Bu gençleri çok hafife aldık

Haberin Devamı

Önceki gün “Kuru, gri, negatif, moral bozan, hep eksiyi gösteren nutuklardan sıkıldık. Gerçekten sıkıldık. Çünkü siyasetin dışında da bir hayat var. Siyasetin olmadığı ortamlarda aslında hayat var” diye yazınca; mesaj bombardımanına tutuldum.
“Benim ruh halimi anlatmışsın” diye de oldu; “Şu seçimler bitse de rahatlasak” da diyen, “Bu gerilim biraz olsun azalsa” diyen de...
Anladım ki sıkılmışız; hem de çok...

Giderek şunu daha iyi anlıyorum.
Bizim siyasetçilerimiz halkımızı hiç mi hiç tanımıyor. Üstelik anlamıyor da... Anlasalar böyle davranmazlardı, vatandaşın “seçim değil, geçim derdinde” olduğunu bilirlerdi. Evet genelleme yapıyorum. Çünkü bu düşüncelerim tek bir parti için değil. Türkiye’deki bütün siyasi partiler için böyle bir algının yerleştiğini görüyorum.
Gazeteci olarak hemen her gün birçok sivil toplum örgütünün temsilcileriyle bir araya geliyoruz. Bu yorumları onlardan da duyuyorum.
Siyaset çözüm üretmiyor, vatandaşın isteklerinden çok ama çok uzakta bir politika izliyorlar. Öyle olmasaydı Gezi olaylarını kendilerine göre değil, büyük fotoğrafı görerek yorumlarlardı.

Hükümet Gezi protestolarını “Kendisine yapılan bir komplo” olarak gördü. Muhalefet ise “Gençleri anladığını” söyledi, ama bunun gereğini yapmadı. Hem CHP’nin, hem MHP’nin belediye başkan adayları listesinden bu mesajların tam anlaşılamadığını net görüyoruz.

Geçen Perşembe günü İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileriyle beraberdim. Bazılarıyla epeyce sohbet ettik. İçlerinden biri şöyle dedi.
“Gençlerin siyasetle ilgilenmediğini zannediyorlar. Ama yanılıyorlar. Biz siyaseti de, dünyayı da iyi takip ediyoruz. Oysa bizim siyasetçilerimiz sadece siyasetle ilgileniyor. Ama bizden başka dünyalar da var. Hayat var, siyasetin ötesinde bir dünya var...”
Aslında birçok gencin düşüncelerini net, yalın, basit cümlelerle anlatan bir yorumdu bu dinlediğim...
“Bizim siyasetçilerimiz sadece siyasetle ilgileniyor” cümlesini bir kenara not edin.
Çünkü gençler; Türkiye’nin bu anlayışla gidemeyeceğini iyi görüyor.
İktidarlar gelir geçer, koltuklar bugün vardır yarın yoktur, önemli olan Türkiye’nin gelecek hayalleridir.

Ben gençlere o yüzden güveniyorum.
Çünkü siyasetin sadece siyaset olmadığının çok farkındalar.
Hayatın gustosunu, hayatın keyifli yanlarını, hayatın gerçeklerini ve elbette yarınlar için beslediğimiz, büyüttüğümüz umutları unuttuğumuz zaman siyasetimiz de çekilmez oluyor.
Siyaset çözüm üretme sanatıdır; eksik olan budur.

Yazarın Tüm Yazıları