Pamukçuya müjde: Prim yüzde 10 artıyor

Güncelleme Tarihi:

Pamukçuya müjde: Prim yüzde 10 artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 10:02

İZMİR’in ev sahipliğini yaptığı 3’üncü Ulusal Pamuk Zirvesi’nde üreticiye müjde geldi.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, pamukta 50 kuruş olan primin yüzde 10 artırılacağını açıkladı. Bu sezonki prim beklentisi 60 kuruş olan Ulusal Pamuk Konseyi, enflasyon oranında yapılan artışı olumlu karşıladı.

Pamukçuya müjde: Prim yüzde 10 artıyor

Swissotel Büyük Efes’te ‘Pamuğun Türkiye İçin Önemi’ temasıyla düzenlenen zirvede konuşan Kutlu, bakanlığın 2013’te 17 bitkisel ürüne 3 milyar TL destek verdiğini belirterek, “Burada en önemli kalem pamuk. 3 milyar liranın yaklaşık 1.2 milyarı pamuğa gitti. Bu sezon da bu destekler devam edecek. Kilo başı destek 50 kuruş. Bunu yüzde 10 artıracağız. Bununla ilgili talepte bulunduk. Ayrıca, ürünü ELİDAŞ’ta işlem gören üreticiye de destek vereceğiz. Bununla ilgili de çalışmalarımız sürüyor” dedi.
2023 vizyonu çerçevesinde üretim stratejisini belirlediklerini de anlatan Bayram Kutlu, pamuk üretiminin azalmayacağını dile getirerek, 2023 hedefinin 3 milyon ton olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Beklenti 60 kuruştu
Ulusal Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, bakanlığın pamuk primini yüzde 10 artırmak kararını değerlendirerek, şu bilgileri verdi: “Bizim talebimiz 60 kuruştu. Ama bakanlık enflasyon oranında bir artışı uygun gördü. Bu da sektörü mutlu edecektir. Maliyet kalemlerinde pamuk üreticisi aleyhine mazot, gübre, KDV gibi unsurlar destekleme priminin çoğunu cebinden geri alıyor. Özellikle pamuk üreticisi önceki yıl girdiği kapıdan ne yazık ki geri bile çıkamamıştı. İşte bu yüzden geçtiğimiz sezon yüzde 20 azalan bir üretimle yine karşı karşıya kaldık. Pamuk üretimindeki dalgalanmalara son vermeli ve girdi desteklerinde acilen adil dağılım yapılması için yeni yöntemlere geçilmeli. Destekleme planlamaları en az 5 yıllık dönemler halinde yapılmalı ve 1 milyon ton kritik eşik üretim hedefi korunacak şekilde politikalar üretilmeli.”

Haberin Devamı

Pamukçuya müjde: Prim yüzde 10 artıyor

BAŞKA ÜLKEYE KAÇIYOR

Barış Kocagöz, temel amaçlarının pamuk tarımında ticareti ve sanayide sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu belirterek, bunun için küresel rekabet gücünü geliştirmeye çalıştıklarını aktardı. Kocagöz, pamuğun Türkiye için öneminin büyük olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Yıllara göre 600 bin ile 900 bin ton pamuk ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bunun için de yıllık maliyetlere göre bu ülke 1.5-3 milyar dolar arasında döviz harcıyor. Aslında döviz harcamakla kalmıyor kendi ülke üreticisi yerine bu kaynağı istemeden de olsa başka ülke pamuk üreticilerine aktarmış oluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!