İzmirlilerin projeleri

Güncelleme Tarihi:

İzmirlilerin projeleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2014 01:25

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2014-2019 arasındaki stratejileri, politikaları ve projelerini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, “İzmirlinin İzmir’i” başlığı altında açıkladı.

Haberin Devamı

30 Mart yerel seçimi öncesi Türkiye’nin derin bir demokrasi ve güven krizi içine girdiğini belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Hakimler, savcılar, emniyet müdürleri bir yerlere sürüldü. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ayaklar altına alındı. Seçimlere iç karartıcı bir tabloda yürüyoruz. Dayatmalara ve ben yaptım oldulara karşı mücadele etmemiz, dik durmamız, direnmemiz gerekiyor. İşte bu nedenle 30 mart yerel seçimleri alelade bir seçim değildir. Burada en kritik görevlerinde birisi İzmirlilere düşmektedir.

Çok önemli mesaj

Çünkü İzmir cumhuriyetin, aydınlığın, özgürlüğün kentidir. İzmir her ayağa kalktığında ülkenin geleceği açısından çok önemli adımlar atılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşu, kuruluşu bu kentten başlamıştır. Atatürk’ün deyişiyle ‘İzmir’in güzel insanlarını’ 30 mart seçimlerinde Türkiye’ye çok önemli bir mesaj daha vereceğine yürekten inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Deniz Sipahi yazıyor... "Özetin özeti"

Banu Şen yazıyor... "İzmirli'liğimden vurdu"

120 dakika popülizmdir

Büyükşehir Belediyesi’nin İzmirlilerle çalışarak kenti kalkındırdığını, 10 yılda yatırım tutarını 12 kat büyüttüklerini belirten Kocaoğlu “Hükümetin yatırım tutarından daha fazlasını gerçekleştirdik. İzmir Türkiye ekonomisinden tam 2,5 kat fazla büyüdü. Gösterişli göz boyayan projeler yerine vatandaşa dokunan işler yaptık. Örneğin 90 dakika sınırsız ulaşım uygulamasıyla en ucuz ulaşımı sağladık. 120 dakikaya çıkarılacağı söylemi bugünlerde konuşuluyor. Bugüne kadar AKP iktidarı tarafından yönetilen hiçbir belediyede 30 dakika, 15 dakika bile aktarma sistemi yokken tek biletle gidiş söz konusu değilken, 90 dakikanın 120 dakikaya çıkarılmasını popülist yaklaşım olarak değerlendirmenizi talep ediyorum. Ardahan, Tunceli, Bayburt nüfusundan daha fazla kişiye haftada 2 litre süt dağıttık. Üreticiye alım destiği işçiye iş güvencesi, dar gelirliye sağlık hizmeti verdik. Ucuz ve sağlıklı ekmekle sofralara katkı sağladık. Çevre yatırımlarına Türkiye şampiyonu olduk” dedi.

Kağıt üzerinde kalmaz

Yeni dönemde yine gerçekçi, ayakları yere basan, İzmirlilere dokunan, kenti büyütecek işler yapmak istediklerini açıklayan Kocaoğlu, “Masa başında hazırlanmış, İzmir gerçeklerinde kopuk, kağıt üzerinde kalacak projeler bizim işimiz değil. Ulaşım master planlarında olmayan, kentin tartışmadığı, bilimin rehber olarak kullanılmadığı, ben yaptım oldu projeleri bizim işimiz değildir” dedi

Haberin Devamı

Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik amaçları, hedefleri, politikasını “Yaşam biçimini koruyarak yaşam kalitesini geliştiren kent”, “dünya ekonomisindeki yerini geliştiren kent”, “birlikte yaşam kültürünü geliştiren kent”, “sürdürülebilir bir kentsel gelişme” ve “katılımcı, demokratik bir yerel yönetim” olarak 5 ana başlıkta açıkladı.

