Şipşak darbe

Güncelleme Tarihi:

Şipşak darbe
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2014 02:15

TOKİ’nin feshettiği proje sayısı hızlı şirketlerle patladı.

Haberin Devamı

TOPLU Konut İdaresi’nin (TOKİ) ihalelerine katılan hızlı şirketlerinin ‘hızlı havlu attığı’ ortaya çıktı. TOKİ’nin ihalelerine katılan bazı firmaların sadece 30 dakika içinde ihale dosyasını alıp okuduğu, teklif için aranılan nitelikleri değerlendirdiği, piyasa araştırması yapıp maliyet çıkardığı ve teklif verdiği ortaya çıktı. Ancak söz konusu “hızlı firmalar” nedeniyle TOKİ’nin feshettiği veya eksik devraldığı proje sayısında da hızlı bir artış oldu. Toplu Konut İdaresinin son yıllarda feshettiği ve namı hesabına (eksik bırakılan bölümleri başka firmaya yaptırılan) yapılan işlerin sayısında artış dikkat çekiyor. Sayıştay’ın yaptığı tespite göre namı hesabına yapılan iş sayısı 148’e yükselirken, fesih edilen işlerin sayısı da 134’e çıktı. Sayıştay’a göre bu durumun nedenlerinden biri de, ihaleye teklif veren yüklenici firmaların ihale saatine çok yakın bir saatte ihale dosyalarını almaları ve yeterli inceleme ve değerlendirme yakmaksızın ihaleye teklif vermeleri.

YARIM SAATTE BİTİYOR

Tespitlere göre, bu tür ihalelerin bazılarında ihale saatinden yarım saat önce ihale dosyası alan firmalar 30 dakika içinde dosyayı okuyup teklifini veriyor. Bazı ihalelerde de bu süre 3-4 saate kadar çıkabiliyor. Ancak bu tür hızlı şirketlerin yarıştığı ihalelerin sonrasında fesih veya namı hesabına iş tamamlama süreçleri devreye girmek zorunda kalıyor.

Haberin Devamı

Görülmesini sağlayın

Sayıştay da, sonrasında birçok soruna neden olan bu ‘hızlı firmalar’ için bir çözüm bulmasını istedi. Sayıştay ihalenin gerçekci ve yapılabilir bir teklif verilebilmesi için proje alanının yerinde görülmesi, bölgesel malzeme ve işçilik giderlerinin araştırılması ve bir maliyet çalışması yapılmasının gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!