Ödemiş’te sütü konuşacaksınız

Haberin Devamı

Rize’de çayı, Söke’de pamuğu, Isparta’da gülü konuşuyoruz. Neden? Çünkü bu ürünler sadece bölge tarımına değil aynı zamanda bölge ekonomisine yön veriyor. Bulundukları yörede yalnızca çiftçinin değil tüm halkın ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını etkiliyor. Düne kadar daha çok patates ile anılan İzmir’in Ödemiş ilçesi ise artık yeni bir ekonomik olgu ile temsil edilmeye başlandı. Süt üretim, ticaret ve sanayii bundan böyle ilçe ekonomisinin temel dinamiği haline geldi. Özellikle yerel seçimler öncesi bütün adayların bu gerçeği bilerek kampanyalarını yürütmeleri kendi çıkarlarına olur.

TARIM BULUŞMALARI - Anadolubank’ın Ocak ayında başlattığı “Tarım Buluşmaları”nın ilki Aydın’ın Söke ilçesinde yapılmıştı. Bölge ekonomisinin can damarı pamuk sektörünün bütün tarafları bir araya gelmiş, beyaz altının güncel sorunları ve beklentileri tartışmışlardı. Büyük ilgi gören toplantıların ikincisi de Ödemiş’te yapıldı. Ticaret Odası’nda gerçekleşen etkinlikte bu defa süt sektörünün paydaşları Anadolubank’ın düzenlediği ortak akıl toplantısında buluşmuş oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE BİRİNCİSİ - Çiftçinin yanı sıra sanayici, mandıracı, kooperatif temsilcileri, üretici birlikleri, tarım teşkilatı temsilcileri, muhtarlar ve ilçe yöneticilerinin katıldığı Tarım Buluşması’nda bütün yönleriyle süt sektörü ele alındı. Tabii en çok üzerinde durulan konu günde yaklaşık 900 tonluk üretimin ilçe ekonomisine sağladığı katma değerin öneminin daha iyi anlaşılmasıydı. Gerçekten de bu husus nedense tam olarak ya bilinmiyor ya da farkına varılmıyor. İşte bu toplantı her şeyden önce farkındalık sorununun çözümüne katkıda bulundu.

BÜYÜK GELİR KAYNAĞI - İki saat süren tartışma ve görüşmeler sırasında çok sayıda katılımcı söz alarak süt sektöründe yaşanan sorunlara değindi. Tabii yanı sıra çözüm arayışları ve beklentiler de dile getirildi. Bütün bunları bir başka yazımda ayrıntısıyla değerlendirmek istiyorum. Bugün yalnızca Ödemiş ilçesinde süt ekonomisinin yarattığı katma değerin büyüklüğü hakkında kısa bilgi vermekle yetineceğim. Günde yaklaşık 900 ton üretim dedik, bunu da ortalama 1 lira üzerinden hesaplarsak 900 bin liralık bir değer elde ederiz. Yıla baktığımızda da kabaca 325 milyon lira gibi mali büyüklük ortaya çıkar. Üretilen sütün bir kısmının da peynir, yoğurt ve ayran benzeri mamullere dönüştüğünü hesaba katarsak, ilçe ekonomisi herhalde 1 milyar liraya ulaşan bir gelir elde ediyor demektir. Bunun analizini ayrıca yapacağım.

Haberin Devamı

ÖDEMİŞ VE SÜT - Anadolubank Tarımsal Bankacılık Bölümü Başkanı İlhan Küçükahmetler ise yaptığı açış konuşmasında, “Tarım Buluşmaları”nın her ay farklı bir konu başlığıyla devam edeceğini belirterek şu bilgileri verdi: “Her ay değişik bir ilçede başta çiftçimiz olmak üzere sektör temsilcileri ile buluşmayı sürdüreceğiz. Gördüğümüz ilgiden çok memnun kaldığımızı her vesile ile söylüyorum. Ödemiş ilçesinde süt hayvancılığının stratejik öneminin ortaya konulmasında küçük de olsa bir payımızın olması bizleri çok mutlu eder. Tarım sektörüne yeni bir soluk getirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü farklı ve yararlı bir iş yapıyoruz. ‘Çiftçinin Yol Arkadaşı’ sloganımız çok tuttu, çiftçimiz bu samimi yaklaşımı benimsedi. Biz de onları klasik bankacılığın dışında bir bakış ve destek anlayışı içinde kucaklıyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları