Başarıya açılan kapı

Haberin Devamı

Sıradışı’nın bu haftaki konuğu Ali Rehai Kızıltan... Ali Bey, Türkiye’de otomatik kapı sektörünün öncü firmalarından İzmir merkezli Beta’nın kurucusu ve genel müdürü. Aynı zamanda Göztepe Rotary Kulübü Dönem Başkanı. Her ne kadar işe ilk gelen olsa da, o hayatı sadece iş odaklı görmeyenlerden... Sosyal işlere de zaman ayırıyor. Yaşadığı topluma birtakım katkılarda bulunmaktan büyük keyif alıyor. Çevresini harekete geçirerek eğitim ve sağlığa elinden geldiğince katkı vermeye çalışıyor. Yaşadığı kenti güzelleştirmek adına çalışmalar da yürütüyor. “Zaman çok değerli. Hayat çabuk geçiyor. Onun için fazla detaya girip gereksiz dert yaratmanın gereği yok. İnsan, olaylara daha hoşgörü içinde bakabilmeli” diyor. Dolma ve kuruya ‘Hayır’ diyemiyor. Yüzme ve koşmaktan hoşlanıyor. Şiir okuyor. Tespih biriktiriyor. Boğa burcu. Biraz tutucu, yönetmeyi seviyor, ama bir o kadar da güvenilir. Köpekleri çok seviyor. Fabrikasında ‘Ares’, ‘Sarı’ ve ‘Asi’ adlı biri kangal, ikisi kırma üç sadık dostu var. Kızıltan, iş dışı yaşamını Sıradışı’na açtı.

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ
Zaman çok değerli. Hayat çabuk geçiyor. Onun için fazla detaya girip gereksiz dert yaratmanın gereği yok. Olaylara daha hoşgörü içinde, olumlu bakabilmeli insan.

KİMDİR?
Adı: Ali Rehai Kızıltan
Doğum yeri ve yılı: Ankara, 1956
Eğitimi: Beyazıt İktisadi Bilimler Yüksekokulu
İşi: Beta Motorlu Kapı Sistemleri Ltd. Şti. Genel Müdürü, Göztepe Rotary Kulübü Dönem Başkanı
Medeni durumu: Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Bölümü mezunu, ressam ve fotoğraf sanatçısı Berna Kızıltan’la evli. Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji mezunu Sezai (27) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık mezunu Sezin (24) isminde iki çocuk babası.

OTOMOBİL
Şimdi daha temkinliyim

* İlk arabam 1983 model krem bir Kartal’dı. Bugün 2013 model beyaz Audi A4’üm var.
* Direksiyonum işe geliş-gidiş dışında şoförüme emanet.
* Trafikte eskiden daha hızlıydım, şimdi daha temkinliyim, kurallara daha çok uymaya çalışıyorum. ‘Yaş ilerledikçe, dikkat artıyor’ diyelim...
* Bir otomobil alırken öncelikle motor gücüne ve sağlamlığına bakarım. O yüzden Alman malı arabaları tercih ederim.

Haberin Devamı

Başarıya açılan kapı

BESLENME
Dolmaya ‘Hayır’ diyemem

* Evden erken çıkıyorum. Bu nedenle hafta içi kahvaltımı işyerimde yapıyorum. Göztepe Simit Fırını’ndan aldığım gevrekle peyniri yerim. Yanında da çayımı içerim.
* Öğlenleri işyerimde çıkan yemekten yerim. Sebze ağırlıklı lezzetlerden hoşlanırım. Kökenimiz Girit olduğu için otlu yemekleri etten daha çok severim.
* Akşamları eğer dışarıda programım yoksa hafif şeyler tüketirim.
* Yemek seçmemekle birlikte dolma favorimdir. Kuru fasulyeye de hiçbir zaman hayır demem. Kırmızı ette köfte ve döner severim. Tatlıya da ‘Hayır’ diyemem.
* Türk, Yunan, İtalyan ve Fransız mutfaklarını severim.
* Elimden gelir ama mutfağa girmem. Bana gerek kalmaz zaten.

Haberin Devamı

MEKAN
Salaş ve lezzetli olsun

* İzmir’de Deniz (Kordon), Ümit, Gemi ve Kule (Güzelbahçe), Bizim Kulüp (Narlıdere), Burç (Seferhisar), Akın’ın Yeri (Özbek Köyü) Gandi’nin Yeri (Bornova) sevdiğim mekanlar arasında.
* Mekan tercihimde öncelikle aradığım damak tadıma uygun olması. Lüks ya da salaşlığı ikinci planda. Ama hem salaş, hem de lezzetli yerleri daha çok severim.

SPOR
Yüzmeyi ve koşmayı severim

* Yüzmeyi çok severim. Çocuklarıma da aşıladım. Oğlum Sezai, milli su topçu. Kızım Sezin profesyonel dalgıç. Eşim Berna da yine iyi bir yüzücü.
* Aynı zamanda gençliğimden beri koşuyorum. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda haftada 1-2 kez durmadan tempolu 5-10 kilometre koşabiliyorum.
* Sarı-kırmızı renklere aşığım. Galatasaray ve Göztepe taraftarıyım. Göztepe Rotary Kulübü olarak, geçen yıl ekim ayında, Göztepe’nin efsane futbolcuları, çalışanları ve başkanlarından oluşan toplam 39 kişiye onur ve şükran belgesi sunduk.

