İşsizlikte şok ayrıntı

Güncelleme Tarihi:

İşsizlikte şok ayrıntı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2014 14:47

Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı 2013 yılı işsizlik rakamlarında şok bir ayrıntı ortaya çıktı. TRC2 bölgesi olarak geçen Şanlıurfa ve Diyarbakır’da 2012 yılında yüzde 6.9 olan işsizlik 2013 yılında çok büyük bir artışla yüzde 17.5’e yükseldi. Bu rakam iş dünyasını şaşırttı. Zira bölgede son 1 yılda büyük bir iflas veya ciddi bir işten çıkarma gözlenmediği gibi barış süreci ile birlikte istihdamın artması bekleniyordu. Bölgedeki işsizlik oranının patlamasının altındaki en önemli neden ise 2012 yılında 610 bin olan işgücü potansiyelinin 805 bine çıkması. Bu 195 bin kişiden 95 bin kişi iş bulmuş olmasına rağmen kalan 100 bin kişi işsizliği adeta patlattı.

Haberin Devamı

İşsizlikte şok ayrıntı
cmumay@hurriyet.com.tr

SON 1 YILDA KAPANAN FABRİKA YOK
Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, TÜİK'in açıkladığı verilerde yanlışlıklar olduğunu iddia etti. Bölgede 195 bin olarak görülen çalışmaya hazır işgücü nüfusu artışında bir yanlışlık olduğunu kaydeden Akbal, "Ne biz böyle bir artış gördük ne de istatistiklerde görüldüğü gibi işsizlik oranlarında devasa bir artış yaşandı. Burada son bir yılda fabrika kapanmadı, büyük bir işletme iflas etmedi, kitleler halinde işten çıkarma da olmadı. Açıkçası ben rakamların hatalı olduğunu düşünüyorum" dedi.

TÜİK rakamları ile İŞKUR rakamlarının da birbiriyle çeliştiğini anlatan Akbal, "Örneğin TÜİK'e göre 2012 yılında Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki işsiz sayısının toplamı 42 bin. Halbuki İŞKUR'a göre sadece Diyarbakır'daki işsiz sayısı 60 bin. Devletin kurumlarının rakamları birbiri ile çelişiyor, aralarında bir senkronizasyon yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

HESAPLAMADA BİR FARK YOK
Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye konuşan ve TÜİK’in işsizlik verileri bültenini hazırlayan Murat Karakaş ise, “Kullandığımız hesaplama yöntemi önceki yıllar ile aynı. Yaptığımız anket yönetiminde bir fark yok” açıklamasını yaptı.

RAKAM KORKUNÇ DEĞİL
Güneydoğu Sanayici ve İş adamları Derneği (GÜNSİAD) Genel Sekreteri Celal Balık
ise işsizliğin bu kadar yüksek çıkmasında nüfus artışı, bedensel engelliler ve kadınların iş bulamaması gibi durumların etkili olduğunu söylüyor. Suriye’den gelen insanların da vatandaşlık verilse bile büyük ölçüde kayıtdışı çalıştıklarını ifade eden Balık, “Bölge için yüzde 17.6’lık işsizlik oranını korkunç bir rakam olarak nitelemek doğru değil, tablo bu” diyor.

GERİYE DÖNÜK GÖÇLERİN ETKİSİ
Batman Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Demir ise genç nüfus oranının kendi bölgelerinde yüzde 60 oranında olduğunu ifade ederken barış sürecinin bölgeye kattıklarından bahsediyor ve “Barış ve açılım Batman’a bir ivme kazandırdı fakat bunun istihdam verilerine yansıdığını henüz göremedik. İşsizlik verilerinin bu kadar artmasında ciddi olarak bir neden söyleyemiyoruz. Fakat geriye dönük göçler etkili olmuş olabilir” diyor.

Haberin Devamı

Demir’in geriye dönüş yani geriye göçten kastettiği durum ise zamanında çalışmak için İstanbul’a gidenlerin artık kendi işlerini memleketlerinde yapmak istemesi. Kalifiye özellikte olan bu elemanlar memleketlerine döndükleri zaman 2-3 kişinin yapabilecekleri işleri tek başlarına yapabiliyorlar. Böylece kalifiye elemana fazla iş yaptıran bir işletme sahibi geri kalanları işten çıkarabiliyor.

DİYARBAKIR YÜZÜNDEN
Diyarbakır-Şanlıurfa’da işsizliğin artmasına neden olarak Diyarbakır’ı gösteren Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Sabri Ertürk Urfa Sanayi Odası Başkanı yine de TÜİK’in işsizlik verilerini hatalı bulduğunu ifade ediyor. Urfa’nın her yıl Yunanistan’da doğan kişi sayısı kadar doğum verdiğini anlatan Ertürk, “Urfa’da çalıştıracak insan bulamıyoruz. Hep Suriyelilere iş veriyoruz” açıklamasını da yapıyor.

Haberin Devamı

İSTATİSTİĞE GEREK BİLE YOK
Güneydoğu Bölgesi’ni iyi bilmesiyle tanınan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bölgede bir tek Gaziantep’te istihdam konusunda bir artış olduğun ifade ederken, “Önceki günlerde Hakkari, Van ve Ağrı’yı ziyaret ettim. Devletin bölgeye yaptığı kamu yatırımları tamamen durmuş durumda. Özel sektör yatırımları da çok ağır gidiyor. Bölgede sermaye birikimi de yok. Fakat işgücüne katılanların sayısı olağan üstü artıyor. Bölgede işsizliğin artışına bakmak için istatistik yapmaya gerek yok. Tablo zaten ortada. Güneydoğu’da 25’ten 50’den fazla kişi çalıştıran sayısı bir elin parmaklarını geçmez” dedi.

Tanrıkulu aynı zamanda TÜİK’in bölge için 2012’de çıkarttığı yüzde 6.9’luk işsizlik rakamını ise hatalı bulduğunun altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!