6 defa kazanılan davanın hikâyesi

Güncelleme Tarihi:

6 defa kazanılan davanın hikâyesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 01:32

BAŞBAKAN Erdoğan’ın eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmasında sözü geçen, Doğan Grubu’nun çeşitli mahkemelerde 6 defa kazandığı davanın hikâyesi uzun ve ilginç. Söz konusu dava, 2001 yılında Doğan Grubu’na karşı savaş açan Uzan’ların Star gazetesinde atılan bir iftira ile başladı.

Haberin Devamı

Buna göre halka açık bir şirket olan Doğan Grubu, ithal ettiği kâğıt ve baskı malzemesini emsalinden yüksek bir parayla satın alıyordu. Böylece haksız kazanç elde ediyor ve küçük yatırımcı zarara sokuluyordu.

AKLANMA 1

MALİYE BAKANLIĞI 'YÜKSEK DEĞİL TAM AKSİNE DÜŞÜK FİYATLI' DEDİ

Bu yayınlar sonucunda Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu bir inceleme yaptı ve 2005 yılında bir rapor hazırladı. Buna rapora göre, Doğan Grubu kâğıt ve malzemeyi bırakın daha pahalıya, emsallerinden daha düşük fiyata almıştı.
Maliye Bakanlığı raporunun sonucu çok net bir ifadeyle şuydu:
1. Doğan Grubu’nun satın aldığı kâğıt ve malzemenin yüzde 96’sı, rakiplerinin aldığı fiyattan düşüktür.
2. Geriye kalan yüzde 4’lük kısmı yüksek bedelli, ancak emsallerinden bariz farklı değildir

Haberin Devamı

AKLANMA 2

7’NCİ ASLİYE MAHKEMESİ BUNUN İFTİRA OLDUĞUNA KARAR VERDİ

Ancak Doğan Grubu, bu işin peşini bırakmadı. İftira niteliğindeki bu yayınlar nedeniyle Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Uzan Grubu aleyhine dava açtı.
Dava sonunda mahkeme, Uzan Grubu’na ait Star gazetesinin Doğan Grubu’na iftira attığına karar verdi ve Uzanları tazminat ödemeye mahkûm etti. Bu karar Yargıtay tarafından onandı ve kesinleşti.
Atılan iftiradan hem Maliye'de hem de mahkemede aklandığı halde, 2009 yılında bu defa Sermaye Piyasası Kurulu, 2009 yılındaki bir denetleme kurulu raporunu bahane ederek Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbarda bulundu. Bu defa gerekçe “Güveni kötüye kullanmak"tı. Yani Doğan Grubu’nun iki defa aklandığı konuda bir başka gerekçe uydurularak yeniden şikâyette bulunulmuştu.

AKLANMA 3

ÜSKÜDAR KOVUŞTURMAYA GEREK YOK KARARI ALDI

Şikâyeti inceleyen Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı 2009’da yaptığı soruşturma sonunda şu kararı aldı: “Bu bu suç isnadından kovuşturmaya gerek yoktur.” Ancak savcı bu kararı alırken, eylemin Sermaye Piyasası Kanunu’nun 15/son maddesinde düzenlenen “örtülü kazanç aktarımı suçu” olabileceği beyan edildiğinden, dosyayı SPK suçlarına bakmakla görevli İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gönderme kararı da aldı.

Haberin Devamı

AKLANMA 4

KADIKÖY MAHKEMESİ DE DOĞAN GRUBU’NU AKLIYOR

Ancak, Üsküdar’da hukuki bir yenilgiye uğrayan SPK bu defa, Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak bu kararın kaldırılmasını talep etti. Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetti. Böylece Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kovuşturmama kararı kesinleşti.
Böylece Doğan Grubu 2001'de atılan bu iftirada 4. defa aklanmış oldu.

AKLANMA 5

15’İNCİ (7.) ASLİYE'NİN KARARI: 'FARKLI FİYAT DELİLİ YOK'

Olay bitmedi. Bu defa İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aynı yıl, SPK 15/son maddesinin ihlal edildi diyerek iddianame hazırladı. Mahkeme iddianameyi kabul etti, ancak bu kez eksiklikler giderilinceye kadar yargılamanın durmasına karar verdi. SPK bu karara da itiraz etti ve kararı İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne götürdü. Mahkeme itirazı kabul etti ve yargılama 2010’da yeniden başladı. Bu arada mahkemenin numarası '7' oldu.
Yapılan yargılama sonucunda İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi “delil yokluğundan ve atılı suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması” nedeni ile “Emsallerin bariz nitelikte fiyat, ücret ve bedel uygulandığına ilişkin delil bulunmamıştır” diyerek beraat kararı verdi.
Böylece Doğan Grubu aynı davadan 5’inci defa aklandı. Bu kararı SPK temyiz ettiğinden dosya Yargıtay 7. Ceza Dairesi’ne gitti. Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2012 yılında kararı bozdu ve dosya yeniden İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ne geldi. Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin kararı maalesef bugüne kadar hiç verilmemiş bir karardı. Adeta yeni çıkarılacak olan Sermaye Piyasası Kanunu'na temel oluşturdu.

Haberin Devamı

AKLANMA 6

DEĞİŞTİRDİKLERİ HÂKİM DE BERAAT KARARI VERİYOR

Dosya yeniden İstanbul 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne geldiğinde ilginç bir durum ortaya çıkmıştı. Bu davada ilk beraat kararını veren hâkim olağan dışı bir atama ile değiştirilmiş, yerine Isparta'dan bir hâkim atanmıştı.
Mahkemenin yeni hâkimi, olayı baştan aldı bütün sanıkları yeniden dinledi, savunmalarını yeniden aldı.
Onun aldığı karar da şuydu: “Eski beraat kararında direnilmesine ve her sanığın ayrı ayrı beraatine karar verilmiştir.” Doğan Grubu böylece aynı davada 6’ncı defa aklanmıştı.
Bu beraat/direnme kararını SPK tekrar temyiz ettiğinden dosya Ekim 2013’te Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitti. Şu anda burada görüşülüyor. Başbakan Erdoğan ile eski Adalet Bakanı arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmasında, Yargıtay üyeleri üzerinde baskı yapılarak ceza kararı çıkartılması istenen davanın hikâyesi işte böyle trajik bir adalet olayıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!