Haberin Devamı

Başarıya açılan kapı

TATİL
Hedef Kenya’da foto-safari

* Genellikle hafta sonlarına bir gün ekleyerek üçer günlük tatil yaparım. Daha çok Yunan adalarına giderim. Bir hafta, 10 günlük tatil bilmem. Ancak birlikte yurtdışına çıktığımız arkadaş grubumuz var. Onlarla deniz aşırı yerlere (Küba, Brezilya, Amerika gibi) gidersek işte o zaman 10-15 günü bulur. Eşim fotoğraf çekiyor. Birlikte Kenya’ya foto-safariye gitmek istiyoruz.
* Tatil benim için en kısa şekliyle deşarj olmak demek. Her şeyi arkada bırakıp, işi gücü düşünmeden, bulunduğunuz yöreyi her şeyiyle tanımanız demek.

Başarıya açılan kapı

HOBİ
Tespih biriktirmeye başladım

* İşten güçten hobiye fazla zamanım yok. Ancak deşarj olmak adına arkadaşlarımla birlikte kurduğumuz ufak bir stüdyomuz var. Orada hem müzik yapıyoruz, hem şiir okuyoruz, hem de bunları kayıt altına alıyoruz.
* Tespih biriktiriyorum. 25-30 kadar oldu. Gittiğim yerlerden ilginç tespihler alıp daha da geliştirmeyi düşünüyorum. Hatta ileride sergilemeyi de planlıyorum.
* Ayrıca sosyal işlerle ilgilenmek de hoşuma gidiyor. Yaşadığım topluma birtakım katkılarda bulunmak bana keyif veriyor. Rotaryenim. Göztepe Rotary Kulübü üyesiyim. Halen dönem başkanlığını yürütüyorum. Eğitim ve sağlığa elimizden geldiğince katkı vermeye çalışıyoruz. Yaşadığımız kenti güzelleştirmek adına çalışmalarımız var. Son olarak, uluslararası dayanışmayı artırıcı faaliyetler kapsamında, 15’inci Milli Egemenlik Su Topu Turnuvası düzenledik. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla sadece kadın takımlarını (Yunanistan’dan Olimpiakos ve Chios, Türkiye’den Galatasaray ve Esti ile Genç Bayan Su Topu Milli Takımı) davet ettik.

Haberin Devamı

KARİYER
İşadamlığı çocukluk hayalim

* Beyazıt İktisadi Bilimler Yüksekokulu (şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi) mezunuyum. Ticarete atılmadan önce Tariş bünyesinde birlikler müfettişi olarak görev yaptım. 1983’te asaletimi alınca ticarete geçtim. Elektrik motoru alıp satarak başladım. Sonra elektrik motorlarıyla ne yaparız, katma değeri ne olur diye düşündüm, otomatik kapı ve geçiş sistemlerine yöneldim. 1983’te Beta’yı kurdum. Sektörde 31 yılı doldurdum. Ayrıca, hava kompresörleri ve araç kaldırma liftleri yapan bir başka firmam daha var. Çocukluğumdan beri hep işadamı olmak istemiştim. O hayalime ulaştım diyebilirim.

Başarıya açılan kapı

GÜNE BAŞLANGIÇ
İşçilerimden önce işteyim

* 23.30 gibi yatar, 06.00’da da kalkarım. 07.30-08.00 arası işte olurum. Hayatta saat kurduğumu bilmem. Ne zaman yatarsam yatayım 06.00’da kalkarım. Dinç uyanırım. Duşumu alır, tıraşımı olur, giyinir ve evden çıkarım. Mutlaka çalışanlardan önce işte olurum.

MODA
Bağıran renkleri sevmem

* Alışverişle aram yoktur. Gidip saatlerce bakayım, alayım hiç sevmem. Genellikle ihtiyaçlarımı eşim alır. Zira, eksiklerimi o daha çok bilir. Beni zar zor senede 1-2 kere alışverişe götürür. Yarım günümü bu işe ayırır, sezonluk bütün ihtiyacımı karşılarım.
* Toplantım varsa takım, yoksa spor giyinirim. Smokin sevmem, bana biraz komik geliyor. Takımlarım genelde koyu renklidir. Gömleklerim ise beyaz ve mavi ağırlıklıdır. Spor giyimde yerine göre kırmızıyı da kullanırım, yeşili de... Ama bağıran renkleri sevmem.

Başarıya açılan kapı

SOSYAL MEDYA
Günde 10 dakika yetiyor

* Facebook’ta varım. 200 civarında arkadaşım var. Her gün girerim ama toplamda 10 dakikayı geçmez. Genelde bana gönderilenlere bakar, hoşuma gidenleri paylaşırım. Teknoloji konusunda özürlü değilim ama pek de aram yoktur. Genelde çocukların ve eşimin iteklemesiyle teknolojiden haber olurum. Uzak kalmak toplumdan kopmak gibi olacağı için bir şekilde içindeyim.

ASTROLOJİ
Boğayım, biraz tutucuyum

* Boğa burcuyum. Biraz tutucudur, yeme-içmeye düşkündür, güvenilirdir, yönetmeyi sever. Sanırım bana uyuyor. Merak eder, zaman zaman da okurum.

Başarıya açılan kapı

SEVİMLİ DOSTLAR
Fabrikada 3 köpeğim var

* Bugüne kadar çocuklar istediği için balık, kaplumbağa, tavşan, civciv besledik. Fabrikamda üç köpeğim var. Biri ‘Ares’, kangal. Diğerleri kırma. ‘Sarı’ ve ‘Asi’. Daha önce de ‘Dobi’ ve ‘Falcon’ adında iki de doberman besledim.

Yazarın Tüm Yazıları