'Rüyamda maliyecileri görüyorum'

Güncelleme Tarihi:

Rüyamda maliyecileri görüyorum
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2014 09:33

Hürriyet gazetesi Şükrü Kızılot vatandaşlardan gelen soruları yanıtlıyor...

Haberin Devamı

SORU: Dükkânımı kiraya verdiğim şirket, kira sözleşmesinde devir yasağı olmasına rağmen, dükkânı başka bir şirkete kiraya vermiş. Gittim, çalışanlar aynı ama şirketin adı farklı. Alacaklılar geldiğinde, “O şirket buradan ayrıldı. Biz kiraladık” diyorlarmış.
Benim kirayı da iki aydır ödemiyorlar. “İcra, mahkeme, temyiz derken bir yıl geçer” diye konuşuyorlarmış. Bu kiracıyı, iki ay içinde nasıl çıkartabilirim? İbrahim YILMAZ - Ankara

YANIT: Bırakın iki ayı, iki gün yani 48 saat içerisinde bile çıkartabilirsiniz. Bunun için; dükkân bulunduğunuz yerin merkez ilçesindeyse valiliğe, diğer ilçelerde ise kaymakamlığa başvurulması gerekiyor. 3091 sayılı Kanuna göre, yeni şirket “fuzuli işgal eden” oluyor. Başvuru dilekçenize; kira sözleşmesini, tapu bilgilerini ve işgal eden şirketin bilgilerini yazmanız gerekiyor. Durumun tespitinden itibaren, işgal eden şirkete dükkanı boşaltması için 48 saat süre verilir.

Haberin Devamı

KİRA NEDENİYLE KÖTÜ RÜYALAR GÖRÜYORUM

SORU: Üç yıldır konut kira geliri elde ediyorum ama Maliye’ye bildirmedim. Son zamanlarda rüyalarımda maliyecileri görüyorum. Evime, banka hesabıma, arabama hacizler, hapis vs. ter içinde uyanıyorum. Beni bu kötü rüya görmekten olsa olsa siz kurtarırsınız. Ne yapayım?
Ş. BERHAN - İstanbul

YANIT: Sizin olayın çözümü basit. Geçmiş iki yılın beyannamesini, “Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesine göre veriyorum” diye dilekçe ile birlikte verin. 15 gün içinde vergisi ile düşük tutardaki pişmanlık zammını ödeyin. 25 Mart 2014’e kadar da 2013 yılı beyannamesini verin. Sorun bütünüyle
çözümlenir. Kötü rüyalar, renkli rüyalara dönüşür….

KİRADAN YÜZDE 5 İNDİRİM

SORU: Son 5 yıl içinde edinilmiş olan konut için yararlanacağımız konut edinme bedelinin yüzde 5’i oranındaki indirimi bir sefere mahsus olarak mı kullanıyoruz?
Nuri ÖZTÜRK - Antalya

YANIT: Gerçek gider yöntemini seçmeniz halinde, konutu edindiğiniz yıldan itibaren 5 yıl süre ile her yıl konutu edinme bedelinin yüzde 5’ini indirebiliyorsunuz. Örneğin 400 bin TL’ye alınan evin her yıl 20 bin TL’sini, beş yıl dolana kadar indirebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

GAYRİMENKUL SATIŞI

SORU: 2013 yılı içinde bir gayrimenkulü 200 bin TL’ye aldım. 2013 senesi içinde
205 bin TL’ye sattım. Ne yapmam lazım?
Reşat DALAR – İzmir

YANIT: Bir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü 9.400 TL kazanç istisnası nedeniyle, vergi çıkmıyor.

Yurt dışında yaşayanın kira geliri
SORU: Türkiye’deki konutunu kiraya veren kişi, yurt dışında yaşıyorsa, kira beyannamesi verecek mi? Kira gelirinin vergisini ödeyecek mi?
Saim EVİZİ - Almanya

YANIT: Evet verecek ve yıllık kira geliri 3.200 TL’yi aşıyorsa vergi ödeyecek.

KİRA VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDA MIYIM?

SORU: Ben ev hanımıyım ve sadece 1 adet evim var aylık 700 lira kira geliri var. Bu kira gelirinden vergi ödemek zorundan zorunda mıyım?
Serap ERDEN - Kayseri

Haberin Devamı

YANIT: Yıllık kira geliriniz 3.200 TL’yi aşıyor. Vergi ödemek zorundasınız.


DEDENİN KİRASI VE TORUNU

SORU: Dede torununun okul ücretini ödüyorsa, kendi gelir vergisinden düşebilir mi?
Yaprak YILBAR

YANIT: Hayır, düşemez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!