Sanatçılardan ağaç nöbeti

Güncelleme Tarihi:

Sanatçılardan ağaç nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2014 21:25

Devlet Tiyatroları’nın, İrfan Şahinbaş Atölyesi’ni de içinde bulunduran Ankara Macunköy’deki tesisinde yer alan 40’a yakın ağaç, önceki gece yarısı özel bir firmaya ait dozerler tarafından kesildi. Haberi alan tiyatro sanatçıları tesise giderek, ağaçların başında nöbet tutmaya başladılar.

Haberin Devamı

DEVLET Tiyatroları İrfan Şahinbaş Atölyesi’nin olduğu Ankara Macunköy’deki tesiste yer alan 40’a yakın ağacın, önceki gece yarısı kesildi. Tesislere giderek ağaç nöbeti tutmaya başlayan tiyatrocular, “Hükümetin Gezi Parkı, Phaselis, Atatürk Orman Çiftliği, 3. köprü inşaatı ve Hevsel Bahçeleri alanlarında uyguladığı rant yanlısı,
doğa ve kültür karşıtı politikası, bu alanda da yıkıma yol açmakta, ağzı salya ile bekleyen, gözünü para hırsı bürümüş çevreleri cesaretlendirmektedir” dedi. Sanatçılar, 2005 yılında arazinin 4 bin 250 metrekarelik kısmının Milli Emlak tarafından bir firmaya satıldığını, açılan davaya rağmen inşaata başlandığını ve ağaçların kesildiğini iddia ettiler. Bine yakın ağacın daha kesileceğini ileri süren sanatçılar, önceki günden itibaren arazide nöbet tutuyorlar. İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nin de içinde bulunan arazinin 60 yıldır Devlet Tiyatroları (DT) bünyesinde olduğunun altını çizen tiyatro sanatçıları şu açıklamayı yaptılar:

Haberin Devamı

CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT ETTİLER

“Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün kullandığı, içinde dekor ve kostüm tasarımlarının yapıldığı, oyunlardaki malzemelerin üretim ve depolama işlerinin yürütüldüğü Macunköy Tesisi, geç saatlerde saldırıya uğramıştır. Özel bir firmaya ait dozerler güvenlik görevlilerinin can güvenliğini tehdit ederek, tüm engellemelere rağmen yıkıma başladı.”
Yıkıma karşı nöbetteyİz
“Bu ülkenin Başbakanı’nın Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan Başbakanlık Konutu inşaatı hakkında, yürütmeyi durdurma kararına rağmen, ‘Sıkıysa yıksınlar’ deyişi,
her türlü kanunsuz uygulamanın önünü açmaktadır. Tiyatroların ve sanat kurumlarının kapatılması için yasalaştırılmaya çalışılan TÜSAK (Türkiye Sanat Kurumu) tasarısının gündeme geldiği bu günlerde böyle usulsüz bir girişim oldukça manidardır. Bu yasadışı yıkımın, bu doğa ve kültür cinayetinin derhal durdurulmasını, 60 yıldır zilliyeti DT’de bulunan arazinin kullanım amacına uygun şekilde değerlendirilmesini istiyoruz. AVM’lerin, sanayi sitelerinin ve TOKİ’lerin arasına sıkışan bu kültürel doğa adacığına yönelen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Yıkıma karşı nöbetteyiz.”
Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası Ankara Şube Temsilcisi Murat Çidamlı da, “Bugün yaşanan trajedinin olacağını günler öncesinden yetkili bütün kurumlara ilettik. Davası devam ettiği halde, emniyet yetkililerinin gözü önünde, özel güvenlik elemanlarımızın ördüğü etten duvarın üzerine dozer sürerek ağaçları katlettiler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!