Diplomasi tükenmek üzere

Güncelleme Tarihi:

Diplomasi tükenmek üzere
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2014 01:04

UKRAYNA’da Batı yanlılarının yönetimi ele geçirmesine Kırım’a asker gönderme kararıyla yanıt veren Rusya’ya ABD’den ültimatom gibi mesaj geldi.

Haberin Devamı

Günlerdir süren diplomatik çabaların çözümsüz kalması üzerine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry önceki gün telefonla aradığı Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a “Rusya’nın Kırım’da attığı adımlar nedeniyle krizin diplomatik yoldan çözüm şansı tükenmeye başladı” dedi.

‘RUSYA SAVAŞA HAZIRLANIYOR’

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, bu hafta ABD’ye gideceğini belirterek “Ukrayna bir karış toprağını Rusya’ya vermeyecek” dedi. Kiev’deki Ukrayna Askeri Politikalar Araştırma Merkezi Başkanı Dmitriy Timçuk ise, Rusya’nın Kırım’da büyük bir savaşa hazırlandığı iddiasını ortaya attı. Timçuk, Moskova’nın Kırım’a “Grad füze sistemleri” aktarmayı planladığını öne sürdü.

KIRIM’DA REFERANDUM GERGİNLİĞİ

Referandum öncesi tansiyonun giderek yükseldiği Kırım’da, Rus askerlerinin önceki gece Ukrayna ordusuna ait bir sınır bölgesini kuşattığı ve 30 askerin içeride mahsur kaldığı belirtildi. Kırım’ın birçok kentinde ise dün Rusya yanlıları ve karşıtları gösteriler düzenledi. Rus donanmasının bulunduğu Sivastopol kentinde, Ukraynalı şair Taras Şevçenko’nun 200’üncü doğum günü nedeniyle eylem yapan göstericiler ile Rusya yanlıları arasında çatışma çıktı. Kırım’ın başkenti Simferopol’de ise Rusya yanlıları ile karşıtları iki ayrı gösteri düzenledi.

Haberin Devamı

Simferopol’deki Lenin Meydanı’nda bir araya gelen Rus kökenli Ukraynalılar, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması lehine sloganlar attı. Kiev destekçileri ise, Rusya lideri Vladimir Putin’i Adolf Hitler kılığında gösteren resimler taşıdı.

Erdoğan-Merkel ortak görüş: Kırım’da referandum sakıncalı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel telefonla görüşerek Kırım’da 16 Mart’ta yapılacak referandumun hukuka aykırı ve sakıncalı olduğu konusunda mutabık kaldı. Önceki gün akşam gerçekleşen görüşmede, iki lider Ukrayna’da ve özellikle Kırım’daki olayların son derece kaygı verici olduğu görüşünü paylaştı. ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!