İzmirlilerin projeleri

İddialı örnekler

KÖRFEZ’DE YÜZECEĞİZ: “Var gücümüzle bu hedef için çalışıyoruz. 9 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile çalışmamız sonucu proje ortaya çıktı. İki ayaklı projenin ilkini TCDD, Yenikale’den Liman’a kadar gemi yaklaşma yolu açarak yapacak.. Bu yapıldığında üçüncü nesil gemilerin limana gelmesi, kapasitenin 3 kat artması sağlanacak. Ekonomiye canlılık getirecek. Bizse Bostanlı iskelesinden Tuzla açıklarına kadar 250 metre genişliğinde 8 metre derinliğinde 13,5 kilometre uzunluğunda bir kanal açarak, güneyden gelen akıntı suyunu sığlaşmış olan kuzeyden sirkülasyon yapmasını sağlayacağız. Bu suyun kalitesinin artmasını ve yüzülebilir hale gelmesini, deniz ürünlerinin artmasını sağlayacaktır. Proje bitti ama uzunca süredir ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onayı beklemekteyiz.

Haberin Devamı

Turizm için kazanım

DOĞAL YAŞAM ADASI: “Tuzla açıklarında körfezde çıkan çamurla göçmen kuşlar için doğal yaşam adası oluşturulacak. Yaratıcı peyzajla turizme kazandırılacak.

İZMİR DENİZ PROJESİ: “Körfezin İzmirlinin yaşamında daha fazla yer tutması için 100 İzmirli veya İzmirle ilişkisi olan mimar ve tasarımcı tarafından özel olarak kıyı tasarlandı. Kıyı kullanımının değeri yükseltilecek. Üçkuyular-Mavişehir arası 40 kilometrelik sahilde gezinti yolu, bisiklet yolu, kafeler, servis birimleri, çocuk oyun alanları, spor alanları ve özel peyzajlarla düzenleme yapılacak. 16 Mart’ta Heykel ile Konak arası açılacak. Konak Pier ile Karataş iskelesi arası çalışmalar sürüyor. Bayraklı, Göztepe, Üçkuyular ve Mavişehir’de yeni vapur iskeleleri yapılacak. Ayrıca Göztepe, Karataş, Alaybey ve Bostanlı’da semt marinaleri oluşturulacak.”

Haberin Devamı

İzmirlilerin projeleri

Göztepe 25 Mart’ta

Kocaoğlu, ulaşımla ilgili yeni projeleri öncesi önce İzmir Metrosu’nun Göztepe İstasyonu’nun 25 Mart’ta hizmete gireceğini açıkladı. Üçkuyular’a kadar olan kesimde ise nisan ayında test sürüşlerinin başlayacağını belirten Kocaoğlu, yeni metro, tramvay, monoray ve banliyö hatlarıyla, mevcut raylı sistem ağını 96’dan 342 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Başkan Kocaoğlu’nun açıklamasına göre Fahrettin Altay-Narlıdere İstahkam metro hattı (8,5 km), Narlıdere İstihkam-Urla İYTE (30 km), Üçyol-Buca Tınaztepe Kampüsü (9,5), Halkapınar-Otogar metro hattı (4,5 km) Ege Üniversitesi-Evka 3 Metro hattı 1 kilometre derin tünelle Bornova merkezini bağlanacak.

Haberin Devamı

Ulaşımda önemli adımlar

İZBAN hattı kuzeyde Bergama’ya (52 km), güneyde Selçuk’a (56 km) uzayacak. Tramvay hatları ise Fahrettin Altay-Halkapınar (Konak tramvayı 13 km), Alaybey-Mavişehir (Karşıyaka tramvayı 9,7 km), Bornova Merkez-Bayraklı Adliye (Bornova tramvayı 4,5km), Şirinyer-Tınaztepe (4,9 km), Fevzipaşa Bulvarı-Yenişehir Hastaneler-Fatih Caddesi-Halkapınar Aktarma Merkezi (5,5 km), Alsancak TMO siloları ile Cumhuriyet Meydanı arasında, Kordon’da tek hat üzerinden ring seferi yapan nostaljik tramvay (Kordon tramvayı 2,2 km) olacak.

Deniz ulaşımının toplam ulaşım içindeki payını yeni 15 vapur ve 3 arabalı vapurla toplam ulaşımda 3 kat artıracaklarını belirten Kocaoğlu, yeni vapur iskeleleri kurulacağını, dış körfeze de sefer başlatacaklarını açıkladı. Elektrikli otobüslerin de kademeli olarak filoya katılacağını belirten Kocaoğlu, ulaşımda önemli adımlar atacaklarını söyledi.

