yaşlı bir kadın, Pekin havaalanında yaptığı açıklamada “Havayolu şirketini anlamıyorum. İlk yapmaları gereken bizle irtibat kurmak olmalıydı. Hiçbir bilgiye sahip değilim. Çok endişeliyim” dedi. Bir yolcu yakını da havayolu şirketini eleştirerek “Bize köpek gibi davranıyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Pasaportunun çalındığını söyleyen İtalyan Lui Maraldi (27) dün kameralar karşısında yeni pasaportuyla poz verdi.


Sırlar dört pasaportta

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!