Büyük balığı yakaladı!

Güncelleme Tarihi:

Büyük balığı yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2014 01:07

Metin Kalkavan MİLGEM’i kaçırdı 3 milyar dolarlık LPD ihalesini aldı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin iki büyük gemi ihalesiyle ilgili ses kayıdı dün Başbakan Erdoğan tarafından doğrulandı. Kayıtlarda Erdoğan ile görüşen Metin Kalkavan MİLGEM ihalesinin iptal edilmesinin ardından yapılan 3 milyar dolarlık Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ihalesini kazanmıştı.

DÜN Başbakan Erdoğan’ın doğruladığı Metin Kalkavan ile görüşmesini içeren ses kayıtlarının içeriğinde Türkiye’nin en önemli iki gemi projesi olan Milli Gemi (MİLGEM) ve Havuzlu Çıkarma Gemisi’nin (LPD) ihaleleri var. Kamuoyu doğrulanan ses kayıtları ile MİLGEM ihalesenin iptal sürecinin yanı sıra Kalkavan’a verilen 3 milyar dolarlık LPD ihalesinin süreci ile ilgili de önemli bilgilere sahip oldu. Erdoğan ile Metin Kalkavan arasında geçen ses kaydında Erdoğan’ın MİLGEM ihalesi için iptal başvurusu talep etmesinin hemen ardından Metin Kalkavan’ın konuyu LPD ihalesine getirdiği görülüyor. Kalkavan’ın LPD ihalesine girdiklerini hatırlatması üzerine Erdoğan’ın ‘sıralamada arkada olduklarını’ söylediği göze çarpıyor. Erdoğan buna rağmen işi mevcut tabloya göre bağlamadıklarını belirterek Kalkavan’a kendisini haberdar edip arayabileceklerini de söylüyor.
Erdoğan’ın ihalede İspanyol örneği de olduğuna dikkat çekerek tekrar bir açık eksiltme istediklerine de vurgu yapıyor. Kalkavan’ın ise açık eksiltmede mevcut teklifin daha da altında fiyat vereceklerini belirttiği görülüyor.

İHALEYİ KALKAVAN ALDI

Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi, 22 Haziran 2005’te başlatıldı. 3 milyar dolarlık bu dev ihaleye sadece üç firma katıldı. Bu firmalar, DESAN Deniz İnşaat Sanayi A.Ş., Koç Grubu’ndan RMK Marine Gemi Yapım Sanayi A.Ş. ve Kalkavan’a ait Sedef Gemi İnşaatı A.Ş. oldu.

Haberin Devamı

Aralık ayında, Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde 3 milyar dolarlık projede Sedef Tersanesi’nin İspanyol Navantia Tersanesi ile ortaklaşa verdiği teklif üzerine “sözleşme görüşmelerine başlama” kararı alınmıştı.
Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 1 adet Havuzlu Çıkarma Gemisi inşa edilecek. Havuzlu Çıkarma Gemisi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde NATO operasyonları ve tatbikatları için okyanuslarda kullanılacak. LPD’nin ana görev fonksiyonu kuvvet aktarımı ve çıkarma harekatı olacak. Gemi tabur seviyesinde askeri personeli taşıyacak. 3 milyar dolarlık gemi, gerektiğinde doğal afetlerde, bünyesindeki hastane sayesinde insani yardım ve mülteci tahliyelerinde de görev yapacak.

MİLGEM’İN İPTAL SÜRECİ

Koç Grubu’nun kazandığı ihaleninin Başbakanlık Teftiş Kurulu raporları ve rakip şirketlerin şikayeti ile iptal edildiğini geçen yıl ağustos ayında ilk Hürriyet gündeme getirmişti. Konuşmaların doğrulanmasıyla ihalenin iptal edilmesini talep edenler arasında Metin Kalkavan’a ait Sedef Tersanesi’nin de olduğu tahmin ediliyor. Sözkonusu şirket ihaleye ‘yetersizlik’ nedeniyle girememişti.
Koç Grubu’na ait RMK Marine’nin kazandığı 1 milyar 150 milyon Euro’luk MİLGEM savaş gemisi ihalesi, “ihaleye çağrılmayan şirketlerin şikayeti” gerekçe gösterilerek Eylül 2013’te Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında iptal edilmişti. İptalde Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun hazırladığı ve Haziran 2013’te Erdoğan’ın imzaladığı “kamu zararı” raporu da rol oynamıştı. Milli Gemi Projesi kapsamında Heybeliada ve Büyükada adlı savaş gemileri daha önceden İstanbul Tersanesi tarafından tamamlanmıştı. TCG Heybeliada (F-511) 27 Eylül 2011’de hizmete girmiş; ikinci korvet olan TCG Büyükada (F-512) ise 2 yıl sonra, 27 Eylül 2013’de donanmaya teslim edilmişti. RMK Marine bunlara ek olarak kazandığı ihaleyle diğer 4 gemiyi inşa edecekti. Eylül 2013’de Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde de ihalenin Koç Grubu’ndan alınarak gemilerin TSK’ya ait İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yapılması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

