ABD: Rusya'nın füzesi 'rutin'

Güncelleme Tarihi:

ABD: Rusyanın füzesi rutin
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 02:09

Kırım’daki Rus varlığının yarattığı gerginlik sürerken dün Moskova birbirine zıt iki adım attı. İşgal hazırlığı olarak görülen askeri tatbikatı gündüz durduran Putin akşam ise nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası füze denemesi yaptı. ABD yönetimi ise haberdar edildikleri denemenin “rutin” olduğunu duyurdu. Obama, Rusya’ya karşı sesini dün bir kez daha yükseltti ve Putin’in “Kırım’da Rus askeri yok” açıklamalarına ’“Rusya Ukrayna konusunda kimseyi kandıramaz” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

RUSYA ile ABD arasında Ukrayna yüzünden akşam saatlerinde yeni sözlü restleşme yaşanması ardından, Moskova tekrar güç gösterisinde bulundu. Rusya’nın Hazar kıyısındaki Astrahan bölgesinde yer alan “Kapustin Yar” askeri poligonundan TSI 20:10 sularında nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası Topol-M füzesi fırlatıldı. Rusya Savunma Bakanlığı Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanlığı sözcüsü İgor Yegorov açıklamasına göre füze denemesi Topol-M füzesinin modernize edilmiş yeni tür savaş başlığının test edilmesi amacı taşıdığını duyurdu.

HÜRRİYET MUHABİRİ GOOGLE GÖZLÜĞÜYLE GÖRÜNTÜLEDİ

“Kapustin Yar” poligonundan ateşlenen füze birkaç dakika sonra Kazakistan’ın “Sarı-Şagan” poligonundaki hedefe tam isabet ettiği de kaydedildi. ABD yönetimi haberdar edildikleri denemenin “rutin” olduğunu duyurdu.Gün içinde ise dünya diken üstündeyken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “askeri müdahaleye hazırlık” olarak görülen Ukrayna sınırı yakınlarında Batı Rusya’da düzenlenen askeri tatbikatın sona erdirilmesi emri verdi. Tatbikata, 150 bin asker katılmış, 120 helikopter, 90 uçak, 880 tank yer almıştı. Bu açıklamanın ardından “dünya görece rahat nefes alırken” Putin, ilerleyen saatlerde Yanukoviç’in azledilmesinin ardından ilk kez basın toplantısı düzenleyerek “Asker gönderilmesine henüz gerek görmüyorum” açıklaması yaptı.

Moskova dışındaki rezidansında konuşan Putin, “Ukrayna’da asker kullanma şıkkını en son çare olarak başvuracağız. İleride böyle bir adım atmak zorunda kalırsak, Rus ve Ukrayna askerlerinin omuz omuza duracaklarına inanıyorum. Bakın Kırım’da Tanrı’ya tek bir kurşun bile atılmadı” dedi. Putin’in tansiyon düşürmesinde, ABD’den ve AB’den gelen yaptırım tehdidinin ardından Moskova borsasındaki hisselerde görülen yüzde 12’lik düşüşün etkili olduğu belirtildi.

ABD: Rusyanın füzesi rutin

Haberin Devamı

Kırım’da Rus askeri yokmuş

Putin, “Kırım’da Rus askeri var mı” sorusuna ise “Kırım’ı Rusya’ya bağlamayı düşünmüyoruz. Ama daha önce söylediğim gibi bir karışıklık çıkarsa vatandaşlarımızı elbette savunuruz. Kırım’da şu anda Rus askeri bulunmuyor. Gördükleriniz Kırım halk savunma birlikleri. Üniforması bizimkine çok benzeyebilir. Bugün gidin bir askeri malzeme mağazasına aynı kıyafetleri siz de satın alabilirsiniz” diye yanıt verdi. Ancak uzmanlara göre tek bir kurşun atmadan Kırım’ın kontrolünü alan askerler, Rus özel kuvvetlerine bağlı.

