Kırım’ı kabul ederiz

Güncelleme Tarihi:

Kırım’ı kabul ederiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2014 01:23

ABD Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in gergin geçen telefon görüşmesinin ardından Moskova kararlı tutumunu sürdürüyor. Kırım’dan sonra özel statüye sahip Sivastopol Kent Konseyi de Rusya’ya bağlanma yönünde karar alırken, Moskova, 16 Mart’taki referandumda ‘Evet’ çıkması halinde Kırım’ı kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

UKRAYNA’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosunda kendilerine bağlanma kararı alınmasından bir gün sonra Rusya, Batı’dan gelen yaptırım tehditlerine rağmen “Kabul ederiz” açıklaması yaptı. Moskova yanlısı parlamento, 16 Mart’ta yapılacak referandum sonucunu beklemeden önceki gün oybirliğiyle Rusya’ya bağlanma kararı almıştı. Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov liderliğindeki Kırım heyetini ağırlayan Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, “Referandumda halkın çoğu Rusya ile birleşmeden yana oy kullanırsa biz de elbette Kırım halkının bu talebine destek vereceğiz. Kırım halkının tarihi seçimine saygı duyacağız” açıklaması yaptı. Matviyenko, ayrıca Rus ve Ukrayna askerleri arasındaki çatışma riskiyle ilgili “İki kardeş halk arasında asla savaş olmaz” diye konuştu. 16 Mart’ta Kırım’ın Ukrayna’ya mı bağlı kalacağı, yoksa Moskova’ya mı bağlanacağı konusunda halk oylamasına gitmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

OBAMA PUTİN’İ YİNE ARADI

ABD Başkanı Obama, Ukrayna krizine diplomatik çözüm bulmak amacıyla beş gün içinde ikinci defa Rusya Devlet Başkanı Putin’le telefon görüşmesi yaptı. Bir saat süren, gergin geçtiği açıklanan görüşmede iki lider arasında Ukrayna’da uzlaşma sağlanamadı. Beyaz Saray açıklamasında, “Rusya bir an önce Kırım’a gönderdiği askeri birlikleri geri çekmeli. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü soru işareti altında kalmamalı” denildi. Kremlin Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada ise tartışmalı görüşmede kriz konusunda tarafların anlaşamadığı belirtildi.

Tatarlar, kaçıyor

Kırım’ı kabul ederiz

NAZİLERLE işbirliği yaptıkları iddiasıyla Sovyetler Birliği döneminde Sibirya’ya sürgün edilen Tatarlar, şimdi de Kırım parlamentosunun Rusya’ya bağlanma kararı almasının ardından bölgeyi terk ediyor. 200 kişilik Tatar grubu, Kırım’dan ayrılarak Ukraynalı milliyetçilerin daveti üzerine Polonya sınırındaki Lviv kentine sığındı. Kırım Özerk Bölgesi, halihazırda Ukrayna’ya bağlı.

Haberin Devamı

Ukrayna’dan olimpik tepki

Paralimpik Kış Oyunları dün Rusya’nın Soçi’de başlarken geceye Ukrayna’nın protestosu damgasını vurdu. Ukrayna, oyunlara 31 sporcu ile katılmasına rağmen açılış töreninde sadece tek sporcu, kayakçı Mikhailo Tkaçenko’yu (37) gönderdi Tkaçenko geçişini yaparken hiç gülümsemezken, bazı tribünlerden yuhalama sesleri yükseldi.

Erdoğan: Kırım Tatarlarını yalnız bırakmayız

Başbakan Erdoğan, Kırım Tatarlarının haklarının korunması için Rusya Devlet Başkanı Putin’le telefonla görüştüğünü belirterek “Kırım Tatarlarını bugüne kadar yalnız bırakmadık bundan sonra da bırakmayacağız” dedi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise açıklamasında şunları söyledi: “Kırım Parlamentosu’nun aldığı erken referandum kararını kaygıyla izledik... Türkiye her zeminde bu soydaşlarımızın haklarını korumak konusunda kararlı bir diplomasi yürütmüştür. Yürütmeye devam edecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!