İzmirlilerin projeleri

Alsancak Tüneli sürprizi

Kocaoğlu, kent genelinde 63 karayolu alt ve üst geçiti yapılacağını açıkladı. Bunlarda en önemlisini ise kent merkezinde trafiğin en çok sıkıştığı Vahap Özaltay Meydanı’nda olacağını belirten Kocaoğlu, “Talatpaşa, Şair Eşref ve Ziya Gökalp Bulvarı’nın kesiştiği Vahap Özaltay Meydanı ile Havagazı Fabrikası arasındaki güzergahta, 2 gidiş geliş olacak şekilde aç kapa tünel çalışması yapılacak. Böylece kentin en sorunlu kavşak ve güzergahına çözüm bulunacak. Üzerinden sadece tramvayın geçeceği bir yaya bölgesi olacak” dedi. Ulaşımda yeni yollara açarak alternatifleri artıracaklarını, Homeros Bulvarını otogar, çevre yoluna bağlayacaklarını açıklayan Kocaoğlu, Bornova’da Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’ni Altınyol ve Manisa yoluna bağlayacaklarını belirtti.

Otoparklar katlanacak

Kent içinde yeni tam otomatik ve yer altı otoparkları oluşturacaklarını ve kapasitenin 2 katına çıkartılacağını belirten Kocaoğlu, atıkların son teknoloji bertaraf edilip enerjiye dönüştürülmesi ve ham madde olarak değerlendirilmesi projesinin yer aramadaki çeşitli problemler, siyasete kurban edilmesi nedeniyle mesafe alamadıkları tek çevre yatırımı olduğunu söyledi. ÇED süreci sonrası en kısa zamana evsel atıkları dönüştürüp hem enerji elde edeceklerini, hem de kente ükeye kazandıracaklarını belirten Kocaoğlu, bu tesis için kaynak değil izin istediklerini dile getirdi.

Tiyatro ve orkestra

Kocaoğlu, Mavişehir’de mimarisi ile kentin yeni sembolü olmaya aday Türkiye’de ilk olarak projelendirilen opera binasının temelini 2014’te atacaklarını açıkladı, ayrıca tiyatro ve müzikle özgürce buluşulması için Şehir Tiyatroları ve Filarmoni Orkestrası kuracaklarını da vaat etti. Kocaoğlu tarihsel mirası kent kimliğinin parçası kılmak için, İzmirlilerin belleğini güçlendirecek ve turizme katkı verecek projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Kocaoğlu, “Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışmış Antik Roma Tiyatrosu gün ışığına çıkarılacak. Kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Kale’nin sur duvarları restorasyonu bu yıl içide bitecek. Bölgede Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi kurulacak. Namazgah hamama restore edilecek” diye konuştu.

Kale’ye teleferik

Kocaoğlu, Sümerbank Basma Fabrikası’nın olduğu yerde İzmir’e yakışır bir müze yapılmasın planladıklarını, Kültürpark fuar hollerini kongre ve sergi sarayına dönüştüreceklerini söyledi. Ayrıca Kültürpark’tan Kadifekale’ye teleferik yapacaklarını açıklayan Kocaoğlu, ”Kongreye fuara gelen insanların Kadifekale’ye teleferikle çıkmasını sağlayacağız” dedi.

Kocaoğlu, İnciraltı’nda sağlık kampüsü oluşturmak istediklerini, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planında alanın tam ortasına çok büyük AVM yer aldığını belirtti, “İşte bu AVM zihniyeti İzmirlileri, bizi bu işten vazgeçme aşamasına getirdi. Sağlık merkezinin ortasına olur mu? Bölgede yolun karşısında trafik mevcut AVM’ler nedeniyle zaten kitleniyor” dedi.

Kocaoğlu, ‘Süt kuzusu’ projesi kapsamında 120 bin dar gelirli ailenin yaşadığı haneye 0-5 yaş arası çocukları için her hafta 2 litre süt dağıttıklarını, sayıyı 250 bine çıkarmak istediklerini belirtti.

Yerel demokrasi için

Kocaoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu projeler rant değil yaşam kalitesi üreten projelerdir. Yaşam kalitesini kamu malı olarak üretmekte, tüm toplumu kapsamaktadır. Kente dışarıdan empoze edilmemekte, şeffaf olarak geliştirmektedir. Hepsi yerel demokrasi projesidir. Özetle bu projeler İzmirlilerin projesidir.”

Kocaoğlu, konuşmasını ardından CHP İl Başkanı Ali Engin ve ilçe belediye başkan adaylarını sahneye tek tek davet edip tanıttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!