Devlet eliyle kültür varlığı yok edildi

Güncelleme Tarihi:

Devlet eliyle kültür varlığı yok edildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2014 01:41

İSTANBUL Mimarlar Odası, Devlet Konukevi’ne dönüştürme çalışmaları süren Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’nü takibe aldı.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk, “Orada devlet eliyle hukuka aykırı olarak yürüyen işlemler var. Çok sayıda ağaç kesilmiş ve 1’inci grup tescilli bir kültür varlığı temelli yok edilmiş durumda” dedi.

Koruma Kurulu’ndan orada ne işlemler yapıldığını soracaklarını belirten ve 17 Aralık Operasyonu’na gönderme yaparak rant vurgusu yapan Yılmaztürk şunları söyledi:
“Vahdettin Köşkü olarak bilinen yapı, bugün itibariyle Boğaziçi’nden sorumlu İstanbul 3 Numaralı Koruma Kurulu kararına aykırı olarak yıkılmış, dört duvar arasında betonarme yapılmış, cephesi ahşapla kaplanmış, 1’inci grup tescilli bir eski eserdi. 3 Numaralı Kurul bu hükümet döneminde yapının yıkılıp yeniden inşası doğrultusunda karar almıştı ve boş duruyordu. Yakın zamanda inşaatla birlikte ağaçlar kesilmeye başlandı. Restorasyon demiyorum; kötü bir uygulama ile betonarme duvarlar yapılmış, keyfe ve ihtiyaca göre eski eser varmış gibi yapan bir uygulama söz konusu orada. Çok sayıda ağaç kesildi ve bir kültür varlığı temelli yok edilmiş durumda. Daha sonra ilave inşaatlar yapıldı. Vahdettin Köşkü hariç orada 4 tane daha köşk olması lazım. Bugün nasıl büyük siteler görürsünüz, üstte villalar vardır ama hepsi yeraltından otoparklarla birbirine bağlanmıştır; orada da aynı şekilde bağlantılar, otoparklarla bu köşkleri birbirine bağlayan inşaatlar söz konusu. Boğaziçi,1983 tarihli yasayla koruma alınmıştır. Herhangi bir kat yapmanız suçtur. Bir vatandaş zemini kazıp da istinat duvarı yapamaz. 2002’den sonra bu sayı arttı. Perde çekilip onarım adı altında bina sökülüp yerine betonarme yapılıyor. 17 Aralık’ta gördük, tamamen ranttan pay alma çerçevesinde, hukuk dışı işlemler söz konusu orada. Devlet eliyle ağaçlar kesilmiş, zemin değişmiş, mevcut yapıya uygun olmayan bir yapı. Mimarlar Odası olarak takip ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!