Haberin Devamı

OBAMA: KİMSEYİ KANDIRAMAZ

ABD Başkanı Barack Obama, Putin’in sözleriyle gerçeklerin farklı olduğunu belirterek, “Putin birçok şey söyleyebilir ama alandaki gerçekler Rusya’nın (uluslararası) prensiplere uymadığını gösteriyor. Kırım’da hâlâ Rus askerlerinin kendi kışlalarında olmadığını görüyoruz, bu da orada olanların aslında, Ukrayna’daki Rusya kökenlilere yönelik kaygılar temeline dayanmadığının, aslında Rusya’nın güç kullanma yoluyla bir komşu ülkedeki etkinliğini artırma yollarını aradığının işaretini veriyor” dedi. “Putin’in bir an için durduğu ve olanlar üzerinde kafa yorduğuna dair bazı haberler var” diyen Obama, Ukrayna’ya müdahale için öne sürdüğü bahanelerle de kimseyi kandıramayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Kırım’da top ve silah sesleri

ABD: Rusyanın füzesi rutin

UKRAYNA’da Rusya’nın Kırım’da askeri varlığını artırmasıyla başlayan gerilim dün az daha silahlı çatışmaya dönüşüyordu. Sivastopol’da Rus kuşatması altındaki Belbek Hava Üssü yakınlarında gergin dakikalar yaşandı. Ukrayna bayraklarıyla üsse yürüyen yaklaşık 300 Ukraynalı asker, Rus askerleri tarafından havaya silah açılarak durduruldu. Ukraynalılar yürümeye devam edince Rus güçlerinin komutanı “Durmazsanız sizi vuracağız” diye bağırdı. Ukraynalı bir TV kanalının canlı yayınladığı görüntüler taraflar arasındaki münakaşa sürerken kesildi. Saatler sonra ajanslar, Belbek’te futbol oynayan Ukraynalı askerler ve onları uzaktan izleyen Rus askerlerinin fotoğraflarını servis etti.

Haberin Devamı

Yığınak sürüyor

ABD: Rusyanın füzesi rutin

Ukrayna sınır devriyeleri, Rusya’nın tatbikatı sona erdirme kararına rağmen Rus zırhlı araçlarının iki ülkeyi ayıran Kırım’ın Kerç Boğazı’nın kuzeyinde birikmeye devam ettiğini bildirdi. Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev ise önceki gece Rusya’nın talebiyle toplanan BM Güvenlik Konseyi’nin toplantısında, 24 Şubat itibari ile Rusya’nın 16 bin askerini Kırım’da konuşlandırdığını ileri sürdü.

Obama’dan tehdit ve barış çubuğu
Kırım'daki Rus varlığının yarattığı gerginlik sürerken, ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Başkan Barack Obama'nın Rusya'nın geri adım atmaması durumunda, haziran ayında Soçi'de yapılacak G8 zirvesine katılmayacağını açıkladı. Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre, ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'nın Kırım bölgesine asker yığınağı yapan dünyayı gergin bir bekleyişe sokan Rusya'nın, Kırım'dan askerlerini çıkarmaması durumunda, Soçi'de yapılacak G8 zirvesini boykot ederek katılmayacak. Dünyanın en gelişmiş ülkelerini kapsayan G8 içinde, Fransa, Almanya İtalya, İngiltere, Japonya, Kanada, Rusya ve ABD bulunuyor.

Haberin Devamı

Çekil, gözlemci gelsin
Barack Obama dün ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada "Liderler, Rusya'nın, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne yönelik net ihlaliyle ilgili ciddi endişelerini dile getirdi. Liderler, uluslararası gözlemcilerin ve insan hakları izleyicilerinin yerleştirilmesinin yanı sıra şiddetin azaltılmasının ve Rusya ile Ukrayna arasında direkt görüşmelerin başlatılmasının öneminde mutabık kaldı. Liderler ayrıca, mayıstaki seçimlere hazırlık yapan ve ekonomisini istikrara kavuşturmak için çalışan Ukrayna hükümetini desteklemeyi sürdürmeye ihtiyaç olduğunu ele aldı" dendi. Ancak AFP ajansına göre Barack Obama, Merkel’e Ukrayna konusunda Rusya’ya önermeyi düşündüğü barış planından da bahsetti. Obama’nın barış planı şöyle: Rusya Kırım’daki asker sayısını Ukrayna ile anlaşmasını öngördüğü 11 bin asker tavanının altına çekecek ve Ukrayna’daki Rus toplumunun haklarının gözetimini uluslararası gözlemcilere bırakacak. Obama’ya göre bunlar yapılırsa gerginliği birkaç haftada çözmek mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!