‘İbiş vergisi’ni anlattı pırlantadaki ÖTV için ‘Bitmiş bil’ sözü aldı

PADİŞAHIN biri Hazine’nin açığına çözüm için kurmaylarından yeni vergi önerileri istedi. Ortaya konulan önerilerin güçlü lobilere dokunacağını görünce uyardı:

Haberin Devamı

- Bana öyle vergiler bulun ki, lobileri karşımıza almayalım.
Kurmaylarından biri formülü buldu:
- Tavuk satandan, başı kel olandan, adı İbiş olandan ve kılıbık erkeklerden vergi alalım.
Padişah bu öneriyi benimsedi, hemen uygulamaya geçildi. Pazarın yolunu tutan görevliler, tavuk satan bir köylünün karşısına dikildi:
- Ver bakalım 25 kuruş vergiyi.
- Neden ağalar?
- Artık tavuk satmak vergiye tabi.
1 liraya sattığı tavuğun 25 kuruşluk vergisiyle canı yanan köylü itiraz edecek oldu. Tartışma sırasında başındaki takke düşünce keli göründü. Görevliler koluna yapıştı:
- Başın da kelmiş. Ver bakalım 25 kuruş da kellik vergisi.
Köylü, kazandığı 1 liranın 50 kuruşunun vergiye gitmesi üzerine dövünürken, komşu tezgahtaki arkadaşı yanına yaklaştı:
- Hayırdır İbiş, nedir seni bu kadar üzen?
- 1 liraya sattığım tavuğun 50 kuruşu vergiye gitti. Hanıma nasıl hesap vereceğim?
Bunu duyan görevliler yeniden köylünün koluna yapıştı:
- Senin adın İbiş imiş. Üstelik de kılıbık çıktın. 50 kuruş daha ver.
Türkiye Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı İmam Altınbaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) gerçekleşen “7’nci Sektörel Ekonomi Şurası”nda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a dönüp bu fıkrayı anlattıktan sonra talebini aktardı:
- İtalya’dan bitmiş ürün mücevher ithal etsem sadece yüzde 18 KDV ödüyorum. Bunu komşu ülkelere ihraç edersem, yani reeksport yaparsam KDV iadesini alıyorum. Oysa pırlantayı ithal edip, içeride işlersem, yüzde 20 ÖTV ödüyorum. Pırlantada ÖTV artık bitmeli.
Ardından sordu:
- Pırlantanın yüzde 20’lik ÖTV’sinin “İbiş vergisi”nden ne farkı var?
TOBB Medya ve İletişim Meclisi’ni temsilen katıldığım toplantının basına kapalı bölümünde Altınbaş’ı dinledim. Çay molasında yanıma geldi:
- “İbiş Vergisi” fıkrasını yazıp derdimize tercüman olur musun?
Yemekte Ali Babacan veTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bulunduğu masaya yöneldi. Babacan, “İbiş vergisi”ne gönderme yaptı:
- Siz “İbiş vergisi” fıkrasını anlatana kadar ben pırlantadaki vergiyi kaldırmış olduğumuzu biliyordum.
- Geçen yıl kasım ayında gündeme geldi ama kalkmadı. Yanlış anlama yüzünden pırlantada ÖTV yerine KDV getirilirken az daha altın da kapsama alınacaktı. İtiraz ettik, değişiklik hepten gündemden kalktı.
- Merak etmeyin, pırlantada ÖTV’yi kalkmış bilin. İlk fırsatta düzenlemeyi yaparız.
Altınbaş
, böylece TOBB’un düzenlediği zirveden en somut sözü alıp ayrılan Meclis Başkanı oldu.

Haberin Devamı

1 milyar dolar getirecek yabancı şirkete yargıya müdahaleyi anlatamıyorum

Haberin Devamı

17 ARALIK operasyonunun ilk günlerinde“Patronlar Kulübü” buluşmasında bir hukuk danışmanlığı şirketinin sahibi katılımcılar arasındaki AK Parti milletvekiline sıkıntısını açtı:
- Biz, Türkiye’ye yatırıma gelecek yabancı şirketlere hukuki ortam konusunda yol gösteririz. Şu anda masada Türkiye’de 1 milyar dolarlık enerji yatırımı düşünen bir şirket var. Ancak, 17 Aralık operasyonuyla ortaya saçılanlar yargıya güveni iyice yok etti. Yargıya böylesine müdahale varken o şirkete, “Gönül rahatlığıyla 1 milyar doları getirin” diyebilir miyim?
Bu soru sorulduğunda HSYK’yı Adalet Bakanı’na bağlayan yasa henüz çıkmamış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de topu Anayasa Mahkemesi’ne atmamıştı.
Dahası Aydın Doğan’ı SPK davasında haklı bulan Yargıtay’a müdahale için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le yaptığı telefon görüşmesi ortaya çıkmamıştı.
Erdoğan, “Bakanıma bunları takip etmesini söylemem doğaldır” diyerek yargıya müdahalesini olağan göstermeye kalkmamıştı.
Şimdi, söz konusu hukuk şirketinin sahibi, yabancı yatırımcıya, “Bizim ülkede Başbakan yargıya müdahaleyi kendisine hak görür” mü diyecek?
Bu durumda o 1 milyar dolar Türkiye’ye gelir mi?

Yazarın Tüm Yazıları