MHP’DEN ‘İHALEDE FESAT’ İDDİASI

TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi, MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın MİLGEM projesini, oldukça samimi olduğu bu yandaş işadamına vermeyi neden bu kadar çok istemektedir? Yaptırılmayan 25 Aralık Operasyonu’nun fezlekesi içinde yer alan Başbakan’ın ‘havuz medyası’ için oluşturulan ‘haraç havuzuna’ bu işadamı da dahil midir?” dedi. Aydın, şöyle devam etti:
“MİLGEM ihalesinin Başbakan’ın müdahalesiyle iptal edildiği artık ayan beyan ortaya çıkmıştır.
Başbakan bu görüşmenin dinlenmiş olmasını eleştiriyor. Görüşmelerin içeriği titizlikle incelendiğinde Başbakan’ın ihaleyi almasını istediği işadamının ihaleyi davet edilmediği, başvurusunu da yazılı değil sözlü yaptığı açıkça anlaşılmakta. Yürütmenin başındaki kişinin kendine bağlı birimlerin yaptığı ihalelerle ilgili bu şekilde müdahale etmesi ‘ihaleye fesat karıştırmak’ değilse ne?”

Haberin Devamı

SAVUNMADA NASIL İHALE VERİLİYOR?

Savunma ihalesinin açılması için ilk önce TSK’nın bu konudaki talebine ve stratejik ihtiyaçlara bakılıyor. TSK, istediği savunma ürününü nerede, nasıl kullanacağını ve ihtiyaçlarının ne olduğunu Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na (SSM) bildiriyor. Müsteşarlık da firmalara çağrıda bulanarak yeterliliklerini ispatlamalarını ardından da teklif vermelerini istiyor. Firmaların verdiği teklifler SSM’nin Kara, Hava veya Deniz Daire Başkanlıklarında değerlendirildikten sonra Savunma Sanayi İcra Komitesi’ne sunuluyor. Her yıl iki defa toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi’ne Erdoğan başkanlık ediyor ve son kararı o veriyor. Erdoğan’ın yanında masada Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da bulunuyor. Büyük ihalelerde karar bu toplantıda verilirken diğerlerinde ise SSM’nin aldığı karar elden dolaştırılarak imzalanıyor.

Haberin Devamı

İSPANYOL MODEL OLACAK

Sedef Gemi, Havuzlu Çıkarma Gemisi ihalesine İspanyol Navantia firmasına ait Juan Carlos I temelli bir çözüm ile katıldı.

Büyük balığı yakaladı
İspanyol Kraliyet Deniz Kuvvetleri için bugüne kadar inşa edilmiş en büyük gemi olan Juan Carlos I Helikopter Gemisi (LHD) 2010’da İspanyol Kraliyet Deniz Kuvvetlerine teslim edilmişti.

CHP’den Arınç’a MİLGEM soruları

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, gemi ihaleleriyle ilgili soruları Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yöneltti. Tanrıkulu’nun, sorular şöyle:
“Erdoğan’ın Metin Kalkavan’dan Başbakanlık Teftiş Kurulu ve BİMER’e yaptığı başvuruların aynısını ayrıca kendisinin Özel Kalem’ine de yapmasını istediği doğru mudur? Erdoğan’ın Sanayi İcra Komitesi toplantısının bittiği 26 Eylül 2013 gecesi Metin Kalkavan’ı arayarak toplantının içeriği hakkında bilgi verdiği, Metin Kalkavan’ın en fazla fiyatı veren kişi olmasına rağmen ihaleyi iptal ettirdiğini, ihalenin tekrar görüşülmesini sağlamak için diğer ucuz teklif verenlerin bu işi daha önce yapmadığını gerekçe gösterdiğini söylediği doğru mudur? Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesinin, TSK envanterinde yer almayan F-35 tipi savaş uçaklarının operasyonlarına imkan verecek şekilde gereksiz olarak değiştirilmesinin nedeni nedir?”

Haberin Devamı

200 MİLYONU TÜRGEV’E Mİ?

CHP’li Sezgin Tanrıkulu ayrıca Bülent Arınç’a “İhale bedeli hangi gerekçelerle 400 milyon euro yükseltilmiştir? İhale bedelinin yükseltilmesiyle oluşan 400 milyon euronun yarısının TÜRGEV Vakfı’na bağış olarak aktarıldığı iddiası doğru mudur” diye sordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!